Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Országos Könyvtári Napok – a városban is, már mától!

Öcaline - 2023. október 2. 9:09

Találkozzunk a könyvtárban! A hét minden napján várja a látogatókat az Országos Könyvtári Napok helyi eseményeire a József Attila Könyvtár; színes kínálattal csalogatnak, figyelem: már mától!

Nem is akármilyen témával startol a programsorozat: dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész rendhagyó irodalomórája Arany Jánostól kölcsönzi a vezérmotívumot: a "Gondoltam fenét!" című előadás a költészet és a világ jeleivel és jelrendszereivel foglalkozik – az izgalmas kalandozásra 17 órától várják az érdeklődőket a Felnőttkönyvtárba!
A krimirajongókat célozza a folytatás október 3-án, kedden – A bosszú örvénye című könyv bemutatóján a szerzővel, Szomor Sándor címzetes rendőr ezredessel, volt dunaújvárosi nyomozóval találkozhatnak és beszélgethetnek a vendégek. Az esemény szintén 17 órakor kezdődik.
A gyerekkönyvtár is készül a nagy sorozatra: a Cimbora Klub következő összetartása 16.30-kor kezdődik – a "Szeptember végén" című interaktív, játékos foglalkozásra Marcsi néni vár minden régi és új cimborát! A folytatás is izgalmas lesz: október 4-én, szerdán papírszínházi bemutatóra invitálják a fiatalokat – a mese és játék programja szintén 16.30-kor kezdődik. És még mindig nincs vége: október 5-én, csütörtök Találkozás a Titoktündérrel címmel Beck Andrea várja a vendégeket a gyermekkönyvtárban 14 órától (a program 9 éves kortól ajánlott, bejelentkezés szükséges), míg a felnőtteknek a Madách Színház Írók, sorsok, szerelmek sorozatából az Emberszag című, Szép Ernő művéből készült film vetítését kínálja a könyvtár 17 órától. Az írót Gyabronka József formálja, a film több nemzetközi fesztiválon kapott értékes elismerést – így bezsebelte a New York-i ONIROS Filmszemle legjobb életrajzi filmnek járó díját és a legjobb színészi alakítás díját is. Az elmaradhatatlan dunaújvárosi vonatkozás: a film zenéjét Lázár Zsigmond szerezte. (Cikkünkhöz a film trailerét mellékeljük kedvcsinálóként.)
A sorozat keretében rendezik a Mazsola Percek programját – a mondókázó-daloló foglalkozás október 6-án, pénteken 10 órától várja a csemetéket – Marcsi néni és Orsi néni a legkisebbeket és szüleiket várja mondókatanulásra, ölbéli játékokra, közös éneklésre. 
A hét végi kínálat is sűrű lesz: október 7-én, szombaton játéknapot és ingyenes beiratkozást kínál a könyvtár; bemutatkozik a Kockahegy Társasjáték Klub, szeretettel várnak minden érdeklődőt 13-17 óra között a Felnőttkönyvtár előadótermében! Szintén szombaton 13-17 óra között várja Horváth Tamás interaktív könyvtári játékkal a felnőtteket a Játék, kvíz című programon. A sorozat október 8-án a Könyves Vasárnap című családi nappal ér véget – 9 órától rendkívüli nyitvatartás, ingyenes beiratkozás, Ringató – Veréb Judittal –, kézműves foglalkozás, valamint 11 órától Polgár Lilla és Farkas Eriks játékos, zenés bemutatója, az "Állati" party" csalogat kicsit és nagyot a könyvtárba!

Minden program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

(A kép illusztráció)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.