Lassan, de biztosan véget ér a tikkasztó hőség

Öcaline - 2023. augusztus 28. 9:45

Elvétve már ma is, holnaptól többfelé lehet csapadék, ami véget vet a brutális kánikulának, biztat a DO időjárási szakértője. Megfagyni azért nem fogunk.

"Estétől már kitörhetnek zivatarok" – rég várt mondattal startol Krausz Mikes Miklós hétindító prognózisa. A Köpönyeg.hu tematikus portál szakértő szerkesztője szerint ma estig jobbára a fátyolfelhők mellett napos időre számíthatunk. Éjjel délnyugat felől zivatarok érhetik el az országot. Eleinte a délkeleti, majd az északnyugati szél élénkül meg – nyugaton 29, másutt 34-39 fok között alakul a csúcshőmérséklet. 
A friss modellek szerint kedden következik az áttörés: a napsütést gyakran zavarják gomolyfelhők, és többfelé várható csapadék: nyugaton eső, zápor, keleten főleg zivatarok. Heves zivatar is lehet, különösen az északi hegyes-völgyes vidékek lakói figyeljenek, nehogy otthon hagyják az ernyőt. A tartósan csapadékos (nyugati) tájakon bezuhan a hőmérséklet, ott 22-24 fokos csúcsok lehetnek, a keleti országrészben élők még tikkasztó 35 fok körüli értékekkel számolhatnak. Fontos adalék – közlekedők, figyelem! –, hogy nagy területen erősödik meg, és a csapadékos területeken akár viharossá is fokozódhat az északnyugati szél.
Gomolyfelhős időre van kilátás szerdán, immár az egész országban lecsökken a hőmérséklet – keleten többfelé, nyugaton csak elszórtan várható zápor, de helyenként zivatar, akár felhőszakadás is lehet. Élénk marad az északnyugati szél, országszerte 23-25 fok körüli értékeket mérhetünk – vagyis végre keleten is megszűnhet a hőség.
A középtávú előrejelzések specialistája szerint csütörtökön és pénteken gyakran lesz erősen felhős az ég, és mindkét nap elszórtan alakulhat ki zápor. 20-29 fok valószínű – vagyis mérsékelten meleg marad az idő az iskolakezdésre. A hét végére csökken a csapadékhajlam, napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, de elvétve előfordulhat egy-egy futó zápor; a hőség megszűnik, de megfagyni továbbra sem fogunk – szombaton és vasárnap is 27-29 fokos csúcsok lehetnek.

Az elmúlt napok kegyetlen kánikulájának viszont – végre – vége.

(Fotó: Így látjuk MI! – Meskál József felvétele)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Energiatároló rendszerek

Energiatároló rendszerek

2024. máj. 24.

Az emelkedő energiaárak, és az igény az ökológiai lábnyom csökkentésére egyre több háztartást terel a zöldenergiák irányába. Ezek közül a legelterjedtebb, és ami családok, magánszemélyek számára könnyen elérhető, az a napenergia. (X)

Amit tudni kell erről a szembetegségről: árpa

Amit tudni kell erről a szembetegségről: árpa

2024. máj. 24.

Sajnos nagyon gyakori szembetegség az árpa, ami nagyon kellemetlen és bosszantó, azonban nem olyan ártalmas. Gyakran kezdődik egy kis fájdalommal, vagy olyan érzéssel, mintha nehéz lenne a szemhéj. Később persze szúr, viszket, kapar...

DSTV: mozgalmas program a lőtéren

DSTV: mozgalmas program a lőtéren

2024. máj. 24.

Fegyverropogástól hangos családi és nyílt napot szervezett a dunaújvárosi lőteret működtető Főnix SE, derül ki a DSTV összeállításából. A szervezet ezzel ünnepelte, hogy újra birtokba vehette a létesítményt. Hangkép.

Kinyitott az élményfürdő, változatlan árakkal!

Kinyitott az élményfürdő, változatlan árakkal!

2024. máj. 23.

Belül rend és tisztaságillat, kívül kristálytiszta és meleg víz, ápolt és gyönyörű zöld környezet. Ráadásul a pénztárnál sem lepődünk meg, a tavalyi árakon nyitott az élményfürdő. Állítólag még a büfé sem emelt árakat. Tehát minden változatlan, újra várja a vendégeket a népszerű rekreációs bázis!

Irány a Parázs-Varázs – de busszal menjen, aki csak teheti!

Irány a Parázs-Varázs – de busszal menjen, aki csak teheti!

2024. máj. 23.

A legzúzósabb idősávban 15 percenként indulnak a járatok a nagy közösségi grillparti és kavalkád helyszínére szombaton, vasárnap fél óránként lesz busszal megközelíthető a Szalki-sziget! Útvonal és menetrend itt!

Profi műszerek profi projektekhez: miért fontosak a minőségi építőipari mérőeszközök?

Profi műszerek profi projektekhez: miért fontosak a minőségi építőipari mérőeszközök?

2024. máj. 23.

Az építőiparban a pontosság és a minőség kulcsfontosságú tényezőnek számítanak, a biztonságos munkavégzésről már nem is beszélve. Éppen ezért a megfelelő mérőeszközök használata elengedhetetlen ahhoz, hogy magas színvonalú munkát végezzünk, és egy-egy projektet időben, költséghatékony módon, balesetmentesen tudjunk kivitelezni. (X)

Erős emberek versenye a Parázs-Varázson

Erős emberek versenye a Parázs-Varázson

2024. máj. 22.

Nem mindennapi erőpróba színesíti a Szalki-szigeti kavalkád kínálatát szombaton: városunkat is útba ejti ugyanis a Nemzetközi Erős Emberek Versenysorozata – szombaton 10, majd 15 órától. Flyer.