Dunaújváros Hetilap

Jól vizsgáznak a közösségi pontok – már újabbakon gondolkodik a városvezetés

Fábos Zsolt - 2023. október 21. 9:09

Több hete állnak háborítatlanul a város több pontján is az újonnan felállított közösségi pontok, modern utcai bútorok. És mit háborítatlanul állnak? Sértetlenek és mindet örömmel használják az emberek. 

Az már csak hab a tortán, hogy egészen jól néznek ki. Feldobják a lakókörnyezetet. A Városháza teret és a Technikumot. Most ez utóbbiról ejtünk szót – szerdán délután ugyanis a Technikum városrész központjában kialakított közösségi pontot adta át Pintér Tamás polgármester és Szabó Zsolt, a körzet önkormányzati képviselője, gazdasági alpolgármester. 

Valóban fontos pontok lettek

Pintér Tamás szerint olyan fogadtatásra találtak ezek az eszközök, hogy már a folytatáson gondolkodik a városvezetés:

– Október első hétvégéjére befejeztük a Városháza téren és a Technikumban is az új közösségi terek kialakítását, így az okospadok mellé KönyvMegálló, és kerékpáros szervizpont került ki. A kirakott utcabútorok szinte azonnal a város körforgásának részei lettek. Köszönjük, hogy a KönyvMegállót pár nap alatt megtöltötték könyvekkel a lakók, és folyamatosan cserélődnek a kötetek. Sokan járnak biciklivel a városban, bízunk benne, hogy az új kerékpárutak hatására még többen választják majd ezt a közlekedési eszközt. Számukra alakítottuk ki a szervizpontot, hisz bármikor meglazulhat egy csavar, amit meg kell húzni, és néha nem árt egy kis pihenőt tartani – akár az okospadon, ahol közben a telefonjukat is feltölthetik. A hatalmas népszerűség miatt máris elgondolkoztunk azon, hogy melyik városrészekbe szeretnénk újabb pontokat létrehozni. Mindannyian használjuk örömmel a város kínálta új lehetőségeket és tegyünk meg mindent ezeknek az értékeknek a megőrzéséért! Vigyázzunk együtt a városunkra! 

Eredményes kísérlet volt!

A közösségi pont átadásakor is volt olyan városlakó, aki a könyvesszekrény előtt nézelődött és olyan kerékpáros, aki éppen pumpálta a járgányát. Tehát ezúton is azt tapasztaltuk, hogy jól vizsgáznak az új eszközök. Szabó Zsolt önkormányzati képviselő, gazdasági alpolgármester is ezt emelte ki először:

– Azt kell mondanom, hogy valóban jól vizsgáznak a közösségi ponton elhelyezett eszközök. Én itt lakom a közelben, látom, hogy sokan használják, sokan szeretik. Büszke vagyok arra, hogy ezúttal mi, technikumiak mutattunk utat a városnak, hiszen először ide készültek el a kiviteli tervek. Fontos ez nekünk, már csak azért is, mert az előző rendszerben nem sok minden történt itt a környékünkön. 2019-ben közösen készítettünk egy városrész-fejlesztési tervet és ennek mentén haladunk azóta is, lépésről-lépésre. Még egy dologról szeretnék szólni. A beruházás során több aggodalmat is megfogalmaztak felénk, hogy miért nem lesz ez jó, de ma azt látni, hogy minden működik, minden sérülésmentes, minden a helyén van. Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy egyesek könnyedén megfogalmazzák már előre, hogy valami miért nem lesz jó. És mondok egy példát, hogy mennyivel jobb fordítva gondolkodni, mit tehetünk egy probléma elkerülése érdekében? Sokan attól tartottak, hogy a közösségi pontok éjjel hangosak lesznek. A probléma elébe mentünk. Az eszközök este tíztől reggel hétig alvó üzemmódban pihennek – így nem sok értelme van itt tartózkodni, nem is fog senki hangoskodni.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Az összefogás szüli a közös sikereket

Az összefogás szüli a közös sikereket

2024. máj. 27.

Lakossági fórumot tartott Újtelepen, a Waldorf iskola tornatermében Tóth Kálmán, a 9-es, és Orosz Csaba, a 10-es választókerület képviselője még múlt kedden.

DSTV: fényes búcsú a várostól

DSTV: fényes búcsú a várostól

2024. máj. 27.

Folytatták a szép selmeci hagyományt a Dunaújvárosi Egyetemtől búcsúzó hallgatók, derül ki a DSTV összegzéséből. A diákélet fontos mérföldköveként lámpás-fáklyás felvonulás, vagyis a Szalamander formájában vettek búcsút a várostól és az alma matertől. Hangkép.
 

DSTV: együtt a vészívók ellen

DSTV: együtt a vészívók ellen

2024. máj. 26.

Számolják, figyelik és lehetőség, illetve igény szerint irtják is a szúnyogokat a város területén, derül ki a DSTV összegzéséből. Az önkormányzat felkészült a szúnyoggyérítésre, ám a lakossági beavatkozás is nagyon fontos a vészívók életterének csökkentése érdekében. Hangkép.

Felmérték a város teljes faállományát

Felmérték a város teljes faállományát

2024. máj. 24.

Egy közvetlen európai uniós pályázatnak köszönhetően tavasszal elindult városunkban az Urbact program Biodiver City projektje, ami 9 európai ország, 10 városával együtt kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire. Ehhez a projekthez kapcsolódóan most egyetemisták látogattak Dunaújvárosba.

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

2024. máj. 22.

Új parkolókat alakítottak ki a Táncsics Mihály utca és a Balogh Ádám utca által határolt belső udvarban. Az elkészült munkálatokról Szabó Zsolt, a terület önkormányzati képviselője beszélt, aki a jövőbeli tervekről is tájékoztatott.

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

2024. máj. 21.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének a Kultik Mozi előtti tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.