Komoly kánikula várható, egy-egy hűsítő zivatarral

Öcaline - 2023. augusztus 14. 10:10

Tikkasztó hőséget ígér a következő napokra a DO időjárási szakértője. A hét közepén lehet némi csapadék, de utána folytatódik a kánikula, kinéz az újabb hőségriasztás is.
 

"Forró napsütés" – két szóban a lényeg, aki nem kíváncsi a napi bontású részletekre, már lapozhat is tovább Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu meteorológiai portál szerkesztője rövid összegzése után. A többieknek itt az összes fontos (meg kevésbé fontos) részlet: ma szinte zavartalan napsütésre, igazi strandidőre számíthatunk. Kizárt az eső, csak néha élénkül a délkeleti szél. Meleg lesz – nap közben országszerte 29 és 35 fok között alakul a hőmérséklet.
A közeli kilátások pici változást hozhatnak a friss modellek szerint: kedden a sok napsütést délutántól gomolyfelhők zavarhatják, de csapadék nem lesz. Tovább erősödik viszont a nappali felmelegedés: délután 33-34 fok körüli országos hőség várható.
A hét közepén, vagyis szerdán és csütörtökön jobbára napos, gomolyfelhős időre leszkilátás. Elszórtan már előfordulhat zápor, zivatar – főként az északi hegyes-völgyes vidékek lakói reménykedhetnek hűsítő permetre. A délies szél néha megélénkülhet, a csapadékos időszakban akár erősebb is lehet – de nem csökken érdemben a hőmérséklet, délutánonként 33 fok körüli értékeket mérhetünk.
A periódus utolsó napjaiban – így augusztus 20-án, vasárnap is – csökken a csapadékhajlam a középtávú előrejelzések specialistája szerint, és folytatódik az igazi nyári idő. Sok-sok napsütéssel, elvétve egy-egy frissítő záporral, vagy zivatarral durran be a kánikula. 

Marad a 30-35 fokos meleg idő – és legkésőbb a hét végére kinéz az újabb hőségriasztás, majd ne mondja senki, hogy nem szóltam időben!

(Fotó: Így látjuk MI! – Nagy Károly felvétele)

 

A rovat további hírei: Mozaik

Vászonképek a mindennapokban

Vászonképek a mindennapokban

2024. aug. 29.

A vászonkép pamut vagy poliészter alapanyagú vászonra nyomtatott festmény hatású ábra vagy alkotás. Irodákban, lakásokban egyre elterjedtebb dekorációs elem. (X)

Így hozd magad formába hatékonyan!

Így hozd magad formába hatékonyan!

2024. aug. 28.

Bárkivel előfordulhat, hogy a mozgásszegény életmód vagy a helytelen táplálkozás miatt azt veszi észre, hogy elkezdtek rá felszaladni a plusz kilók. (X)

Hogyan vásároljunk teraszponyvát?

Hogyan vásároljunk teraszponyvát?

2024. aug. 28.

A teraszponyvák szinte minden esetben teljesen speciálisak, viszont általában a 630 g/m2-es típusú ponyva megfelelő szokott lenni erre a célra. (X)

DSTV: amit a hennáról tudni lehet

DSTV: amit a hennáról tudni lehet

2024. aug. 28.

Az emberi bőr díszítésének sajátos világába kalauzol a DSTV összeállítása. A végleges tetoválással szemben a henna egy olyan megoldás jelent, ami néhány nap, legfeljebb egy-két hét alatt lekopik a bőrről. Kováts Blanka a népszerű nyári mintákat is bemutatja. Hangkép.

Ezért fontos a reggeli torna

Ezért fontos a reggeli torna

2024. aug. 27.

Legyen szó akár egy könnyed nyújtásról, akár egy intenzívebb edzésről, a reggeli mozgás számos előnnyel jár, ami nemcsak a fizikai, hanem a mentális jólétünket is elősegíti. (X)

Bot helyett kötél, horog helyett mágnes

Bot helyett kötél, horog helyett mágnes

2024. aug. 26.

A mágneshorgászok legfontosabb eszköze nemcsak a vízben rejlő fém tárgyakat vonzza, hanem a fanatikus és kíváncsi rajongókat is. Településünkön is működik mágneshorgász-közösség, országos szinten már tízezrek kutatják a vizek kincseit.

Kánikulával búcsúzik a naptári nyár

Kánikulával búcsúzik a naptári nyár

2024. aug. 26.

Folytatódik a tikkasztó hőség, csak kedden várható némi csapadék a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. Hivatalosan péntekig tart a hőségriasztás, de esélyes a hosszabbítás.