Dunaújváros Hetilap

Ételt osztottak, ami minden napra igényelhető

Fábos Zsolt - 2023. december 1. 9:00

A Szociális Konyha ez év májusában indította el szolgáltatását, aki pedig regisztrál és igényli, minden nap egy tál meleg ételt vihet haza. 

Ma nagyjából ezren élnek ezzel a lehetőséggel, de ez a szám napi ötezer főre, illetve adagra is bővíthető. Ezért szervezett a múlt szombaton ételosztást a Rajta, Újváros! Egyesület a Kultik Mozi előtti téren. Aznapra 300 adag ételt, egészen pontosan babgulyást ígértek és azt, hogy a helyszínre érkezők minden információt megkaphatnak erről a szolgáltatásról és regisztrálhatnak is. 

Igény szerint bővítik a kört

A Szociális Konyha egyébként a Római körút 36/B. szám alatti Civil házban működik, ahol minden 18. életévet betöltött lakos számára egy tál meleg ételt biztosítanak. Hétköznaponként 12 és 14 óra között várják az ebédért érkezőket, akik elvihetik, vagy a helyszínen el is fogyaszthatják az egytálételt.
A november 25-ei melegétel osztáson ott volt Pintér Tamás polgármester is, aki elmondta, jelenleg egy átadó és egy regisztrációs pont üzemel a városban, de tervben van ezek bővítése is. 
– Én azt gondolom, hogy a Szociális Konyha nagyjából féléves működése azt bizonyítja, hogy szükség van rá, a visszajelzések szerint finom ételeket készítenek, és én azt is tudom, hogy szeretettel készülnek ezek az ebédek. Szeretnénk, ha ennek a szolgáltatásnak a híre minél több emberhez eljutna, minél többen értesülnének erről és ha szükségét érzik, akkor igényeljék is. Az igényléshez egy egyszerű regisztrációra, és egy bárki számára könnyen beszerezhető orvosi igazolásra van szükség. Terveink között szerepel, hogy bővítjük a kapacitást a város több pontján is. Szeretnénk, ha a Béke városrészben is nyílhatna egy átadó pont. Tudom, hogy az idősek számára nem egyszerű a nagyobb távolságok megtétele. Azt gondolom, hogy ez egy szükséges és kötelező feladatunk. Örülök, hogy meg tudjuk tenni, ugyanakkor sajnálom is, hogy meg kell tennünk, mert szükség van rá. De tesszük a dolgunkat.

Többeknek és többet segítenek

A helyszínen volt Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester is, aki elmondta, a dunaújvárosi szociális szféra az elmúlt években jelentősen átalakult – többet és többeknek tudnak segíteni. Ennek a területnek azonban fel kellett készülnie a váratlan eseményekre is, gondoljunk az energiaválságra, háborúra, vírushelyzetre. 
– Azt gondolom, hogy az elmúlt években újra kellett gondolni az egész támogatási rendszert a városban. Ennek sok oka van, többek között az is, hogy minden változik, még a rászorulók igényei is. Ezeket is figyelembe kell vennünk, ahogy tesszük is. Szerencsére egy kiválóan működő intézményi rendszerrel.
Barta Endre elmondta még, hogy lesz ételosztás az adventi időszakban is: kétszer a 4-es választókörzetben, illetve még egyszer ehhez hasonló „városi” ételosztás is. 
A Szociális Konyha igénybevételéről az önkormányzat hivatalos oldalán olvashatnak részletes tájékoztatást. Ne feledjék, bárki, bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy szüksége lesz a segítségre. Merjünk szólni, kérni, mert tudnak segíteni.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.