Dunaújváros Hetilap

Durván emelkedtek a működési költségek

Fábos Zsolt - 2023. szeptember 21. 17:00

Újra összeült városunk közgyűlése, több mint negyven fontos témában hozott döntést a testület. Talán az egyik legfontosabb pont az volt, hogy városunk egy felterjesztéssel kereshesse meg a Pénzügyminisztériumot az úgynevezett szolidaritási adó mérséklését illetően. 

Ünnepi pillanatokkal kezdődött a közgyűlés, Pintér Tamás polgármester köszöntötte Gyenes Józsefnét, a Dunaújvárosi Óvoda igazgatóját abból az alkalomból, hogy negyven éve dolgozik a pályán. A köszöntőben elhangzott, hogy az óvodavezető szakmai munkája, emberi hozzáállása példaértékű, köszönettel tartozunk neki elkötelezettségéért. 
A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéréssel fordult városunkhoz, hogy a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság folyamatban lévő Európai Uniós forrásból történő energetikai felújítása mellett a személyi állomány komfortérzetének javítása érdekében a szolgálati helyeinek részleges modernizálásához járuljon hozzá 1.4 millió forinttal, amit el is fogadott a testület.

Emelkedő költségek
Önkormányzati intézmények költségvetését kellett módosítania a közgyűlésnek, a folyamatos működésük biztosítása érdekében. Az összességében 575 millió forintos tételt a közüzemi díjak drasztikus megemelkedése, egyes intézmények esetében bérrendezés, működési költségek emelkedése indokolta. Ugyancsak a megemelkedett működési költségek miatt kellett az MMK támogatási előirányzatát 4,5 millió forinttal megemelni.

Régi-új vezető

Önkormányzatunk pályázatot írt ki az Intercisa Múzeum igazgatójának a vezetői pozíciójára, mivel az december 31. napjával lejár. Az egyetlen beérkező pályázatot Farkas Lajos, jelenlegi igazgató nyújtotta be, akinek vezetői megbízatását támogatja a közgyűlés, ám a megbízása előtt a kultúráért felelős miniszter véleményét előzetesen ki kell kérni. Így Farkas Lajos kinevezésére a novemberi, vagy a decemberi közgyűlésen kerülhet sor.

Fejlesztések, felújítások

A közgyűlés úgy döntött, hogy az Alkotás u. 1–6. szám előtti elhasználódott aszfalt járdát felújítja, térkő burkolattal látja el, a tízmilliós beruházást pedig a DVG Zrt.-vel készítteti el. Ugyancsak a DVG Zrt. lesz a kivitelezője a Petőfi Sándor utcai orvosi rendelő belső akadálymentesítésének és akadálymentes parkoló létesítésének, valamint a „Vidámpark” területén felújítási és karbantartási munkák elvégzésének. Folytatja Önkormányzatunk a Baracsi úti arborétum fejlesztését, ezúttal játszóeszköz telepítésével. Az arborétumba látogató családok, óvodás és kisiskolás csoportok szélesebb körű szabadidő eltöltését teszi lehetővé a tervezett játszóvár, mely hintát, mászókát és csúszdát tartalmaz. Arról is döntöttek a képviselők, hogy új kutyafuttató lesz a Weiner Tibor krt. alatt található parkos területen. Kiválasztotta a testület a „Kerékpáros pumpapálya létesítése Dunaújvárosban” című pályázati projekt kivitelezőjét és jóváhagyta a város és a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. Köztisztasági Szolgáltatás nyújtására vonatkozó egyedi szerződést.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

2024. júl. 08.

Idén is csatlakozott városunk a Műanyagmentes július elnevezésű nemzetközi kihíváshoz. A megmozdulás célja, hogy ebben a hónapban az embereket az egyszer használatos műanyagok alkalmazásának csökkentésére ösztönözze.

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

2024. júl. 05.

Az egészségügyi dolgozók napján kórházunk közössége minden évben elismeri a kiváló dolgozókat-kollégákat, gazdára találnak a Szent Pantaleon emlékérmek is. Ez idén sem volt másképp, megemlékezést tartottak és ünnepeltek a szakemberek. 

Minden nap Dunaújvárosért, a dunaújvárosiakért

Minden nap Dunaújvárosért, a dunaújvárosiakért

2024. júl. 04.

A köztisztviselők napja alkalmából köszöntötte a közigazgatásban dolgozókat Barta Endre alpolgármester a Városházán múlt pénteken. Az ünnepi eseményen átadták a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat is.

Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezik Dunaújvárosba

Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezik Dunaújvárosba

2024. júl. 04.

Sikerrel szerepelt városunk az URBACT projekt részeként az Innovatív Transzferhálózat – Merész Városok elnevezésű pályázaton, melynek köszönhetően mintegy ötven millió forintban részesül Dunaújváros.

Rendezett városban, rendezett utcákkal – a lakóknak is bőven akad feladatuk

Rendezett városban, rendezett utcákkal – a lakóknak is bőven akad feladatuk

2024. júl. 03.

A napokban Orosz Csaba, a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselője fontos dologra hívta fel a városlakók figyelmét. A kertekből kilógó bokrokat és fákat a lakóknak kötelező rendben tartani – ez nem mindenki számára ismert, több utcában jelentenek problémát a belógó ágak. 

Ketten ünnepelték a 90. születésnapjukat

Ketten ünnepelték a 90. születésnapjukat

2024. júl. 01.

Folytatódott a szépkorú dunaújvárosi polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester ezúttal Simán Károlyné Irén nénit és Bazsali József Józsi bácsit köszöntötte a 90. születésnapjuk alkalmából.

Garázsvásári véradás után hosszú lista

Garázsvásári véradás után hosszú lista

2024. jún. 30.

Több rendkívüli alkalom mellett – a LIBERTY Dunaújváros és a Pálhamai BV Intézet is szerepelt a sorban – a Garázsvásár közösségi kezdeményezését is színesítette véradás a mögöttünk hagyott hónapban, és a következő időszak is mozgalmasnak ígérkezik.