Dunaújváros Hetilap

Éppen 40 napirend az első őszi közgyűlésen

Öcaline - 2023. szeptember 20. 16:30

A nyári szünet utáni első tanácskozást csütörtökön tartja a város önkormányzatának közgyűlése, a nyílt ülésen 39, majd zárt ajtók mögött további 1 tételről dönthetnek a képviselők.

A szokásos bevezetővel, vagyis a közgyűlés utolsó rendes ülése óta végzett munkájáról és a meghozott polgármesteri döntésekről szóló tájékoztatóval, majd a lejárt határidejű határozatok végrehajtását összegző jelentéssel kezdődik a közgyűlés nyílt ülése a Városházán szeptember 21-én, csütörtökön 9 órakor.

Zsebbevágó témák, tételek

Ezt követően azonban a dolgok sűrűjébe vágnak a döntéshozók – nem véletlenül: összesen 39 tétel szerepel a nyílt ülés napirendjén. Dönthetnek az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről és a lakbérekről szóló rendelet módosításáról, és változhat a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló is. A testület módosíthat a költségvetésen, illetve az önkormányzata fenntartásában lévő intézmények költségvetési előirányzatain is.
Intézményi szinten is változhat egy-egy büdzsé – így külön soron kerül napirendre az MMK költségvetésének megváltoztatása.

Vezetés, szabályzat, együttműködés

A tanácskozáson elbírálhatják az Intercisa Múzeum vezetésére, vezető állású munkavállaló munkakör betöltésére irányuló pályázatot és megkérhetik a kapcsolódó miniszteri véleményt, jóváhagyhatják a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) szervezeti és működési szabályzatát, és a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal kötendő támogatási szerződést is.
Módosíthatják "Az emberek egészségéért" Alapítvánnyal kötött támogatási kontraktust, majd döntés születhet a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2024. évi fordulójához történő csatlakozásra. Szintén intézményi vonatkozású döntés, hogy módosíthatják az Útkeresés Segítő Szolgálat engedélyezett szakmai létszámát, valamint a Családok Átmeneti Otthona szakmai egysége működési engedélyét, és dönthetnek a segítő szolgálattal kötendő haszonkölcsön szerződés jóváhagyásáról is.
Ezt követően több ingatlan elidegenítése, illetve haszonkölcsön szerződés módosítása szerepel a napirenden, dönthetnek egy lőtéri beruházásról, és új bérleti szerződés születhet a Magyar Vöröskereszt Fejér Vármegyei Szervezetével.

Fókuszban a fejlesztések

Fontos mérföldkövéhez érkezik az URBACT IV – BiodiverCity projekt, a közgyűlésen is sor kerülhet a programmal kapcsolatos döntések meghozatalára, majd a LIFE-2023-SAP-ENV pályázaton történő indulással kapcsolatos javaslatról határozhatnak a képviselők.
Szintén napirendre kerül az Aquantis Látogatóközpont kialakítása című szálloda projekt elszámolásához kapcsolódó, az ügyleti kamat megfizetését célzó javaslat, és dönthetnek a képviselők a Mondbach kúriában és a Baracsi úti Arborétumban történő fejlesztések kivitelezési szerződéseinek módosításáról is. Szintén módosíthatják egy másik TOP-os program, a Kerékpárút fejlesztése Dunaújvárosban című projekt kivitelezési kontraktusát., és ha már fejlesztések, dönthetnek a képviselők a Szalki-sziget rekreációs célú fejlesztése projekt szerződéseiről is.
A közgyűlésen javaslat születhet a Kerékpáros pumpapálya létesítése Dunaújvárosban című projektben a kivitelezési feladatok ellátásához kapcsolódó gazdasági szereplő kiválasztására, de a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel megkötött – köztisztaságból származó települési hulladék átvételére vonatkozó – szerződést is a közgyűlés döntése hagyhatja jóvá.
Szintén e körben határozhatnak az Alkotás utca 1-6. sz. előtti aszfalt burkolatú járda felújítása térkő burkolattal I. ütemének munkálatairól, a Petőfi Sándor utcai orvosi rendelő belső akadálymentesítésének kialakításáról, valamint a volt Vidám Park területén szükséges felújítási és karbantartási munkák elvégzéséről.

Forrást a feladathoz

Dönthetnek a képviselők az Északi lakóterület csapadékvíz elvezetésének kialakítása, valamint a Szabadstrand vízminőségének javítása tárgyában létrejött vállalkozási keretszerződés módosításáról, és költségvetési forrást csoportosíthatnak át a Baracsi úti Arborétumba történő játszóeszköz telepítéséhez. 
Újabb zárt kutyafuttató létesülhet a városban – a közgyűlés dönthet a Weiner Tibor körúton lévő parkos területen kialakítandó bázisról. És ha már kutyák: a gyepmesteri telepén 6 új kutyakennel gyártására, telepítésére vonatkozó javaslat is napirenden lesz.
A közgyűlés módosíthatja az idei közbeszerzési tervet, megbízási szerződés születhet az önkormányzat jövő évi villamosenergia tárgyú közbeszerzési eljárásának lefolytatásával kapcsolatban, és megkezdődhet a közbeszerzési eljárás az önkormányzatot érintő biztosítási szolgáltatások terén. A közgyűlés dönthet a polgármesteri hivatalt érintő téli igazgatási szünet elrendeléséről,  két dunaújvárosi intézményt érintő önkormányzati tulajdonú szakemberlakás bérlőkijelölési jogának biztosításáról, végül állásfoglalás születhet a Fejér Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívásáról.
A nyílt ülés után egyetlen napirend erejéig vonulnak zárt ajtók mögé a képviselők – a "Dunaújvárosért" díj adományozásáról dönthetnek.

(Archív fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.