Tanácsok kezdő kertészeknek

doszerk - 2023. július 11. 11:12

A kertészkedés az utóbbi időben a magyar emberek egyik kedvenc elfoglaltságává vált, és ezen mi egy cseppet sem csodálkozunk. (X)

Ez a fizikai tevékenység ugyanis több okból is előnyös - rendkívül egészséges, és szó szerint "meghozza a gyümölcsét és/vagy a zöldségét". Ez a sikerélmény pedig sokaknak igazán nagy lendületet ad. Akármilyen célból kezdesz is bele a kertészkedésben, kezdőként jó, ha tisztában vagy néhány alapvető dologgal, amelyeket a mai cikkünkben részletesebben is kifejtünk. De egyébként az Otthonok & Megoldások kert rovatában is olvashatsz róluk.

Kezdj inkább kicsiben!

Ha szeretnél nagyobb elkötelezettségek nélkül belekóstolni a kertészkedésbe, akkor mindenképpen azt javasoljuk a számodra, hogy először ültess inkább kisebb növénytartókba. 

Ez a technika ugyanis segít abban, hogy ne azonnal a nagy ágyásokra kelljen odafigyelned, és így jobban tudsz koncentrálni arra, hogy a növényeid tökéletes talajban növekedhessenek, és a kártevők támadását is megelőzheted.

Ezután pedig már könnyebben el tudod dönteni, hogy szeretnéd-e tovább bővíteni a kertedet, vagy sem. 

Ügyelj a talaj sűrűségére és a vízelvezetésre!

Ahhoz, hogy a növényeid megfelelően tudjanak növekedni, szükség van arra, hogy a talaj sűrűsége és a vízelvezetése is megfelelő legyen. Ha úgy ítéled meg, hogy a te esetedben ez nem így van, akkor minőségi komposztra lesz szükséged, amit az otthonodban termelődő kerti és konyhai hulladékok felhasználásával meg is tudsz valósítani.

De azt viszont ne feledd, hogy nem csupán a talaj vesz részt a vízelvezetésben, hanem maga a cserép vagy a növénytartó is! Így fontos, hogy annak az alján is legyenek vízelvezető lyukak.

Alaposan gondold át a helyválasztást!

A növényeknek is megvannak a preferenciái. Vannak köztük olyanok, amelyek inkább az árnyékban, vannak olyanok, amelyek a napon, de olyanok is akadnak, amelyek a kettő között félúton érzik jól magukat. 

Ezért az ültetés előtt mindenképpen tájékozódj arról, hogy választott növényeidnek milyenek ebből a szempontból az igényei! Továbbá ügyelj arra, hogy egy növénytartóba hasonló preferenciákkal rendelkező növényeket ültess.

Az időzítés is fontos

Ahhoz, hogy sikeres legyél a kertészkedésben, fontos, hogy arra is ügyelj, mikor milyen növényeket ültetsz. A különböző fajtáknak ugyanis megvannak az ideális ültetési időszakai, amelyektől, ha eltérsz, akkor nagy valószínűséggel nem fognak megmaradni.

Végül pedig még az öntözés jelentőségére térnénk ki

Az öntözés a fiatal növényeid számára az életet jelentik, így mindig győződj meg arról, hogy elegendő vizet kapnak-e! A legtöbb fajtának hetente általában 2,5 cm vízre van szüksége.

De fontos, hogy sose öntözz úgy, hogy víz a leveleikre is jusson, mivel így nagyobb az esélye annak, hogy megjelenik a penész a leveleken, és a növény a gombás fertőzésekre is érzékenyebb lesz!
 

A rovat további hírei: Mozaik

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál!

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál!

2024. ápr. 29.

Élményözön és időutazás, programcunami műfaji határok nélkül – itt a Sugárúti Fesztivál nagyon részletes programja. Aki csak teheti, kapcsolódjon be a május 1-jén, szerdán futó eseménysorozat kavalkádjába, legyetek, legyünk újra sokan! Vigyázat, horror a vége!

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

2024. ápr. 29.

A kerti munka a tavaszi szezon elkerülhetetlen velejárója. Ha szeretnénk megkönnyíteni, manapság már rengeteg hasznos eszköz áll rendelkezésünkre. Ilyen innovatív megoldás például az akkumulátoros metszőolló is, ami számos előnnyel jár a hagyományos eszközökkel szemben. (X)

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

2024. ápr. 29.

Folytatódik a kellemes tavaszi, már-már nyárias idő a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint: május 1-jén napsütés csalogat a szabadba, csütörtöktől már aranyat érő esők jöhetnek.

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

2024. ápr. 28.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Mráz Józsefné, Margit néni is 90 éves lett. A jeles alaklomból Barta Endre alpolgármester látogatta meg otthonában, és adta át a városvezetés jókívánságait.

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)