Dunaújváros Hetilap

Önkormányzati támogatások a közbiztonság érdekében

Fábos Zsolt - 2023. október 19. 17:06

Megtartotta szokásos havi ülését Dunaújváros közgyűlése. A nyílt ülésen harmincegy, majd zárt ajtók mögött további két témáról döntöttek a képviselők. Természetesen most is volt több fajsúlyos, a költségvetést is érintő napirend.

A jövő évi választások közeledtével jogszabály teszi kötelezővé a Helyi Választási Bizottság választott tagjai és póttagjai megválasztását, aminek eleget is tett a közgyűlés. A választási bizottsági tagjai megválasztásuk után pedig esküt is tettek. 

A közbiztonság közös ügy 

Szakemberek gyakran elmondják, hogy a közbiztonság nem csak és kizárólagosan a rendőrség feladata, abban többek között az önkormányzatoknak is van dolguk és felelősségük. Városunk még 2010-ben kötött megállapodást a rendőrséggel a dunaújvárosi térfigyelő rendszer működtetésére, amely megállapodást a felek 2020-ban megújítottak. E szerint a térfigyelő rendszer 65 kamerával, 24 órás megfigyeléssel zajlik 3 munkaállomáson. A működtetéshez pedig az önkormányzat adomány formájában támogatást biztosít a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság részére. A közgyűlés elfogadta, hogy a következő esztendőre városunk 38.6 millió forintot biztosít a rendszer működtetésére. További 2 millió forinttal támogatja városunk a rendőrségi munka hatékonyabbá tételét, a korábbi évekhez hasonlóan, többek közt rendezvények biztosítására, a reagálószolgálat, valamint a közterületi jelenlét növelése miatt felmerülő többletszolgálatok finanszírozására, eszköz jellegű beszerzésekre és jutalmazásra használhatja fel ezt az összeget a helyi kapitányság.

A kiszáradt fák pótlása

Az elmúlt aszályos időszak következtében városunk több részén is sok fa kiszáradt. Többek között a temetőben, de az arborétumban is. Ez utóbbi helyen a kiszáradt fák kivágására biztosított pénzt a közgyűlés. A Dunaújvárosi GESZ-től pedig megrendelte a Baracsi úti Arborétum valamint Dunaújváros közterületein fák ültetési munkáit. A közgyűlésen Orosz Csaba képviselő elmondta, hogy az arborétum státusz megőrzése miatt (is) szükséges a fák pótlása. Nem olyan régen a Baracsi úti fák jó állapotban voltak, de a nyári időszakban 2 hónap alatt teljesen kiszáradtak.

Módosított büdzsék

Módosították a képviselők a Modern Művészetért Közalapítvány költségvetési előirányzatát, az idei támogatási összeget 1.5 millió forinttal megemelték. Az Intercisa Múzeum is megemelt összeget kap tűzjelző telepítésére. És ha már intézmények: elfogadta a testület a Jószolgálati Otthon Közalapítvánnyal kötendő támogatási szerződést, módosították a Bartók Kamaraszínházzal kötött fenntartói megállapodást is. Döntés született az Egészségmegőrzési Központnál foglalkoztatottak létszámának módosításáról.

Közbeszerzésekről is határoztak

Döntés született az Angels Női Jégkorong Sportegyesület székhely használatának kérelméről, területrész használatának biztosításáról a LEAF Kutyás Kutató-mentő Sportegyesület részére. A Pentele Klubház tárgyi eszközöket vásárolhat, Pálhalma területén pedig üdvözlőtáblák lesznek kihelyezve. Kialakításra kerül egy előtető a Petőfi Sándor utcai orvosi rendelő épületénél, közbeszerzési eljárás kezdődhet a város közterületein rágcsálók, valamint fürkészdarázs elleni védekezési munkák ellátását célozva. A nyílt ülés végeztével zárt ajtók mögött döntött a közgyűlés a Szociális Munkáért – Dunaújváros díj adományozásáról, amely elismerést Pintér Tamás a november havi rendes közgyűlésen ad majd át.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.