Dunaújváros Hetilap

Bérrendezést sürgetnek a "váll-lap nélküli" állománynál is

Öcaline - 2024. január 31. 11:00

Megélhetési problémát és munkahelyi feszültségeket is okoz a bérkorrekció elmaradása, hangsúlyozták a DO-nak a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) képviselői dunaújvárosi konzultációjuk során.

Az alapprobléma egy mondatban összegezhető: országos viszonylatban eléri a 10 ezer főt azon rendvédelmi és rendőrségi munkavállalók létszáma, akik két éve is, idén is kimaradtak a belügyminisztériumi bérkorrekcióból. A megoldás már komplikáltabb – a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) két vezetője is városunkban konzultált a közelmúltban a feszítő gondokról. 

Erőpolitika helyett szakmai párbeszéd lenne kívánatos

Pongó Géza, az FRSZ főtitkára, valamint Dávid Tibor, az érdekképviselet főtitkár-helyettese Orgovány Zoltánnal, a szakszervezet dél-dunántúli és vármegyei elnökével egyeztetett a súlyos kérdésekről a napokban. Mint Pongó Géza kérdésünkre hangsúlyozta, egyértelműen a szakmai alapokon nyugvó, korrekt párbeszéd híveiként állnak ki az érintett munkavállalók mellett:
– Szervezetünk immár három és fél évtizede lát el a rendvédelmi és rendőrségi területen érdekvédelmi tevékenységet. Rendszeresen konzultálunk úgy a Belügyminisztérium, mint az ORFK szakmai vezetésével a munkavállalók érdekében, korrekt és hiteles szakmai párbeszédre törekszünk. Azt tudni kell, hogy a BM hazánk egyik legnagyobb munkáltatója – ezért is fájdalmas az utóbbi években tapasztalható fordulat; korábban is voltak viták, de mostanában a döntések, sőt, a gesztusok terén sem törekszik érdemi, kielégítő párbeszédre a munkáltató, sőt, mára eljutottunk odáig, hogy a gondok és problémák megismerésének szándéka is hiányzik a részükről. Márpedig álláspontunk szerint az erőpolitika, az átgondolatlan döntések helyett ezúttal is a szakmai alapokon nyugvó párbeszéd lehetne célravezető.

Feszítő gondok sora vezet a pályaelhagyásig

Dávid Tibor szerint a szférában dolgozók helyzete az elmúlt esztendőkben tarthatatlanná vált, a feszítő gondok a szakmai munka terén is lecsapódtak, a Covid-időszakban bevezetett leszerelési stopig évente 2000-2500 pályaelhagyó volt jellemző.  A bérezés mellett a munkaterhek növekedése, a megbecsülés hiánya okán nemcsak a fiatalok mondtak búcsút vészes sebességgel és arányban a pályának, de a sok éves, esetenként több évtizedes szakmai tapasztalattal bíró "nagy öregek" köréből is sokan felálltak – márpedig az ő pótlásuk szinte lehetetlen. A főtitkárhelyettes érzékletes példával is szolgál:
– Elvárják a kollégáktól, hogy kifogástalan ruházatban dolgozzanak – ennek viszont nem biztosítják a fedezetét. Van egy juttatás, ruházati utánpótlási pénznek hívják, 15 éve ugyanakkora összeg. Másfél évtizede még lehetett belőle vásárolni – ma mire elég az a pénz? 

Megoldást keresnek – ám egyelőre hiába

Mindezen gondot és bajt fejelte meg a bérkorrekció hiánya a munkavállalók nem elhanyagolható részénél: országos viszonylatban összesen több mint 10 ezer fő dolgozik ugyanis az úgynevezett rendvédelmi igazgatósági szolgálati jogviszony keretében – régen ők voltak a rendőrségen, tűzoltóságon, bv intézetekben foglalkoztatott közalkalmazottak, most az egyszerűség kedvéért "riaszos" állományt alkotják –, illetve munkavállalóként. Az ő esetükben a legnagyobb a gond, állítja Orgovány Zoltán:
– A bérfeszültség mellett komoly hangulati tényezőről is beszélhetünk, sokszor előfordul ugyanis, hogy egy irodában lényegében ugyanazt a munkát végzi egy váll-lapos és egy "riaszos" kolléga – immár mérhető különbségű bérért. Ez a városban és megyei szinten is jellemző, valószínűleg országos viszonylatban is ez a helyzet – márpedig ezzel a munkáltató megmérgezi a munkahelyi légkört, akarva-akaratlanul társadalmi csoportokat állít szembe.
Pongó Géza még egy elszomorító – immár országos – adattal is szolgál: a "riaszos" állomány negyedét, a munkavállalók háromnegyedét érintette a minimálbér és a garantált bérminimum legutóbbi emelése, miközben közülük rengetegen végeznek nagyon fontos, esetenként pótolhatatlan háttérmunkát. 
A megoldást illetően Pongó Géza meglehetősen pesszimista: míg korábban rendszeresek voltak a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) és Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) tanácskozásai, a BM az utóbbi időszakban érzékelhetően e téren is komoly féket rántott. A RÉT tavaly májusban ült össze utoljára, a BÉT ősszel – igaz, abban sem volt sok köszönet: akkor jelentették be ugyanis a szaktárca képviselői, hogy a kormányzat nem biztosít forrást a várt-remélt bérkorrekcióra. Márpedig ha nem történik érdemi lépés, az gyászos következményekkel járhat, tette hozzá Orgovány Zoltán – hamarosan megkezdődhet, idővel drámai méreteket ölthet az elvándorlás.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.