Dunaújváros Hetilap

Vége a Modern Városok Programjának – úszik a külső medence újraépítése is

Fábos Zsolt - 2023. november 10. 16:15

Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a kormányzat véget vet a Modern Városok Programjának, ami más megyei jogú városokhoz hasonlóan Dunaújvárost is hátrányosan érinti.

A kormányzat mostani döntését a megváltozott gazdasági és politikai környezettel indokolja. Azt a témába vágó első összegzésünkben is felidéztük, hogy 2016-ban, amikor maga Orbán Viktor itt Dunaújvárosban írta alá szerződést, még meg is jegyezte: "Ez egy szerződés. Tehát mindent, ami benne foglaltatik, meg kell csinálni – az első betűtől az utolsóig!" 

Felülírt kontraktus

Nos, a Magyar Közlöny legfrissebb száma véget vetett az eredeti terveknek és felülírta még a szerződést is. Ezzel pedig elúszhat az uszoda külső medencéjének felújítása is. Nem véletlen, hogy Szabó Zsolt alpolgármester ennek a bizonyos medencének a széléről tartott sajtótájékoztatót és fejtette ki álláspontját:
– A város egyik ikonikus helyszínén vagyunk, aki itt nőtt fel, annak minden bizonnyal rengeteg uszodás és kinti medencés emléke van. Ez a medence már évek óta katasztrofális állapotban van, teljesen fel kell újítani, gyakorlatilag újraépíteni. Dunaújváros önkormányzata és a Magyarország kormánya megállapodást kötött arra, hogy ezt a külső medencét megépítjük. Önkormányzatunk betartotta a maga vállalását, elvégeztük a szükséges feladatokat, előkészítettük a beruházást. A forrás megérkezett az önkormányzat számlájára, ugyanakkor kormányzati engedély hiányában nem tudtuk azt felhasználni. Most pedig ott tartunk, hogy a kormány nem állja a szavát és a Modern Városok Program megszüntetésével elveszik ezt a medencét a dunaújvárosiaktól. Ezt a "Rajta, Újváros!" Egyesület városvezetése nem engedi. Éppen ezért polgármester rendkívüli közgyűlést hívott össze, ahol kezdeményezzük a kormányhatározat alóli felmentést, és elindítjuk ennek a hivatalos folyamatát. 

Minden lehetőséggel élnek

Szabó Zsolt szerint a külső medence elmaradó felújítása veszélyeztetné a városi vízisport életet, az érintett egyesületek (búvárúszás, úszás, vízilabda) működését, a sportolók felkészülését és versenylehetőségeit, tehát minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy a beruházás megvalósulhasson:
– A Modern Városok Programot a kormányzat fűnyíró elvet követve valamennyi érintett városban egy tollvonással leállította. Ez Dunaújváros esetében négy beruházást érint. Számunkra a legfájóbb ennek a medencének a felújítása. Mi továbbra is készen állunk arra, hogy ez a beruházás megvalósuljon, és azt kérjük a kormánytól, hogy tartsa be az ígéretét. 
Szabó Zsolt elmondta még, hogy a projekt egyes részeire már megítélt források elkülönített számlára kerültek, jelenleg is ott vannak – ezért amennyiben visszavonnák azokat, az a város pénzügyi helyzetét nem befolyásolná.

Így döntött a közgyűlés

Amint a tájékoztatón is elhangzott, a téma kapcsán rendkívüli közgyűlést hívott össze Pintér Tamás polgármester. A Városháza közgyűlési termében tartott csütörtöki tanácskozáson a képviselők elfogadták azt a javaslatot, hogy Dunaújváros a Fabó Éva Sportuszoda külső medencéjének újraépítése érdekében a rendelet alkalmazása alól felmentési kérelmet juttasson el az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium részére. Ebben kérelmezve a rendelet hatálya alóli felmentést, egyúttal szorgalmazva a kivitelezés megindítását.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2024. júl. 28.

Amint arról már beszámoltunk, általános-és középiskolásoknak nyújt egyszeri, 6 ezer forintos támogatást az önkormányzat. A támogatási igényeket július 1-jétől egészen október 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Humán Szolgáltatási Főosztály Szociális Osztályán, ügyfélfogadási időben.

DSTV: ha nyár, hát komoly felújítások

DSTV: ha nyár, hát komoly felújítások

2024. júl. 28.

A nyár ellenére is mozgalmas időszakot él a Szent Pantaleimon Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Komoly felújítások zajlanak, hogy szeptembertől még szebb köntösben kezdődhessen a tanév. Hangkép.

DSTV: a felelős állattartásért

DSTV: a felelős állattartásért

2024. júl. 27.

Mit tudnak kezdeni a gazdák rendkívüli helyzetben, hogyan tudnak segíteni kedvenceiknek? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolt a LEAF Kutyás Kutató-Mentő Sportegyesület sorozata, amelynek legutóbbi állomásának még múlt szombaton adott otthont a Városháza közgyűlési terme. Hangkép.

Még lehet nevezni a lakossági virágosítási versenyre!

Még lehet nevezni a lakossági virágosítási versenyre!

2024. júl. 26.

Az önkormányzat környezetvédelmi osztálya idén már 25. alkalommal hirdette meg a "Virágos Dunaújvárosért" versenyt – nyolc kategóriában várják a nevezéseket a hónap végéig. 

Tegyen javaslatot, hogy ki kapja meg idén a Dunaújvárosért Díjat!

Tegyen javaslatot, hogy ki kapja meg idén a Dunaújvárosért Díjat!

2024. júl. 25.

Az 1991-ben alapított Dunaújvárosért díj olyan személynek vagy közösségnek adományozható, aki vagy amely Dunaújvárosban vagy Dunaújvárosért maradandót alkotott, tett. Felhívás. 

DSTV: együtt a virágos városért

DSTV: együtt a virágos városért

2024. júl. 25.

A hírről már beszámoltunk, most itt a DSTV összegzése arról, hogy Dunaújváros is csatlakozott a Virágos Magyarország versenyhez. Az idei megméretés során két kategóriában indulunk – a közelmúltban a megméretés zsűrije ismerkedett a város zöld értékeivel. Hangkép.

Dr. Szilágyi Örs vezeti a Szent Pantaleon Kórházat

Dr. Szilágyi Örs vezeti a Szent Pantaleon Kórházat

2024. júl. 24.

Új főigazgató főorvos vezeti a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet: dr. Szilágyi Örs július 15-én kezdődően irányítja a gyógyító komplexum tevékenységét, miután két éven át stratégiai igazgatói feladatot látott el. Sok sikert a nemes, de nehéz feladathoz!