Dunaújváros Hetilap

Figyelünk rá, Dunaújvárosban nem történhet baj

Fábos Zsolt - 2023. szeptember 24. 9:30

Tavaly januárban tragikus módon elhunyt egy kisfiú Budapesten egy iskolai születésnapozást követően. Kiderült, hogy mogyoró volt az ünnepi tortában, ami nagyon súlyos allergiás reakciót váltott ki a szervezetében, és ami a halálát is okozta végül. Az egész országot megrázta a hír –  az állami szerepvállalás azonban elmaradt. 

Civil kezdeményezésre és önkormányzati támogatással jut el az életmentő gyógyszer, az EpiPen az oktatási intézményekbe. Dunaújvárosban azonnal ellátták a saját fenntartásban lévő oktatási intézményeket és az állami iskolákat is az ellenszerrel, a lejárt gyógyszereket pedig azóta is pótolják.

"... teljesítendő kötelesség"

Pintér Tamás polgármestert kérdeztük az akcióról, aki maga is érintett, hiszen súlyos ételallergiával él együtt, ráadásul ez egyszer kis híján az életébe került: 
– Az elmúlt években én is megtapasztaltam, hogy milyen súlyos ételallergiával együtt élni, ezért pontosan tudom, hogy mennyit jelent, ha elérhető közelségben van az életmentő eszköz. Elég volt, hogy egyetlen egyszer nem voltak feltüntetve az allergének, ekkor megtörtént a baj. Anafilaxiás sokkot kaptam. Nekem szerencsém volt, mert időben megkaptam az orvosi ellátást. Szívügyem, hogy minden dunaújvárosi gyerek számára elérhető közelségben legyen az életmentő gyógyszer. Gyermekeink életét nem kockáztathatjuk, nem bízhatjuk a véletlenre. Ha valaki súlyos allergiával küzd, az folyamatos odafigyelést igényel, különösen igaz ez a kicsikre. Felkészületlenül a legnagyobb jószándékkal is hatalmas bajt lehet okozni, ezért nagyon fontos, hogy az oktatási intézményeink kellő érzékenységgel kezeljék a problémát, mi pedig az ehhez szükséges segítséget – azt, hogy ingyenesen biztosítsuk számukra a szükséges gyógyszert – megadjuk nekik. Az EpiPen drága, a szavatossága pedig gyorsan lejár. A tavalyi tragédia után azonban mindenhova eljuttattuk, a lejárat miatt pedig folyamatosan cseréljük őket, ezt tesszük most is. Számomra, számunkra ez egyszerűen teljesítendő kötelesség.

Azonnal léptek, a pótlásról is gondoskodnak

A budapesti tragédia után Barta Endre humán alpolgármester a városban működő köznevelési, gyermekjóléti, kulturális és egészségügyi intézmények vezetőit hívta meg egy egészségügyi kerekasztal tanácskozására, hogy az ott dolgozók felismerjék az ilyen helyzeteket és helyesen tudjanak eljárni:
– Akkor arra volt szükség, hogy azonnal reagáljunk és legalább az alapinformációkkal rendelkezzünk. Meg gyógyszerrel. Azóta is cseréljük a lejáró adagokat. Én éppen most a Dunaferr iskolába vittem ki EpiPent. Amióta ez a borzalmas eset történt, folyamatosan figyeljük az intézményeinket és visszük is ezt az életmentő eszközt, hiszen sajnos a szavatossági ideje nem túl hosszú. Én azt gondolom, hogy tesszük a dolgunkat, tesszük azt, amiben hiszünk, és nem engedjük, hogy Dunaújvárosban ilyen eset történhessen.

Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester legutóbb a Vasvári iskolába vitte az EpiPent, a napokban pedig a Bánki középiskolába. Személyesen ment, mert elmondása szerint ezt személyesen kell intézni:
– Ez az egész történet akkor jó, ha nincs miről beszélni, ha nem történik rendkívüli eset, de ha esetleg mégis, akkor kéznél legyen a gyógyszer, és az intézményben dolgozók tudják használni. Nagyon fontos dologról van szó, mondhatom azt is, hogy életbevágó. Hát, ezért megyek, megyünk személyesen. Arról meg nem is beszélek, hogy jó alkalom egy-egy ilyen találkozás a kapcsolattartásra, a beszélgetésre is.

Orosz Csaba képviselő Pentelére vitte az EpiPen injekciót, a pentelei iskolába:
– Most már nem csak a juniorral, hanem a felnőtteknek való EpiPen injekcióval is rendelkezik a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium önkormányzatunk támogatásával. Ne legyen rá szükség, de ha kell, életet menthet egy allergiás rohamnál. Szerencsére a „Rajta, Újváros!” Egyesület városvezetése megkérdőjelezhetetlenül úgy gondolja, hogy nekünk kötelességünk figyelni erre. És egyébként meg örömmel, szívesen vagyok jelen az intézményeinkben is, ráadásul szükség is van a folyamatos kapcsolattartásra. Kellemeset a hasznossal.

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.