Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Startol a Mikro Fesztivál – itt a teljes program!

Öcaline - 2023. június 1. 15:15

Egy héten át várják a közönséget a Bartók Kamaraszínház nyárköszöntő programjára: a Mikro Fesztivál különleges gazdag kínálattal jelentkezik – máris itt a teljes program, egy-egy címszavas ajánlóval!

Az eseménysorozat nyitánya Trokán Nóra fotókiállítása, valamint a Mikro Fesztivál hivatalos megnyitója lesz június 4-én, vasárnap 17 órától – ezt követően napi egy, esetenként két produkcióra is várják a színház szerelmeseit. Mutatom a tételes programot!

Egy őrült naplója – június 4., vasárnap 19 óra
A Katona József Színház, a FÜGE, a MASZK Egyesület, az Orlai Produkció előadása – Bodó Viktor rendezésében; játssza: Keresztes Tamás
Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés ma is ugyanolyan aktuális.

Márai Sándor: Hallgatni akartam – június 5., hétfő 19 óra
A Vígszínház előadása – játssza: Hegedűs D. Géza; rendező: Marton László
Az előadásban részletek hangzanak el Márai Sándor Beszéljünk másról?, A teljes napló és a Halotti beszéd című művéből. 

Keresztül-kasul – június 6., kedd 20 óra
A Rózsavölgyi Szalon előadása – szereplők: Pokorny Lia, Király Dániel; rendező: Dicső Dániel
A szellemes és romantikus vígjáték egyik megfejtése bizonyosan az: racionális világunkban is elég lehet másfél óra ahhoz, hogy egy unalmasnak ígérkező utazás kiszámíthatatlanul és szokatlanul érzelmessé és szenvedélyessé váljon. 

Shirley Valentine – június 7., szerda 19 óra
A Centrál Színház előadása Balsai Móni tolmácsolásában; az előadást Ujj Mészáros Károly állította színpadra
A kiváló humorú Mrs. Bradshaw egy nap Görögországba szóló repülőjegyet kap, ami gyökerestül felforgatja az életét. Szembe kell néznie fiatalkori önmagával, a szabad szellemű, lázadó Shirley Valentine-nal...

Telefondoktor – június 8., csütörtök 18 óra
A Manna Egyesület produkciója; előadja: Göttinger Pál, rendező: Orosz Dénes
Békés Dénes, a harmincas éveiben járó, sikeres nőgyógyász véletlenül bezárja magát a rendelőjébe. Ezzel kezdődnek a problémák. Vagy nem, talán nem is ezzel kezdődnek: hanem azzal, hogy nem mer igazat mondani... 

Szénakutyák – június 8. csütörtök 20 óra
A Kőszegi Várszínház bemutatója; előadja: Kálid Artúr, Weöres Sándor műveinek és élete dokumentumainak felhasználásával írta és rendezte: Göttinger Pál
Képzeletbeli dokumentumjáték Weöres Sándor macskájáról. 

Károli Gáspár: Vizsolyi Biblia – június 9., péntek 18 óra
A Bethlen Téri Színház előadása – rendező-főszereplő: Csernus Mariann
 „Ez a Biblia a színész-emberé. Amit hallunk, Csernus Mariann olvasata, amit látunk, az is csak az övé. Mégis mindnyájunké, attól az emberségtől, ami minden percében jelen van a színpadon. Szenvedélye s szenvedése is, és sokszor a humora.” (Tarbay Ede – Vigilia)

Behavazva – június 9., péntek 20 óra
A Rózsavölgyi Szalon előadása – szereplők: Nagy-Kálózy Eszter, Schneider Zoltán; rendező: Őze Áron
A Behavazva egy szellemes és érzelmes darab két nagyon különböző emberről, akik próbálják nem megőrjíteni egymást, miközben lassan engednek az érzelmeiknek.

Dante: Pokol –  június 10., szombat 19 óra
Az Orlai Produkció és a Katona József Színház előadása – játssza Gyabronka József; fordította: Nádasdy Ádám; az előadás létrehozásában közreműködött: Kocsis Gergely és Török Tamara
Az előadás Dante misztikus utazásának azt a részét mutatja be, amelyben a Poklot járja végig Vergilius vezetésével, és olyan bűnösökkel találkozik, akik nemcsak saját korukra hatottak, hanem életük – és haláluk – számos tanulságot tartogat az utókor számára is. 

Johannes Doktor Faust, avagy Borzadályos komédia ördögökkel (marionett-játék) – június 11., vasárnap 18 óra
A Magamura Alkotóműhely előadása – rendezte: Boráros Szilárd, Boráros Milada; az előadást 14 éven felüli nézőknek ajánlják
A kísérleti darab a klasszikus középkori moralitásjátéknak olyan – kortárs vizuális és zenei köntösbe öltöztetett – változata, amely a 19. századbeli cseh népi marionett-játék és a „családi bábszínházak” kukucska-színpad hagyományát idézi meg. 

Fedák Sári – június 11., vasárnap 20 óra
A Nemzeti Színház előadása – rendező: Dávid Zsuzsa; Fedák Sári: Szűcs Nelli
„Az előadás azzal a céllal jön létre, hogy felelevenítsük a 20. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének emlékét, (...) valamint elégtételt szolgáltassunk személyének mindazért a méltánytalanságért, amelyben ez a kivételes művésznő részesült.”

Imponálóan gazdag és változatos a kínálat – nagy szeretettel várják a közönséget a Bartókban!

(Fotók: Mikro Fesztivál/Bartók Kamaraszínház
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!