Dunaújváros Hetilap

Harmincnál több tétel a közgyűlési napirenden

Öcaline - 2023. október 18. 16:18

A nyílt ülésen 31, majd zárt ajtók mögött további 2 témáról dönthetnek a képviselők az önkormányzati közgyűlésen – a tanácskozást a Városházán tartják csütörtökön délelőtt.

A szokásos nyitánnyal – vagyis a közgyűlés utolsó rendes ülése óta végzett munkájáról és a meghozott polgármesteri döntésekről szóló tájékoztatóval és a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtását összegző jelentéssel – kezdődik a nyílt ülés október 19-én, csütörtökön délelőtt 9 órától; ezt követően több fajsúlyos téma szerepel a napirenden.

Biztonság, bevételek, intézményi büdzsék

Egy várható rendeletmódosítást követően a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal kötendő megállapodásról határozhat a testület, amely a dunaújvárosi térfigyelő rendszer működtetésének támogatását célozza, majd egy újabb együttműködésről születhet döntés a főkapitánysággal. Elfogadhatják azt a javaslatot is, amely az önkormányzati rendezvények bevételeinek költségvetésben történő előirányzatára vonatkozik.
Módosíthatják a képviselők a Modern Művészetért Közalapítvány költségvetési előirányzatát, és szintén változhat az Intercisa Múzeum költségvetési előirányzata. És ha már intézmények: elfogadhatja a testület a Jószolgálati Otthon Közalapítvánnyal kötendő támogatási szerződést, és módosíthatják a Bartók Kamaraszínházzal kötött fenntartói megállapodást is. Döntés születhet az Egészségmegőrzési Központnál foglalkoztatottak létszámának módosításáról, valamint a Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány alapító okiratának módosításáról is.

Szervezeti szinten, közösségi színtéren 

A képviselők dönthetnek az Angels Női Jégkorong Sportegyesület székhelyhasználatának kérelméről, hozzájárulhatnak a Göllner Mária Waldorf Pedagógiai Alapítvány albérleti jogviszonyának létesítéséhez, illetve területrész használatának biztosításához a LEAF Kutyás Kutató-mentő Sportegyesület részére.
Egy ingatlan apportálásáról is dönthetnek a képviselők a Dunanett Nonprofit Kft.-be, illetve egy kivett filmszínház megnevezésű ingatlanon található mozi hasznosításáról, valamint egy másik ingatlan értékesítéséről is határozhat a testület. Egy céges ajánlattal kapcsolatos döntés után a Modern Városok Program keretében futó Szálloda és Rendezvényközpont létesítése az AQUANTIS Wellness- és Gyógyászati Központ mellett elnevezésű projekttel kapcsolatos döntések is várnak a közgyűlés tagjaira, majd újra "zsebbevágó tételek" következnek. Így dönthetnek a Dunaújvárosi GESZ intézmény finanszírozási sorának módosításáról, a város közterületein történő fa- és cserjeültetésekről, valamint költségvetési forrás átcsoportosításáról, a Pentele Klubház részére tárgyi eszközök beszerzéséről, de még a Pálhalma területén kihelyezendő üdvözlőtáblák legyártásáról is.
Kontraktus születhet a Dunaújváros Térfelügyeleti Rendszer részleges felújításáról, dönthetnek a Petőfi Sándor utcai orvosi rendelő előtető kialakítását és egyéb javítási munkáit célzó javaslatról, és közbeszerzési eljárást kezdhetnek a város közterületein rágcsálók, valamint fürkészdarázs elleni védekezési munkák ellátását célozva.
A tanácskozás végére is marad fajsúlyos döntés: határozhatnak a képviselők a város jövő évi villamos energia beszerzését célzó közbeszerzési eljárás dokumentumainak elfogadásáról, valamint az eljárás megindításáról, elfogadhatják az önkormányzat idei első féléves pénzügyi tervének teljesítéséről szóló tájékoztatót, két szakemberlakás bérlőkijelölési jogát is biztosíthatják. A legvégén személyi kérdések kerülnek a képviselők elé: dönthetnek a város Helyi Választási Bizottsága (HVB) választott tagjai és póttagjai megválasztásáról, illetve az önkormányzat közbiztonsági és környezetvédelmi bizottsága új képviselő tagjának megválasztásáról is.
A nyílt ülés végeztével zárt ajtók mögött még két téma szerepel a napirenden: a "Szociális Munkáért – Dunaújváros" díj adományozásáról, valamint a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros intézményvezetője illetményváltozásáról határozhat a testület.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.