A távot, de magát is legyőzte a pedálkirály

Öcaline - 2023. augusztus 31. 18:05

A világ egyik legkomolyabb kerékpáros teljesítménytúráját teljesítette Lemler Róbert, a VÉD-ESZ létesítményi tűzoltója. A dunaújvárosi lánglovag a Párizs-Breszt-Párizs 1242 kilométeres távját tette meg kétkerekűjén – alig több mint 88 óra alatt!

Nem mindennapi feladatra vállalkozott: augusztus 20-án este nyeregbe pattant Párizsban, aztán minimális alvással végigment a világ egyik legkomolyabb bringás teljesítménytúráján. A száraz tények barátainak: 88 óra 22 perc alatt tette meg az 1242 kilométeres távot a Párizs-Breszt-Párizs útvonalon; összesen 12 ezer méter szintkülönbséget is leküzdve.

Így kezdődött

A Duna-parton találkozunk, naná, elhozza hű paripáját is (erről majd később), megmutatja a minimál felszerelést, a teljesítést igazoló füzetet, a végén kapott érmet, ami szó szerint fényes igazolása a rendkívüli mutatványnak aztán mesélni kezd:
– A Párizs-Breszt-Párizs táv a műfaj egyik legkomolyabb bringás kihívása, ugyanakkor egy hatalmas tömegrendezvény. Négyévente vághatnak a távnak mindazok, akik hazájukban teljesítik az adott esztendőben a Super Randonneur 200, 300, 400 és 600 kilométerét – a francia menet a leghosszabb táv duplája, meg egy pici. Itthon a BRM Hungary igazolja a teljesítést, utána nevezhetsz – és azt is meg kell jelölnöd, hogy 80, 85 vagy éppen 90 órán belül szeretnéd letekerni. Én az utóbbit választottam – utólag mondhatom, hogy jól lőttem be a képességeimet; itt ugyanis nem a többiekkel versenyzel, inkább magad, a távot és az időt kell legyőznöd! 

Mielőtt az élményekre térnénk, jöjjön egy rövid névjegy – amely egyúttal összeállításunk címét is megmagyarázza. Főhősünk 47 éves, 2014 óta a VÉD-ESZ létesítményi/papírgyári tűzoltójaként dolgozik, előtte "bárzongorista kivételével minden" volt: sofőrként, vendéglátó üzletvezetőként és kőművesként is dolgozott. Komoly sportolói múlttal bír, birkózott, jégkorongozott, labdarúgó is volt – a kerékpáros teljesítménytúrához említése szerint viszont furcsamód a tűzoltó lépcsőfutáson át vezetett az útja.
Lemler Róbert 2021-ben lépett – tekert! – a BRM Hungary kötelékébe, és már abban az évben megkapta a Pedálkirály címet, miután egy év alatt teljesítette a szervezet összes létező bringás kihívását. Nős, két gyermek apja.

Fantasztikus élmény

A dunaújvárosi induló a P csoport 173-as rajtszámával startot – a félreértések elkerülése végett: a sort az A csoport nyitja, és minden csoportban több száz bringást indítanak útnak. Az idei erőpróba léptékére jellemző, hogy 8 ezer induló tette próbára magát, hazánkból 29 kétkerekűs rajtolt – Lemler Róbert egy dunaföldvári sporttárs, Ihász Zoltán társaságában tekert. Kegyetlen erőpróba, de fantasztikus élmény volt, állítja:

– Hihetetlen a közeg, a drukkerek ezrei mindenütt végig, óriási a felhajtás – az egész egy hatalmas közösségi élmény, miközben valóban eljutsz a teljesítőképességed határáig. Kétszer 40 és háromszor 30 percet aludtam, hol az árokparton, hol egy padon, vagy éppen elcsípve egy ellenőrző pontot. És menni kell tovább – 1000 kilométernél nálam komoly krízis következett, megfőtt a lábam a cipőben, hatalmas hólyagokkal, volt egy olyan időszak, amikor kérdés volt, tudom-e folytatni. Végül szolid családi nyomásra tovább tekertem, mert hát ugye már alig 200 kilométer volt csak vissza. De az kegyetlen volt, szó szerint. Csak egy példa: volt, hogy szó szerint aludtam a nyeregben – a Párizs-Breszt-Párizs baleseteinek többségét amúgy éppen az elalvás okozza, sőt, furcsamód a felébredés, akkor rántjuk el a kormányt –, az utolsó etapban már sokszor jelzik, mennyi van vissza. Az 50-es, 40-es tábla megvan – de utána a 15-ös következett, simán kiesett tíz-tizenöt kilométer. De beértem – és bár akkor és ott eldöntöttem, hogy soha többé, de ez az álláspont már mostanra is finomodott.

Végül, de nem utolsósorban: a bringa. A felszerelés egy részét szerszámok, pótkerekek tették ki, de a jármű végig tökéletesen üzemelt, komolyabb beavatkozás, és ami talán még fontosabb, egy defekt nélkül vitte végig gazdáját a hosszú, egyszerre gyötrelmes és gyönyörű úton.

(Fotó: DO)

A rovat további hírei: Mozaik

Így hozd magad formába hatékonyan!

Így hozd magad formába hatékonyan!

2024. aug. 28.

Bárkivel előfordulhat, hogy a mozgásszegény életmód vagy a helytelen táplálkozás miatt azt veszi észre, hogy elkezdtek rá felszaladni a plusz kilók. (X)

Hogyan vásároljunk teraszponyvát?

Hogyan vásároljunk teraszponyvát?

2024. aug. 28.

A teraszponyvák szinte minden esetben teljesen speciálisak, viszont általában a 630 g/m2-es típusú ponyva megfelelő szokott lenni erre a célra. (X)

DSTV: amit a hennáról tudni lehet

DSTV: amit a hennáról tudni lehet

2024. aug. 28.

Az emberi bőr díszítésének sajátos világába kalauzol a DSTV összeállítása. A végleges tetoválással szemben a henna egy olyan megoldás jelent, ami néhány nap, legfeljebb egy-két hét alatt lekopik a bőrről. Kováts Blanka a népszerű nyári mintákat is bemutatja. Hangkép.

Ezért fontos a reggeli torna

Ezért fontos a reggeli torna

2024. aug. 27.

Legyen szó akár egy könnyed nyújtásról, akár egy intenzívebb edzésről, a reggeli mozgás számos előnnyel jár, ami nemcsak a fizikai, hanem a mentális jólétünket is elősegíti. (X)

Bot helyett kötél, horog helyett mágnes

Bot helyett kötél, horog helyett mágnes

2024. aug. 26.

A mágneshorgászok legfontosabb eszköze nemcsak a vízben rejlő fém tárgyakat vonzza, hanem a fanatikus és kíváncsi rajongókat is. Településünkön is működik mágneshorgász-közösség, országos szinten már tízezrek kutatják a vizek kincseit.

Kánikulával búcsúzik a naptári nyár

Kánikulával búcsúzik a naptári nyár

2024. aug. 26.

Folytatódik a tikkasztó hőség, csak kedden várható némi csapadék a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. Hivatalosan péntekig tart a hőségriasztás, de esélyes a hosszabbítás.

DSTV: éjszakai csobbanás – újra az élményfürdőben

DSTV: éjszakai csobbanás – újra az élményfürdőben

2024. aug. 25.

A képes beszámolóval már jelentkeztünk, most itt a DSTV összeállítása: a Strandok Éjszakája sikere után újra hosszabb nyitvatartással várták a kikapcsolódni vágyókat az élményfürdőben múlt szombaton. A "Holdfényfürdő" ismét sikert aratott! Hangkép.