Kávézni, mint a nagyok? Miért is ne?

doszerk - 2023. október 19. 15:30

Ugyan melyik gyereket ne vonzaná a felnőttek világa? Gondolj csak vissza a saját gyermekkorodra! Hányszor akartál olyan lenni, mint a szüleid vagy épp a kedvenc óvónénid? (X)

Hányszor bújtál bele valamelyik szülőd ruhájába? Hányszor imitáltad a kisközért pénztárosának rutinszerű, ám annál varázslatosabb mozdulatait? Ugye, hogy sokszor? Nem árulunk el nagy titkot akkor, ha azt mondjuk, hogy a gyerekek a felnőttek világának lemásolásával és eljátszásával tanulják meg, hogyan működik a világ. Szocializálódnak, fejlődik rengeteg képességük, így mindenképpen arra bátorítunk, hogy támogasd a gyermeked ilyen jellegű játékait.

Hogyan tudsz segíteni a gyermekednek?

Egyrészt úgy, hogy a Vidám Játék webáruház szerepjátékai közül megveszed neki azt, ami a szívéhez közel áll. Ez van, akinek a kávéházi látogatásokhoz kapcsolódik, míg másik orvososat akarnak játszani, megint más gyerekeket pedig a főzés vagy épp a barkácsolás, esetleg a pénztárgépek kezelése vonz.

Bármelyik is legyen a gyermeked kedvence, minden teljeskörűen megtalálsz hozzá a fentebb említett webáruházban. Magad is meg fogsz lepődni a játékok kidolgozottságán és részletgazdagságán!

A másik mód, ahogy a gyermekednek segíthetsz, nem más, mint hogy minél több olyan helyzetet teremtesz, ahol ő maga is részt tud venni a felnőttes dolgokban: egy közös bevásárlás, postai ügyek intézése, orvosnál tett látogatás vagy akár a közös főzés is mind-mind rengeteg olyan mintát ad a gyermeknek, amelyet aztán a szobájában a szerepjátékai során fel tud használni.

Válasszon a gyermeked kedvenc időtöltést!

Persze nem mondjuk azt, hogy minden egyes élethelyzetre legyen kész játékkollekció az otthonotokban. Ennek több akadálya is van, és csak az egyik az anyagi oldala, a másik kettő sokkal nyomósabb érv.

Egyrészt nem fér be minden a gyerekszobába, másrészt pedig akad sok olyan játék, vagyis valós élethelyzet, amely a gyermekedet bizony nem fogja érdekelni.

Nem mindenki akar majd kávét főzni, játékkonyhában sütni, barkácskészlettel szerelni és javítani, vagy akár fa gyógyszerekkel gyógyítani. Nincs is ezzel semmi baj, teljesen rendjén van az, hogy a gyermeked a saját érdeklődési köre szerint válogassa össze a kedvenc tevékenységeit.

Így ha tudod, hogy a konyha érdekli, akkor bátran szereld fel a kedvenc ételeivel, a különféle fogások és különböző országok specialitásainak a fából készült változataival, és már mehet is a játék!

Nemtől független!

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a játékok iránti érdeklődés nemektől független jelenség. Épp ezért, ha a fiad főzni szeretne, a lányod viszont barkácsolni, akkor arra biztatunk, hogy hagyd, hadd éljék ki magukat a kiválasztott tevékenységben.

Gondolj csak bele, hány férfi szakács van, aki sikeres éttermet visz, vagy hogy mennyire ügyes tud lenni egy nőnemű szakember. Ha innen közelíted meg a dolgot, látni fogod, hogy semmi értelme nemekre osztani a játékokat, válogass inkább életkor, fejlesztendő terület, játéktípus vagy fejlettségi szint alapján!
 

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan csatlakozz vezetőként gyorsan és hatékonyan az új céghez: 5 tipp a sikeres kezdethez

Hogyan csatlakozz vezetőként gyorsan és hatékonyan az új céghez: 5 tipp a sikeres kezdethez

2024. júl. 25.

Amikor új vezetőként csatlakozol egy céghez, az első hetek és hónapok kulcsfontosságúak a hosszú távú sikered szempontjából. Ez az időszak még egy tapasztalattal rendelkező szakembernek is megpróbáltatás lehet. (X)

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

2024. júl. 24.

Csatlakozott a Strandok Éjszakája című országos kezdeményezéshez, így hosszabbított nyitvatartással, DJ Matkovics zenés bulijával csalogatja a vendégeket az Aquantis Élményfürdő szombaton. Kánikula is lesz, úgyhogy duplán megéri a csobbanást választani! Flyer.

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

2024. júl. 24.

Bármilyen kertről is legyen szó az öntözés kulcsfontosságú, ha szép és egészséges növényeket szeretnénk nevelni. A mindennapos kézi locsolás sokszor megterhelő és nem is biztos, hogy mindenki számára kivitelezhető, ám a szakember által kiépített öntözőrendszerek se adják meg mindenkinek az optimális megoldást a borsos áruk miatt. (X)

A növényvédelemhez permetező is kell!

A növényvédelemhez permetező is kell!

2024. júl. 23.

Akinek van kertje, az nap mint nap növényvédelmi feladatokkal találja szembe magát, amihez speciális eszközökre – például permetezőkre is szükség lehet. (X)

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

2024. júl. 23.

Vannak olyan esetek, amikor szeretnénk megszabadulni régi holmijainktól, különösen nagy figyelmet igényel a nagyobb tárgyak, bútorok lomtalanítása. Mit tehetünk, hogy a lehető legegyszerűbb legyen ez a folyamat? (X)

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

2024. júl. 23.

Negyedik hetéhez érkezett az MMK nyári tábori sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. A gyerekek – a sorozat legfiatalabb összetételű csapata – a mesék csodavilágával ismerkedhettek a színes, mozgalmas tábori "varázslatok" során. Hangkép.
 

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

2024. júl. 22.

Tombol a kánikula, napok óta 33 fok feletti értékeket mérhetünk országszerte. A rendkívüli hőség idején Dunaújvárosban több helyen is hűsölhetünk, és frissülhetünk.