A Béke városrészben rendezik a Csomagtartóvásárt

Öcaline - 2023. szeptember 15. 16:15

A tavalyi kísérlet szép mutatói nyomán újra "kiköltözik" a Waldorf Gimnázium, vagyis a volt újtelepi iskola udvaráról a népszerű közösségi esemény: a Csomagtartóvásár és bolhapiac programjára a Béke városrészi nagy parkolóban várják a kincskeresőket szombaton.

Az áttelepülés részleteiről Coletti Éva, a programot szervező csapat képviselője mesélt lapunknak – de elsőként a kezdeményezés elmúlt két évének tanulságait összegeztük.

Vonzó program kerekedett

A közösségi program 2021 augusztusában bontott zászlót, és első nekifutásra hatalmas sikert aratott – az árusok létszáma elérte a 30-at (mostanság az iskolaudvaron 45 stand/csomagtartó/placc a limit), és a koncepció a kezdetek óta változatlan, emelte ki kérdésünkre Coletti Éva:
– A bolhapiac egyfelől az újrahasznosítás jegyében szerveződik – arról szól a mese, hogy amit mi már meguntunk, az másnak kincset érhet. Nagyon fontos szempont, hogy még használható, ép, tiszta holmik "forognak" – e téren az az alapelv, hogy az árusok olyat hozzanak, amit alkalomadtán maguk is megvennének, hazavinnének. Sokakat motivál vevőként, hogy olcsón szerez be még használható dolgokat, de van olyan visszajáró vendég, aki a gyűjteményét kívánja gyarapítani. 
A programsorozat szervező csapatának tagja hangsúlyozta: a Csomagtartóvásár során nagyon fontos a közösségi szellem, a kommunikáció és a kiváló hangulat – van, aki beszélgetni és nevetni jár a vásárba, ez is fontos a mai zord világban. Ráadásul mind az eladói, mind a vevői oldalon több generáció tűnik föl – nem lehet elég korán kezdeni a környezettudatosságot, és ez a műfaj szó szerint "kortalan" élmény.

Irány a nagy parkoló!

A bolhapiac már túljutott a 20 alkalmon, eredményesen kísérleteztek a kitelepüléssel is – tavaly májusban a Béke városrész, júniusban a Városháza tér mögötti parkoló volt a helyszín –, és most újabb ilyen következik, hiszen szeptember 16-án, jövő szombaton 9-12 óra között újra a Béke városrészi nagy parkoló várja a kincsvadászokat. Az előjelek biztatóak, árulta el Coletti Éva:
– A facebook felületen már lehet regisztrálni, 24 óra alatt 33 árus jelentkezett. Vagyis a kínálattal biztosan nem lesz gond! Közben egyeztetünk a Waldorf Gimnázium képviselőivel arról, hogyan lehet folyatni a sorozatot – természetesen a "beköltözős" téli hónapokra igyekszünk helyszínt biztosítani. Hálásak vagyunk, hogy ott lehetünk, de szájról szájra terjed a bolhapiac híre, bővül, illetve bővülne az árusok köre – őszintén szólva már keressük az új helyünket, de hogy hol találjuk meg, az most még a jövő zenéje. 

"Fontosnak tartom ezeket a kezdeményezéseket"

Nemcsak a képviselői álláspontját összegezte, de néhány praktikus információval is szolgált a kitelepülés kapcsán Tóth Kálmán, aki a 9. választókerület képviselőjeként a kezdetektől patrónusa és lelkes közreműködője a Csomagtartóvásár programjának:
– Fontosnak tartom ezeket a kezdeményezéseket, hiszen ebben a programba egyszerre több olyan tényező is megjelenik, amely akár képviselőként, akár magánemberként lényeges számomra. Akár az újrahasznosítást, akár a közösségi szemléletet említhetem – éppen ezért is biztatok arra minden Béke városrészi lakost, és persze minden városlakót, kapcsolódjon be a jövő szombati programba. Egyeztettünk a Volánbusz képviselőivel, a tavalyi megmozduláshoz képest picivel hátrébb költözik a vásár, hogy a sokadalom ne akadályozza a buszközlekedést, ugyanakkor arra kérjük a parkoló használóit, hogy a várás néhány órájára tegyék szabaddá a nagy parkolót. Úgy tudom, már most sok árus jelezte, hogy jön – nagyon jó lenne, ha akár 50-60 stand is ki tudna települni!

A lényeg, hogy szombaton irány a nagy parkoló – szeretettel várnak mindenkit!

(Címlap- és nyitókép: DO-archív; belső oldali grafika: Csomagtartóvásár – facebook)

A rovat további hírei: Mozaik

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

2024. ápr. 28.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Mráz Józsefné, Margit néni is 90 éves lett. A jeles alaklomból Barta Endre alpolgármester látogatta meg otthonában, és adta át a városvezetés jókívánságait.

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)