Dunaújváros Hetilap

Személyi kérdések, beszerzések, fejlesztések a közgyűlés napirendjén

Fábos Zsolt - 2023. július 13. 17:06

Július havi rendes ülését tartotta Dunaújváros közgyűlése ma délelőtt. A testületi tanácskozás napirendjén 31 nyilvános és további egy zárt üléses téma szerepelt. Külön tételként jelent meg újra a békepárti határozat.

Döntöttek a képviselők személyi kérdésekben, felújítási és fejlesztési, támogatási kérdésekben egyaránt.

Személyi kérdések

Budavári Árpád rendőr ezredes 2023. március 1-jei hatállyal megbízott kapitányságvezetőként vezeti a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Dunaújvárosi Rendőrkapitányságát. Szabó Vendel Fejér vármegye rendőrfőkapitánya a megbízott kapitányságvezető kinevezését tervezi. Jogszabályi kötelezettségből kifolyólag a kinevezés gyakorlója a kinevezés előtt kikéri az illetékességi területen működő települési önkormányzat képviselő-testületének a véleményét. Közgyűlésünk támogatta Budavári Árpád kinevezését.
Az Intercisa Múzeum igazgatójának a vezetői megbízatása az esztendő végén lejár, ezért pályázat kiírása szükséges. Önkormányzatunk jogosult a vezető kiválasztására, de előzetesen ki kell kérni a kultúráért felelős miniszter véleményét. A beérkező pályázatokat szakmai-szakértő bizottság értékeli, majd a közgyűlés dönt a kinevezésről.
Zárt ülésen döntött a közgyűlés a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet magasabb vezetői álláshelyére benyújtott pályázat elbírálásáról. A döntés szerint továbbra is Farkasné Vörös Magdolna az intézmény igazgatója.

Beszerzések, felújítások, támogatások

Támogatta a közgyűlés a Bartók Kamaraszínházban elhelyezendő defibrillátor, illetve a Pentele Klubházba tervezett 2 db klímaberendezés beszerzését 800-800 ezer forint összegben.
Önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítási munkálatait végezteti el önkormányzatunk a DVG Zrt-vel. A most elfogadott előterjesztés egy 10 milliós tételt tartalmaz, amiből a Családok Átmeneti Otthona csapadékvíz elvezetését oldják meg, illetve a Barátság úti Posta és orvosi rendelő tetőszigetelését végzik el.
Kerékpáros pumpapálya létesítésére nyert városunk 21 millió forint pályázati összeget. Mivel a projekt nem éri el a közbeszerzési értékhatárt, ezért pályázati eljárásban lehet kiválasztani a kivitelezési feladatokat ellátó szervezetet. A közgyűlés három céget hívott meg a megvalósításra, akiknek augusztus 10-ig kell ajánlatot tenniük.
A Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál Sportegyesület (DPASE) 80 millió összegű visszatérítendő támogatást kapott Dunaújváros MJV Közgyűlésétől 2019-ben. Az egyesület most azt kérte, hogy a visszatérítendő támogatás visszafizetési határideje 2024. június 30-ra módosuljon. A kérést elfogadta a testület.
A közgyűlés úgy határozott, hogy az idei esztendőben megrendezendő Nagy Sportágválasztó rendezvényt 2.7 millió forinttal támogatja. 
A Dunaújvárosi Óvoda és a Duna Dog Center Alapítvány között létrejövő szakmai együttműködési megállapodást jóváhagyta a közgyűlés. Ez alapján a következő nevelési évtől az alapítvány a sajátos nevelési igényű óvodáskorú gyermekek számára gyógypedagógus által elvégzendő fejlesztő, felzárkóztató gyógypedagógiai-, vagy állatasszisztált fejlesztő foglalkozást biztosít.

A helyi színtéren is fontos a béke kérdésköre!

Az előző közgyűlés tárgyalt és a Rajta Újváros képviselőinek szavazataival el is fogadott egy, a dunaújvárosi menekültellátás szerepvállalását is megjelenítő békepárti határozatot az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Akkor a fideszes képviselők ezt nem támogatták és jelezték, hogy a legközelebbi ülésre behozzák az Országgyűlésben Fideszes többséggel elfogadott békepárti határozatot, hogy azt is véleményezze városunk testülete. 
A szavazással kapcsolatban Pintér Tamás polgármester elmondta, hogy béke ügye nem lehet pártpolitikai kérdés. 
– Hetekkel ezelőtt a képviselői többség már megszavazta a dunaújvárosi békepárti önkormányzati nyilatkozatunkat, amely elítélte az orosz agressziót és kiállt a béke mellett, valamint további támogatásunkról biztosította a városunkban menedéket találó ukrán menekülteket. Mészáros László fideszes képviselő most egy másik békepárti határozatot nyújtott be, amely szövegében nagyon hasonló a már megszavazotthoz, de nem szerepel benne dunaújvárosi vonatkozás, mert (párt)központi szövegezésű és több állításával sem értettünk egyet, mert nem fedi a valóságot – de a béke az béke, nincs színe. Bár Mészáros képviselő úr a mi javaslatunkat nem szavazta meg, testületünk megszavazta az általa benyújtott békepárti nyilatkozatot – is. A „Rajta, Újváros!” képviselői a békét ugyanis nemcsak nemzetközi, hanem helyi szinten is fontosnak tartják. A béke ügye nem lehet pártpolitikai kérdés. Mai döntésünkkel is bizonyságát adtuk a béke ügye melletti feltétlen elkötelezettségünknek.

A rovat további hírei: Közélet

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.