Dunaújváros Hetilap

Irodalomkedvelő, matematika-fizika szakos születésnapos

Öcaline - 2023. december 13. 14:30

Legendás vasdiplomás pedagógust köszöntött az önkormányzat: Csontos István egykori iskolaigazgató a napokban ünnepelte a 90. születésnapját. A jeles alkalomból rendhagyó köszöntésben volt része: Szántó Péter önkormányzati képviselő, a tanár úr egykori diákja különleges társaságban érkezett a születésnaposhoz.  

– Annyit érdemes tudni Kisasszondról, hogy Csokonai Vitéz Mihály ott írta A magánossághoz című versét, és irodalomtörténeti szempontból igazán érdekes, hiszen kicsiny településnevek, mint az én szülőfalum is, Kisasszond, ritkán szerepelnek versekben - kezdte a mesélést Csontos István pedagógus, egykori iskolaigazgató, aki ezen a Somogy megyei kistelepülésen született 1933-ban. 
90 év távlatából szívesen emlékezett vissza a Kisasszondon töltött gyermekéveire az önkormányzati születésnapi köszöntésen egykori diákjának, Szántó Péternek és különleges kísérőjének: Barta Endre alpolgármester mint mondta, jó látni, hogy a Mikulás szellemisége nem csak a gyermekeket, de az olyan örök ifjakat, mint Csontos István tanár úr is, felvillanyozza. Csontos István elsőként Kaposváron a MÁV-nál, majd a helyi Földműves Szövetkezetnél dolgozott. Ekkor kezdett el továbbtanulni Sopronban, mint szakérettségis hallgató, majd a budapesti Apáczai Csere János Pedagógiai Főiskolán matematika-fizika szakon végzett; tanári diplomáját a Pécsi Pedagógiai Főiskolán szerezte meg, és itt ismerkedett meg későbbi történelem-földrajz szakos feleségével. Városunkban 1961-től tanított, egészen 1993-as nyugdíjazásáig. 

Verseket még szakérettségis korában kezdett el írni, majd komolyabban felesége halála után. Mindennapjai ma már főként az irodalom körül forognak, azon belül is a versek írásával. Úgy fogalmazott: ez a nagy csapás kiváltotta nálam azt, hogy ki kell írnom magamból a nagy fájdalmat, amit kedves társam elvesztése okozott. Amatőr versírónak tartom magam. Sokan, a kollégáim közül csodálkoztak, hogy reál beállítottságom ellenére versírásra adtam a fejem. Valójában elhunyt feleségemnek szeretnék méltó emléket állítani verseimmel.
Két gyermeke, unokák és egy 3 hónapos dédunoka köszöntötte 90. születésnapja alkalmából, és búcsúzóul Ballagok című versét szavalta el Barta Endrének és Szántó Péternek, amelyben azt írta: "Hosszú életet gazdagon mért az Úr,/ Örök hála érte, nem mérte fukarul."

Isten éltesse, erőben, egészségben!

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Ketten ünnepelték a 90. születésnapjukat

Ketten ünnepelték a 90. születésnapjukat

2024. júl. 01.

Folytatódott a szépkorú dunaújvárosi polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester ezúttal Simán Károlyné Irén nénit és Bazsali József Józsi bácsit köszöntötte a 90. születésnapjuk alkalmából.

Garázsvásári véradás után hosszú lista

Garázsvásári véradás után hosszú lista

2024. jún. 30.

Több rendkívüli alkalom mellett – a LIBERTY Dunaújváros és a Pálhamai BV Intézet is szerepelt a sorban – a Garázsvásár közösségi kezdeményezését is színesítette véradás a mögöttünk hagyott hónapban, és a következő időszak is mozgalmasnak ígérkezik.

Nyári változások a római katolikus közösségben

Nyári változások a római katolikus közösségben

2024. jún. 29.

Nem a Krisztus Király főtemplom, hanem a pentelei Szentháromság templom ad otthont a szombat esti szentmiséknek júliusban és augusztusban. Más, a katolikus közösséget érintő változásokról is hírt adunk.

Megnyertük! Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezett Dunaújvárosba

Megnyertük! Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezett Dunaújvárosba

2024. jún. 28.

Dán vendégeink voltak hétfőn, akik ugyan csak egy napot töltöttek nálunk, ám a rövid idő ellenére az tartalmasnak és eredményesnek bizonyult. A látogatás célja egy sikeresen megnyert európai városfejlesztési kezdeményezés keretein belül kezdődött  program, az Imperfect City projektindító megbeszélése volt.

Újabb 10 parkolóhely szabadult fel a városban

Újabb 10 parkolóhely szabadult fel a városban

2024. jún. 27.

Újabb adag üzemképtelen, helyfoglaló autót szállított el Dunaújváros önkormányzata. 10 új parkolóhely szabadult fel júniusban a roncsautók elszállításának köszönhetően. A 2019-ben útjára indított akció a lakosság bevonásával továbbra is folytatódik. 

Ma is aktív hagyományőrzőt köszöntött az önkormányzat

Ma is aktív hagyományőrzőt köszöntött az önkormányzat

2024. jún. 27.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Lemák Jánosné Anna nénit a 90. születésnapja alkalmából Barta Endre alpolgármester az otthonában köszöntötte a közelmúltban. 

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

2024. jún. 27.

Mindig van valami szép abban, amikor nem várt helyről érkezik támogatás egy-egy intézmény vagy közösség részére. Ez esetben azonban nem teljesen pontosan van így, hiszen a dunaújvárosi BMW-sek többször gondoltak már másokra is.