Dunaújváros Hetilap

Koszorúzással és ünnepséggel emlékeztek az '56-os forradalom hőseire (galériával)

Öcaline - 2023. október 23. 17:35

Koszorúk a temetői kopjafánál, díjátadóval koronázott ünnepség a Bartókban – méltó módon emlékeztek a hősökre és mártírokra az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján. Összegzés és méltatások itt!

Szépszámú ünneplő előtt, ragyogó szép időben kezdődött az önkormányzati eseménysorozat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulóján – az első állomás a temetői kopjafa volt ma délelőtt 9 órától.

Virágokkal, főhajtással

Mint az ünnepség elején elhangzott, az évek óta fokozódó társadalmi elégedetlenség jutott el a forrpontjához 1956. október 23-án – Magyarország sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca a XX. századi magyar történelem egyik meghatározó eseménye volt. 

Az emlékünnepség a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Hegedűs Kristóf egyetemi hallgató mondott ünnepi beszédet a forradalmi emlékműnél. Az ünnepség a Rudas középiskola diákjainak emlékműsorával, majd a megemlékező koszorúzással folytatódott, végül a résztvevők együtt énekelték el a Szózatot.

Díjjal koronázták

Az ünnepi eseménysorozat a Bartók Kamaraszínházban ért véget, ahol – folytatva az elmúlt esztendők szép hagyományát – a "Dunaújvárosért" díj is gazdára talált. A Himnusz hangjai után a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes varázsolta el a közönséget, majd Pintér Tamás polgármester mondott ünnepi beszédet. Felvételről csendült fel Márai Sándor legendás költeménye, a Mennyből az angyal című vers, majd Róka Lilla tolmácsolta hegedűn Kókai Rezső Verbunkos rapszódia című darabját Tágincevá Tamila közreműködésével. A program folytatásaként az önkormányzat egyik legrangosabb elismerését vehették át az arra érdemesek: a közgyűlése által alapított "Dunaújvárosért" díj azon személyeknek és közösségeknek adományozható, akik a városban, illetve a városért maradandót alkottak, tettek. Idén a testület döntése nyomán ketten érdemesültek a kitüntetésre. 2023-ban a díjra jelölést kapott Szőke István nyugállományú őrnagy; több évtizeden át a különböző városi rendezvények korábbi szervezője, az idén 25 éves közbiztonsági rendezvénysorozat alapítója.

Szőke István társadalmi munkavégzését a Beton- és Vasbetonipari Művek Dunaújvárosi Gyárában kezdte – a gyár ifjúsági és sporttevékenységének vezetője, fő szervezője volt. Az évente megrendezett kulturális vetélkedők, sportrendezvények, farsangi bálok állandó támogatója, résztvevője. Később a Magyar Honvédség hivatalos tagja lett, jelenleg nyugállományú őrnagy. A seregben is folytatta közösségi tevékenységét. Kiemelkedő sikere az akkor a honvédség kötelékében szolgáló amatőr zenekar, a Digital Együttes felkarolása, menedzselése. Több évtizeden át főszervezője volt a különböző városi rendezvényeknek – a Duna parti majálisok, augusztálisok vagy a Fúvószenekarok és Mazsorettek Nemzetközi Találkozója szervezésében is fontos szerepet vállalt.
Hosszú évek óta kiemelkedő, áldozatos munkát folytat városunk közbiztonságának javítása érdekében. Kezdeményezésére jött létre a rendvédelmi területen például a városi bűnmegelőzési koncepció, a már említett közbiztonsági rendezvénysorozat, amely a rendőrséggel, katasztrófavédelemmel, mentőkkel, polgárőrséggel kapcsolatok kiépítésére, párbeszédre ad lehetőséget mindenkinek. Alapítója többek között a Dunaújvárosi Nyugállományú Honvéd Klubnak is. Csécs István nyugállományú honvéd alezredes évtizedek óta ismeri Szőke Istvánt: 
– Igazán gyakorlatias, minden ötletéhez feladatokat is tanácsolt és a megvalósításban is mindig segített. Szerény, követlen, önzetlen ember, barátként és kollégaként is számíthattam rá mindig.   
Pártpolitikától függetlenül azt keresi, hogy hogyan lehet a városlakók életét szebbé tenni, hogyan lehet segíteni a városban működő civil szervezeteket, kezdeményezéseket, hogyan lehet fejleszteni a közbiztonsági területen dolgozó civil és szakmai szervezetek közötti párbeszédet. 

Bár erős politikai vénával rendelkezik, tudásával mégis csak szakmai területen vállalt vezetői szerepet, mint például a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Fejér Megyei Szervezete. Több évtizedes tevékenységét méltatta Tóth Kálmán önkormányzati képviselő is:
– Kevés olyan embert ismerek, aki teljesen önzetlenül megtett minden tőle telhetőt a városban élőkért, a városban működő szervezetekért, kisebbségekért, polgárőrségekért és az egész városért.  
Dunaújvárosért, a dunaújvárosi közösségekért, emberekért végzett munkáját összegezve Szőke István szerény, önzetlen segítőkészsége, tanácsai, a személyek, csoportok, emberi összetartozások zászlóvivőjeként kimagaslóak, megingathatatlan elvhűsége elismerésre méltó. 
Toriszki József, Szőke István egyik barátja egy másik fontos tényezőt emelt ki:
– A Beton- és Vasbetonipari Művek Dunaújvárosi Gyárában annak idején Istvánnak köszönhetően összeverődött egy brigád, én is tagja vagyok. 32 éve minden pénteken este megtartjuk ezeket a találkozókat. 
Szőke István jelenleg is külső szakértőként segít a város Közbiztonsági és Környezetvédelmi Bizottság feladataiban. Több évtizedes, városunkért végzett lelkiismeretes és példaértékű tevékenységének elismeréseként vehette át a díjat Pintér Tamás polgármestertől és dr. Molnár Attila jegyzőtől.

A folytatásban ismét a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes lépett színre, majd újabb díjátadás következett: a díjra jelölést kapott Fejes László a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara egyik alapítója és tiszteletbeli elnöke, városunk arculatának jelentős alakítója. 
Fejes László 1968-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetem általános mérnöki karán. A városba úgy került, hogy első munkahelyén a Fejér Megyei Közútkezelő Vállalatnál megbízták a dunaújvárosi kirendeltség megszervezésével, majd ennek irányításával. 1970-től a Dunaújvárosi Városi Tanács VB Műszaki Osztályán előbb főelőadói, később csoportvezetői beosztásban dolgozott, 1973-1988 között a Műszaki Osztály osztályvezetője volt, többek között az építési hatósági feladatokat is felügyelte. 
1990. február 1-től pályázat útján elnyerte a Városgazdálkodási Vállalat igazgatói posztját. 1996-ig ennél a cégnél dolgozott. Végrehajtotta az átszervezést a DVG Zrt.-re, 1992-1996 között a cég vezérigazgatója volt. Munkáját tisztességesen, nagy szakmai hozzáértéssel végezte. 
1996-2003 között a Víz-és Csatornaszolgáltató részlegének igazgatója volt. Nevéhez fűződik ezen időszak alatt a város teljes vízhálózatának kitisztítása. 2003-2008 között a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Kft. műszaki igazgatójaként dolgozott – nyolc, városüzemeltetéssel foglalkozó országos szakmai szervezet tagja. 
Fejes László kiemelkedő, városunk arculatát meghatározó tevékenységeit méltatta Almási Zsolt, városunk első polgármestere: 
– A házgyári paneles építkezés megkezdésekor az országos szabvány csak az alap erősített betonszerkezet szabályozta. Fejes László, mint építési hatóság javaslatot tett a Dunaújvárosi Tervtanácsnak – a lösztalaj esetleges megroskadása miatt – a vonatkozó szabványt kiegészíteni azzal, hogy Dunaújvárosban az alap és földszint egységes megerősített betonszerkezetet kapjon. Javaslatát elfogadták és a városban minden paneles épület így készült. Ennek például az emlékezetes Római körúti toronyház megbillenésekor láttuk hasznát. Elkészítették a Pentele városrész közművesítési kiviteli tervét, mert addig főleg elektromos ellátás volt, amit az új helyzethez igazítva, kiegészítve a kommunikációs rendszer kialakításával, a város 1991-1993 között saját költségén több milliárd forint pénzeszköz felhasználásával Fejes László  megvalósított. De nevéhez fűződik az Aranyvölgyi úti telekrendezés, a rézsűk fásítása, a Szalki-sziget északnyugati részének feltöltése, a mai állapot megteremtése, így jöhetett létre a kemping és a szabadstrand. Vezetésével készült el a városi patakok mederszabályozása, környezetének rendezése, mind az Alsófoki, Lebuki, Felsőfoki patak várost érintő szakaszain, ahogyan a Dózsa György út és a Szórád Márton út négysávosra bővítése. A városüzemeltetés azért bonyolult feladat, mert meg kell felelni – a politikai rendszertől függetlenül – a várost irányító politikai vezetés céljainak, a lakossági elvárásoknak és a szakmai követelményeknek. Fejes László becsületes, szakmailag kifogásolhatatlan, nagy tudású szakember. 
Fejes László vezetője volt több városi szervezetnek, mint az Autóklub vagy éppen a Hidrológiai Társaság. A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara alapítója, első elnöke, jelenleg is a szervezet tiszteletbeli elnökeként vállal szerepet a kamara működésében, hangsúlyozza méltatásában Králik Gyula, a DKIK jelenlegi elnöke:
– Fejes László az egyetlen személy, aki a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara valamennyi elnökségének tagja volt, jelenleg is aktívan vesz részt az elnökségi üléseinken. Széleskörű tudásával számos területen járul hozzá ma is eredményes működésünkhöz, nemcsak a kamara tevékenységéhez kapcsolódó mintegy három évtizedes tapasztalataival, hanem gazdag cégvezetői, településüzemeltetési, ingatlankezelési, kommunális mérnök-szakemberi gondolataival. 

Az iparkamara sokirányú tevékenységéhez tartozott a klubélet újjáélesztése, különböző klubok létrehozása. Ezek sorában ma is életképes a Senior Klub. A klub eredeti célkitűzését tekintve, Dunaújváros és térsége egykori vállalat- és intézményevezetőit, vezető tisztségviselőit, aktív nyugdíjasait fogja össze, ülteti egy asztalhoz havi rendszerességgel, többnyire a Corso Étteremben. A találkozások alkalmával várostörténeti előadások, meghívott előadók érdekes témái vezetik fel a kötetlen beszélgetéseket. A klub koncepciójának megalkotásában, működtetésében és megmaradásában Fejes Lászlónak elévülhetetlen érdemei vannak. 
Dunaújváros közgyűlése több évtizedes, városunkért végzett lelkiismeretes és példaértékű tevékenységének elismeréseként adományozta a "Dunaújvárosért" díjat Fejes László részére, aki szintén Pintér Tamás polgármestertől és dr. Molnár Attila jegyzőtől vehette át az elismerést.
A program fináléjaként újra a Vasas táncosai léptek színre, majd a Szózat közös eléneklését követően a díjazottak tiszteletére Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester mondott pohárköszöntőt a Bartók aulájában.

Az ünnepi eseménysorozat kitüntetett pillanatairól meséljenek a képek!

(Fotó: Végh Zoltán)

A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal

A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:
A forradalom emlékezete – ünnepi pillanatokkal - fotó:

A rovat további hírei: Közélet

Duna Plazma: Egészség és Családi Napok – már harmadszorra

Duna Plazma: Egészség és Családi Napok – már harmadszorra

2024. aug. 02.

Kétnapos dzsemborira várja az egészségtudatosan élő érdeklődőket és famíliákat a dunaújvárosi központ: a Duna Plazma Egészség és Családi Napok helyszíne a Városháza tér lesz jövő hétfőn és kedden.

Folytatódik a műanyagmentes kihívás!

Folytatódik a műanyagmentes kihívás!

2024. aug. 02.

Több fontos tényezőre figyelmeztetőt tipptárral folytatódik az önkormányzat környezettudatos sorozata – a műanyagmentes időszaknak nem kell véget érnie augusztusban! 

Dunaújváros Kenyere – negyedévente nemes cél érdekében

Dunaújváros Kenyere – negyedévente nemes cél érdekében

2024. aug. 01.

Az elmúlt három hónapban a Wesley Da-Capo Alapfokú Művészeti Iskolának gyűlt az adománya a Dunaújváros Kenyere közösségi kezdeményezése során. A Spartané a következő felajánlás.

Javában tart a pentelei szovjet emlékmű bontása

Javában tart a pentelei szovjet emlékmű bontása

2024. júl. 31.

A befejezéshez közelednek a munkálatok a Mondbach-kúria előtt, derül ki az önkormányzat hivatalos facebook-felületén közzétett összegzésből. Méltó nyughelyre kerülnek a halottak, Pentele pedig visszakapja főterét.

A tikkasztó nyárban is nagyon kell a vér

A tikkasztó nyárban is nagyon kell a vér

2024. júl. 30.

Több rendkívüli alkalom színesítette a júliusi alkalmak listáját, de az augusztus is sűrűnek ígérkezik véradás szempontjából. A nyár mindig nagyon érzékeny időszak: a nyaralások miatt nehezebben mozgósíthatók a donorok, ugyanakkor az egészségügy vérigénye a dühöngő kánikulában sem csökken.

DSTV: ledes támogatás a Dunaújvárosi Óvodának

DSTV: ledes támogatás a Dunaújvárosi Óvodának

2024. júl. 30.

Jeles együttműködésről ad hírt a DSTV összeállítása. Belülről teljes felújításon esik át a dunaújvárosi JYSK áruház, többek között lecserélik az egyébként teljesen jól működő ledes világítást. A 250 darab mennyezeti panelt pedig nem dobták ki – inkább odaadták a Dunaújvárosi Óvodának. Hangkép.
 

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2024. júl. 28.

Amint arról már beszámoltunk, általános-és középiskolásoknak nyújt egyszeri, 6 ezer forintos támogatást az önkormányzat. A támogatási igényeket július 1-jétől egészen október 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Humán Szolgáltatási Főosztály Szociális Osztályán, ügyfélfogadási időben.