Dunaújváros Hetilap

A többi várossal együtt sajnos Dunaújváros is érintett...

Fábos Zsolt - 2023. november 30. 18:30

Rendkívüli közgyűlést hívott össze szerda délelőttre Pintér Tamás polgármester. A rendkívüli ülés összehívására a Modern Városok Program, egyes pályázatok lezárása, továbbá egyéb határidős döntések meghozatala miatt volt szükség.

Néhány héttel ezelőtt még bíztunk abban a bizonyos hajszálnyi esélyben, hogy rendkívüli kérelmünket meghallgatják és elfogadják az illetékesek és mégis lesz uszodai külső medence felújítás Dunaújvárosban. Ma már tudjuk, hogy nem lesz. A rendkívüli közgyűlés legfontosabb napirendje a Modern Városok Program kormányzati lezárásához kapcsolódott.

A kormány visszavonta a szerződésben foglalt forrást

A Modern Városok Program lezárása Dunaújváros számára azt jelenti, hogy el kell búcsúznia a Fabó Éva Sportuszoda külső medencéjének felújításától. A kormányzat november elején megjelent rendelete olyannyira leállította a projektet, hogy még a korábban kiutalt pénzösszeget is vissza kell fizetnünk. Dunaújváros önkormányzata ezért a november 9-ei rendkívüli közgyűlésén egy a rendelet alóli felmentési kérelmet fogalmazott meg, majd juttatott el az illetékes minisztériumhoz, kérelmezve a rendelet hatálya alóli felmentést, és a kivitelezés megindítását.
Mindhiába. Elutasították. A programnak vége. Ami azt jelenti, hogy nem lesz külső medence felújítás. 
A már korábban kiutalt 1.7 milliárd forintot vissza kell fizetni. Ezt hagyta most jóvá a város közgyűlése.
A rendkívüli közgyűlés módosította több helyi rendeletét, támogatta a Pentele Klubház előtető építéséhez szükséges anyagok beszerzését, megrendelte a GESZ-től közterületi fák metszési munkáit, illetve a Makk Marci Bölcsőde beázás miatti helyreállítását. Zöld utat kapott az Innopark Nonprofit Kft. energetikai fejlesztéséhez kapcsolódó 12 millió forint összegű tagi kölcsön kérelme.

"Ennyit a Fidesz szavahihetőségéről..."

A témáról kifejtette álláspontját Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester is – mint hangsúlyozta, sajnos már megkezdett fejlesztéseket rántott vissza a kormány döntése:
– A Fidesz-kormány – miután kiürítette az államkasszát – egy tollvonással törölte el a Modern Városok Programot, aminek számos város, köztük Dunaújváros is a kárvallottjai között van, hiszen ez a pénzszerző manőver több beígért és szerződésbe foglalt fejlesztést, beruházást nulláz le. Városunkban legfájóbb ezek közül az uszoda külső medencéje, amelynek újraépítése az építésügyi és közlekedési miniszter minapi elutasító döntése alapján nem kapott felmentést a rendelet hatálya alól. Pedig önkormányzatunk betartotta a szerződésben rögzített vállalását, elvégezte a szükséges feladatokat, előkészítette a beruházást, sőt a forrás is megérkezett rá, amit most vissza kell utalnunk. Ennyit a Fidesz szavahihetőségéről és a dunaújvárosi Fidesz-vezetők lobbierejéről.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Harminc halottat találtak az emlékmű alatt

Harminc halottat találtak az emlékmű alatt

2024. szep. 30.

Befejeződött a szovjet emlékmű elbontása, a szakemberek elvégezték az ott lévő tömegsírok feltárását, a megtalált halottakat átköltöztették a dunaújvárosi temetőbe. A terület ma pedig olyan képet mutat, amilyen talán soha nem volt és hamarosan nem is lesz.

Remek szeptemberi mutatók, de változatlanul nagyon kell a vér

Remek szeptemberi mutatók, de változatlanul nagyon kell a vér

2024. szep. 29.

A hasábjainkon már taglalt csúcsdöntő retró véradás után sikeres akciók egész sorát rendezték szeptemberben – a szokásos donortoborzó mellett ezek taglalásával és az októberi tervekkel is foglalkozunk a hajtás után!

Gyorsan érkezett az árhullám és gyorsan ment is

Gyorsan érkezett az árhullám és gyorsan ment is

2024. szep. 27.

677 centiméter magasan tetőzött a dunai árvíz Dunaújvárosban vasárnap. Néhány nappal később pedig már meg nem mondta volna az ember, hogy mi is történt a Duna-parton. Sokan dolgoztak azon, hogy a lehető legkisebb károkkal járjon a drasztikus vízszintnövekedés.

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

2024. szep. 26.

Véget ért az Európai Mobilitási Hét, Dunaújvárosban is jól sikerültek az ennek apropóján szervezett programok. Az autómentes napon például parádés hangulat töltötte meg a Petőfi ligetet, minden korosztály talált magának elfoglaltságot még múlt pénteken. 

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

2024. szep. 24.

Közel kétezer részvevővel és több tonna hulladék összeszedésével zárták a takarítási világnapot múlt pénteken.  Az idén immár negyedszerre rendezett eseményen több oktatási intézmény képviseltette magát, akik a Decathlon Magyarország és a Jót, szívből – Dunaújvárosért csapatával karöltve tisztították meg az Erdei tornapálya és a Kádár-völgy területét a szeméttől. 

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

2024. szep. 22.

Éjjel kezdődött a tetőzés városunknál, holnaptól már lassú csökkenés várható – a Szalki-sziget víz alatt, de az ár szerencsére nem okozott komoly gondot a folyam városi szakaszán.

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

2024. szep. 22.

Egy héten keresztül Dunaújvárosban is kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés népszerűsítése, ugyanis idén is csatlakoztunk az Európai Mobilitási Héthez. Ennek egyik állomása a Városháza téren megrendezett Hivatali Zöld Nap volt.