Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: "A minták kötnek" – Chilf Mária tárlata

Öcaline - 2023. szeptember 27. 11:15

A 2023-as évad kiemelkedő eseményeként készül a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) a Chilf Mária tárlatára: a Munkácsy-díjas festőművész munkáiból pénteken nyílik kiállítás, minden érdeklődőt szeretettel várnak! 

Chilf Mária: Esti puszi (2019, pác, fotókivágás papíron)

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) Chilf Mária Munkácsy-díjas festőművész munkáiból mutat be nagyszabású válogatást – méghozzá a meghívóhoz mellékelt tájékoztató szerint a 2023-as kiállítási évad kiemelkedő eseményeként. A minták kötnek című tárlat megnyitójára szeptember 29-én, pénteken délután várják az érdeklődőket. 

Kiemelkedő, gazdag életmű

Chilf Mária 1966-ban született Marosvásárhelyt, a kortárs magyar képzőművészet egyik meghatározó alakja. 1995-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő, valamint intermédia szakán. Az MKE Festő Tanszékén 2004-től-2007-ig doktoranduszként Maurer Dóra tanársegédje volt, majd 2016-tól adjunktus, 2022-től egyetemi docens. 2019-ben DLA fokozatot szerzett. 
A Munkácsy Mihály-díj (2005) és a STRABAG Nemzetközi Festészeti Díj (2004) elismerése mellett korábban a Ludwig Alapítvány ösztöndíjasa (1995), DAAD ösztöndíjas (1997-98), a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa (1998) valamint Eötvös- (1995, 2001) és Derkovits-ösztöndíjas (1996, 1999). Alkotásaival évről évre szerepel hazai és külföldi kiállításokon, seregszemléken, művei számos hazai és nemzetközi magán- és közgyűjteményben – köztük például a budapesti Ludwig Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Museu de Arte Sta Catarina-ban (BRA) – megtalálhatóak.
Chilf Mária különféle médiumokban (festészet, grafika, fotó, videó, installáció, közösségi művészeti projektek) készült alkotásai érzékeny asszociációkon keresztül kapcsolnak össze látszólag távoli fogalmakat, jelenségeket. Az utóbbi két évtizedben figyelme egyre inkább az ember belső világának kérdései felé fordult, és a traumafeldolgozás, a gyógyítás és öngyógyítás, valamint az emlékezet került érdeklődése előterébe.

Képépítő mintázatok

A tájékoztatóból kiderül: Chilf Mária életművében nemcsak a kompozíció formai kibontása, de a jelentésrétegek, a szimbólumhasználat terén is gazdag variációkban tetten érhető minták és a hozzájuk kapcsolódó vizsgálódásaink, kérdésfelvetéseink képezik e kiállítás koncepcionális alapját, rendezőelvét. Hogyan határozzák meg identitásunkat, szabnak keretet út- és egyensúlykereséseinknek a mintáink? A generációk életét meghatározó családi mintáink, az oktatás vagy a munka világában érvényesülő minták, de akár a nemiség, a származás, a társadalom vagy a történelem szabta mintáink hogyan és miben köthetnek bennünket?
Az ICA-D termeiben három szekcióba szerveződő válogatás elsősorban Chilf Mária utóbbi években készült akvarelljeire helyezi a fókuszt (melyek többsége esetében az akvarell és a fotókivágás technikáinak érett szintézisével találkozunk), ám a kétezres évek meghatározó műciklusait is felvonultatja, s a művész korai munkáiból – akvarellek, fotogramok, installációk – is válogatva nyújt a térség közönsége számára hiánypótlónak tekinthető, mediálisan is sokrétű áttekintést. 
A nagyszabású bemutató keretén belül először szerepel kiállításon a művész új, kifejezetten a dunaújvárosi közönségnek dedikált munkája is. A minták kötnek című kiállítást Tatai Erzsébet művészettörténész nyitja meg, a vernisszázs 18 órakor kezdődik.

Minden külön értesítés helyett: Chilf Mária műveit több mint egy hónapon át, november 10-ig láthatják az ICA-D vendégei.

(Forrás és fotó: ICA-D – facebook

A rovat további hírei: Kultúra

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!