Áprilisi szeszélyességgel kezdődik a május

Öcaline - 2023. május 2. 9:10

Eső, napsütés, gomolyok, szél, napsütés, zápor, zivatar, napsütés – kiszámíthatatlan változatosság jellemzi az első májusi hetet a DO szakértőjének friss prognózisa szerint.

"Délnyugat felől elered az eső" – ez csak a mai napra vonatkozó szentencia, de hasonló változékonyságot ígér az egész hétre a Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szerkesztője. Krausz Mikes Miklós hétindító előrejelzése szerint ma fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és délutántól egyre többfelé várható eső, zápor. A délkeleti szél többfelé megerősödik, viszont meleg idő várható – 16 és 24 fok között alakul a hőmérséklet.
A közeli kilátások szintén változékony idővel kecsegtetnek a friss modellek szerint: szerdán erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és előbb főként az ország középső tájain számíthatunk csapadékra, majd az északi hegyes-völgyes vidékek lakói készíthetik az ernyőt. A napsütéses vidékeken délután gomolyosodik a felhőzet – délen zivatarok alakulhatnak ki. Megerősödik az északnyugati szél, továbbra is 16-22 fok valószínű. Többórás napsütésre számíthatunk csütörtökön, majd a megnövekvő gomolyokból elszórtan fordul elő zápor, zivatar – a maximum 19 fok körül valószínű.
A középtávú előrejelzések specialistája szerint pénteken a gomolyfelhők mellett napos tavaszi időre van kilátás. Kicsi az esély csapadékra, a hőmérsékleti csúcsok 16-20 fok között alakulnak délután – és végre csak gyenge széllel számíthatunk. A hét végén visszatér a változékony idő: főként szombaton sok felhő várható, de futó zápor is csak elvétve várható. A keleti szél több helyen megélénkül. 15-20 fok között változik a hőmérséklet csúcsértéke. Felhős és napos időszakok váltakoznak vasárnap is – számottevő csapadék már nem ígérkezik. A csúcsérték 16-18 fok között alakul, kellemes kirándulóidővel számolhatunk.

Az egész hétre vetítve talán csak a hózivatar kizárt – még bőven az április szeszélyességét ígéri a május kezdete!

(Fotó: Így látjuk MI! – Bozor Magdolna felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

2024. már. 29.

A 6-os útról szemlélve sem volt nagyon feltűnő a dunaújvárosi repülőtér múlt szombati rendkívüli programja – de aki benézett a hangárok környékére, az nagyon is láthatta, óriási nyüzsgés volt, sokan voltak, mindenki tett-vett, pakolt, takarított.

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)