Esős és szeles, de viszonylag enyhe héttel számolhatunk

Öcaline - 2023. november 13. 8:45

Változékony, csapadékos, szeles, ám a szokottnál jóval enyhébb időt ígér a hét elejére a DO meteorológiai szakértője. A hét vége már igazi novembert hozhat.

"Szórványos esők" – az egész hetet jól jellemzi Krausz Mikes hétindító prognózisának nyitánya: a Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szerkesztője szerint ma is erősen felhős lesz az ég. Eleinte délen, délkeleten, délutántól északnyugaton várható csapadék. A délnyugati szél megélénkül, és nap közben 10 fok körül alakul a hőmérséklet.
A közeli kilátások hasonló képletet mutatnak a friss modellek szerint: kedden erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Eleinte az északi hegyes-völgyes vidékeken, majd délutántól már többfelé várható eső – a közlekedők egy-egy futó záporesővel is számolhatnak. Élénk lesz a délnyugati, majd az északnyugati szél, ám erősödik a nappali felmelegedés, térségünkben 14-17 fokos csúcsok is lehetnek. Meteorológiai szempontból a szerda ígérkezik a legizgalmasabbnak: a viharossá fokozódó szél nyomán északnyugat felől csökken a felhőzet, kisüt a nap, ugyanakkor felhőátvonulásokra is számíthatunk – és még futó záporok is lehetnek. Csökken a hőmérséklet, de még mindig 13-15 fokos csúcsokat mérhetünk.
A hét második felére már hamisítatlan novembert ígér a középtávú előrejelzések specialistája: csütörtökön estig változóan felhős időre van kilátás, majd szórványosan valószínű eső, záporeső. Nap közben ha be nem is zuhan, de érzékelhetően csökken a hőmérséklet – 10-11 fokos maximumok lehetnek. Borult idő várható pénteken is, többfelé esővel – 10 fok körül marad a maximum, ráadásul egyre jobban megerősödik az északnyugati szél.  A hét végén is marad a változékony idő – igaz, míg szombaton még számolhatunk esővel, addig vasárnap már csökken a csapadékhajlam, és némi napsütésben is bízhatunk.

Tarhonyapirításra viszont kevés az esély – szombaton 8-10, vasárnap 10-12 fok lehet a csúcsérték. Igazi november.

(Fotó: Így látjuk MI! – Gallainé Nagy Erzsébet felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

2024. júl. 24.

Csatlakozott a Strandok Éjszakája című országos kezdeményezéshez, így hosszabbított nyitvatartással, DJ Matkovics zenés bulijával csalogatja a vendégeket az Aquantis Élményfürdő szombaton. Kánikula is lesz, úgyhogy duplán megéri a csobbanást választani! Flyer.

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

2024. júl. 24.

Bármilyen kertről is legyen szó az öntözés kulcsfontosságú, ha szép és egészséges növényeket szeretnénk nevelni. A mindennapos kézi locsolás sokszor megterhelő és nem is biztos, hogy mindenki számára kivitelezhető, ám a szakember által kiépített öntözőrendszerek se adják meg mindenkinek az optimális megoldást a borsos áruk miatt. (X)

A növényvédelemhez permetező is kell!

A növényvédelemhez permetező is kell!

2024. júl. 23.

Akinek van kertje, az nap mint nap növényvédelmi feladatokkal találja szembe magát, amihez speciális eszközökre – például permetezőkre is szükség lehet. (X)

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

2024. júl. 23.

Vannak olyan esetek, amikor szeretnénk megszabadulni régi holmijainktól, különösen nagy figyelmet igényel a nagyobb tárgyak, bútorok lomtalanítása. Mit tehetünk, hogy a lehető legegyszerűbb legyen ez a folyamat? (X)

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

2024. júl. 23.

Negyedik hetéhez érkezett az MMK nyári tábori sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. A gyerekek – a sorozat legfiatalabb összetételű csapata – a mesék csodavilágával ismerkedhettek a színes, mozgalmas tábori "varázslatok" során. Hangkép.
 

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

2024. júl. 22.

Tombol a kánikula, napok óta 33 fok feletti értékeket mérhetünk országszerte. A rendkívüli hőség idején Dunaújvárosban több helyen is hűsölhetünk, és frissülhetünk. 

Tikkasztó napok után szerdától komoly lehűlés jöhet

Tikkasztó napok után szerdától komoly lehűlés jöhet

2024. júl. 22.

A periódus elején folytatódik a kánikula, de a hét közepén felfrissülhetünk végre a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A hét végén ismét támad a meleg – igaz, már csak nappal.