Egy tonna kutyatáp gyűlt össze a dunaújvárosiak jóvoltából

Fábos Zsolt - 2024. január 4. 16:30

Ötödik éve már, hogy minden szilveszter előtt jótékonysági adománygyűjtést hirdet Barta Endre és Kálló Gergely "Petárda helyett kutyatápot" elnevezéssel, azt kérve a dunaújvárosiaktól, hogy ne petárdára költsenek, hanem vegyenek kutyatápot, és hozzák el a "Rajta, Újváros!" állateledel gyűjtésére. Idén egy tonna állateledel gyűlt össze.

Barta Endre és Kálló Gergely 2019-ben szervezte meg az első „Petárda helyett kutyatápot” akciót és azóta minden évben megtartják a gyűjtést, melynek kedvezményezettje a dunaújvárosi ebrendészeti telep. 

Dupla öröm

Az idén december 28-án, és 29-én várták a felajánlásokat a Városháza téren és december 31-én kora délután már meg is érkezett az összegyűlt egy tonna adomány az ebtelepre, ami Barta Endre humán alpolgármester szerint több okból is örvendetes eredmény:
– Duplán is örülök, hiszen ismét nagy mennyiség gyűlt össze kutyatápból. Ugyanakkor legalább ennyire fontos, hogy ismét megmutatkozott Dunaújváros szociális érzékenysége. Büszke vagyok arra, hogy városunk ismét megmozdult erre a felhívásra. Azt gondolom, hogy a konkrét segítség és támogatás mellett van ebben az akcióban egy jó adag erkölcsi és etikai kérdés, egy jó adag társadalmi szerepvállalás, van üzenete az emberek felé és elgondolkodtat minket a felelős állattartásról. Köszönöm a magánembereknek, a cégeknek, társadalmi szervezeteknek, akik az ügy mellé álltak. Mindenkinek nagy-nagy köszönet, engedjék meg, hogy egy nevet kiemeljek: ez ismét a DLSZ volt, akik szokásaikhoz híven közel kettőszáz kilónyi adománnyal járultak hozzá a gyűjtéshez. 
Barta Endre és Kálló Gergely köszönetet mondott mindenkinek, akik segítettek és az ügy mellé álltak. Ha lenne esetleg, aki most e sorokat olvasva legyint, és azt mondja, felesleges volt az egész, hiszen ismét és újra olyan durrogtatás volt szilveszterkor a városban, hogy nem számított ez az akció. De ez nem igaz. A durrogtatást, úgy tűnik nem lehet legyőzni, de most is összegyűlt egy tonna kutyatáp és egész biztosan sokan hallottak róla, sokan elgondolkodtak és talán idővel egy picit ebben a témában is tudunk előrelépni. Idővel talán tudunk majd toleránsabbak és együttérzőbbek lenni. Kálló Gergely, a "Rajta, Újváros!" Egyesület tagja szerint pontosan ezért is kell ezzel a témával foglalkozni. 
– Nagyon pozitív érzéseim vannak az akcióval kapcsolatban. Annak kifejezetten örültem, hogy évről-évre egyre többen érkeznek gyermekeikkel és közösen adják át az adományaikat. Ezt a jövő és a jövő generációja szempontjából nagyon fontosnak tartom, ráadásul rendkívül megható is látni, ahogyan jönnek a gyerekek és látszik rajtuk, hogy akármennyire is gyerekek, már tudják, hogy miről szól ez a történet. Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki idén is mellénk, illetve az ügy mellé állt. Elmondhatom, hogy nagyon szép pillanatokat éltünk meg a Városháza téren, remek találkozások voltak, remek emberekkel. Hálás vagyok érte.

 

A jótét adományból sosem elég

Egy tonna állateledel egyrészt nagyon sok, másfelől viszont az ebtelep jelenlegi 123 kutyájának  már nem olyan nagy mennyiség. Az összegyűlt adományokat Létai Attila, az önkormányzati ebtelep vezetője vette át és mondott köszönetet. Létai arról is beszélt, hogy az elhagyott kutyák száma folyamatosan növekszik és egyre fontosabb a felelős állattartás. 
– Nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, köszönöm a szervezőknek, és köszönöm minden adományozónak. Talán a legfontosabb az a figyelem, amiben most élhettünk néhány napig, vagy hétig. Az év legnehezebb időszaka a kutyáknak a szilveszter, de ha ezen túlvagyunk akkor is van még 364 nap. Kell a figyelem, a felelős gondolkodás, már csak azért is, mert növekszik a menhelyes kutyák száma, és nem győzöm hangsúlyozni, hogy mindig úgy vállaljunk állatot, hogy az felelősséggel és következményekkel jár.
Hogy szükség van-e ilyen és ehhez hasonló megmozdulásokra – nem kérdés, és az sem, hogy sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítanunk a környezetünkben élő állatokra és ezek után pedig az sem kérdéses, hogy a szervezők folytatják az akciójukat.
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

2024. máj. 14.

A közeljövő érdekes sorozatárról szól a DSTV összeállítása. A nyár közeledtét még az időjárási prognózisoknál is pontosabban jelzi az MMK – az intézmény közössége már gőzerővel készül a nyári táborok tematikus heteire. Hangkép.

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

2024. máj. 13.

Ragyogó napsütés ma és holnap, aztán változékony folytatás – ezt ígéri a következő hétre a DO időjárási szakértője. A hét vége kifejezetten csapadékos lehet. De nagyon kell az égi áldás!

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

2024. máj. 13.

Az idevágó összegzést már olvashatták, jöjjön ráadásként a DSTV összeállítása: a Móricz iskola jubileumi sorozatának vendégek Koltai Róbert színművész, rendező volt a napokban – máig élő, eleven emlékek sokaságát idézte föl a remek hangulatú beszélgetés során. Hangkép.

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.

DSTV: benépesült a pumpapálya

DSTV: benépesült a pumpapálya

2024. máj. 11.

A 38. Bringatúra után sem ért véget a kétkerekűs programok sora a városban, derül ki a DSTV összegzéséből. A pumpapályán várták a szervezők azokat a kerékpárosokat múlt szombaton délután, akik tekerés nélkül akarták próbára tenni ügyességüket. Hangkép.