Dunaújváros Hetilap

Durván emelkedtek a működési költségek

Fábos Zsolt - 2023. szeptember 21. 17:00

Újra összeült városunk közgyűlése, több mint negyven fontos témában hozott döntést a testület. Talán az egyik legfontosabb pont az volt, hogy városunk egy felterjesztéssel kereshesse meg a Pénzügyminisztériumot az úgynevezett szolidaritási adó mérséklését illetően. 

Ünnepi pillanatokkal kezdődött a közgyűlés, Pintér Tamás polgármester köszöntötte Gyenes Józsefnét, a Dunaújvárosi Óvoda igazgatóját abból az alkalomból, hogy negyven éve dolgozik a pályán. A köszöntőben elhangzott, hogy az óvodavezető szakmai munkája, emberi hozzáállása példaértékű, köszönettel tartozunk neki elkötelezettségéért. 
A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéréssel fordult városunkhoz, hogy a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság folyamatban lévő Európai Uniós forrásból történő energetikai felújítása mellett a személyi állomány komfortérzetének javítása érdekében a szolgálati helyeinek részleges modernizálásához járuljon hozzá 1.4 millió forinttal, amit el is fogadott a testület.

Emelkedő költségek
Önkormányzati intézmények költségvetését kellett módosítania a közgyűlésnek, a folyamatos működésük biztosítása érdekében. Az összességében 575 millió forintos tételt a közüzemi díjak drasztikus megemelkedése, egyes intézmények esetében bérrendezés, működési költségek emelkedése indokolta. Ugyancsak a megemelkedett működési költségek miatt kellett az MMK támogatási előirányzatát 4,5 millió forinttal megemelni.

Régi-új vezető

Önkormányzatunk pályázatot írt ki az Intercisa Múzeum igazgatójának a vezetői pozíciójára, mivel az december 31. napjával lejár. Az egyetlen beérkező pályázatot Farkas Lajos, jelenlegi igazgató nyújtotta be, akinek vezetői megbízatását támogatja a közgyűlés, ám a megbízása előtt a kultúráért felelős miniszter véleményét előzetesen ki kell kérni. Így Farkas Lajos kinevezésére a novemberi, vagy a decemberi közgyűlésen kerülhet sor.

Fejlesztések, felújítások

A közgyűlés úgy döntött, hogy az Alkotás u. 1–6. szám előtti elhasználódott aszfalt járdát felújítja, térkő burkolattal látja el, a tízmilliós beruházást pedig a DVG Zrt.-vel készítteti el. Ugyancsak a DVG Zrt. lesz a kivitelezője a Petőfi Sándor utcai orvosi rendelő belső akadálymentesítésének és akadálymentes parkoló létesítésének, valamint a „Vidámpark” területén felújítási és karbantartási munkák elvégzésének. Folytatja Önkormányzatunk a Baracsi úti arborétum fejlesztését, ezúttal játszóeszköz telepítésével. Az arborétumba látogató családok, óvodás és kisiskolás csoportok szélesebb körű szabadidő eltöltését teszi lehetővé a tervezett játszóvár, mely hintát, mászókát és csúszdát tartalmaz. Arról is döntöttek a képviselők, hogy új kutyafuttató lesz a Weiner Tibor krt. alatt található parkos területen. Kiválasztotta a testület a „Kerékpáros pumpapálya létesítése Dunaújvárosban” című pályázati projekt kivitelezőjét és jóváhagyta a város és a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. Köztisztasági Szolgáltatás nyújtására vonatkozó egyedi szerződést.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Jövőre is remek programokat ígér a város

Jövőre is remek programokat ígér a város

2023. nov. 30.

2024-ben sem maradunk nagy önkormányzati rendezvények nélkül. Pintér Tamás polgármester tájékoztatón beszélt arról, hogy mikor és milyen rendezvények lesznek Dunaújvárosban. 

Ismét Hankook abroncsokat kaptak a rendvédelmis autók

Ismét Hankook abroncsokat kaptak a rendvédelmis autók

2023. nov. 29.

Kora tavasszal száznyolc gumiabroncsot adományozott a Hankook a város közfeladatot ellátó rendvédelmi szervezeteinek. A napokban folytatta nemes sorozatát a koreai cég, és megérkeztek az új szezon abroncsai is. 

Tíznél több tétel a rendkívüli közgyűlésen

Tíznél több tétel a rendkívüli közgyűlésen

2023. nov. 28.

Halaszthatatlan témákról dönthet a testület a szerdai nyílt ülésen – többek között azért, mert a Modern Városok Program megfeneklése új helyzetet teremtett.

Jótét akció a Jószoliért – már lehet licitálni!

Jótét akció a Jószoliért – már lehet licitálni!

2023. nov. 28.

Az előhangot már zengettem, most viszont már éles a történet: újra lehet licitálni a Jószolgálati Otthonban készült alkotásokra. Mutatom máris a kínálatot!

Kedvező változások: emelkedő cafetéria az oktatási ágazatban, béremelés az óvodapedagógusoknak

Kedvező változások: emelkedő cafetéria az oktatási ágazatban, béremelés az óvodapedagógusoknak

2023. nov. 28.

A magyar közoktatás napján tartott tájékoztatóján jelentett be az ágazatban dolgozók számára fontos változásokat Pintér Tamás polgármester. A városvezetés célja az állami alulfinanszírozottság ellensúlyozása.

Teljesen megújul az öbölben a madárles, a környékét is rendezik

Teljesen megújul az öbölben a madárles, a környékét is rendezik

2023. nov. 26.

A Duna-parti öbölben nagyon sok különleges helyet találunk, ami pihenésre, kikapcsolódásra biztosít remek helyszínt. Ilyen a betonkocka melletti madárles is.

Elkészült a kalandparki pumpapálya

Elkészült a kalandparki pumpapálya

2023. nov. 25.

Az Országos Bringapark Program keretein belül, összesen 44 millió forintból, 21 millió forint támogatással készült el, és adták át immár hivatalosan is múlt hét végén a dunaújvárosi pumpapályát.