Dunaújváros Hetilap

Egyre jelentősebb bevételt jelentenek a közvetlen pályázati források

Fábos Zsolt - 2024. január 25. 15:30

Ma délelőtt tartotta idei első, szokásos havi ülését Dunaújváros közgyűlése. Fontos témák sora várt a képviselőkre – a nyílt ülésen harminchat, majd zárt ajtók mögött további egy témában döntöttek. 

Fájdalmas bejelentéssel kezdte Pintér Tamás polgármester, aki arról tájékoztatta a testületet, hogy elhunyt Somogyi György, nyugalmazott önkormányzati képviselő, aki 12 éven keresztül (1998-2010) volt a közgyűlés tagja. A képviselők egyperces néma felállással adóztak Somogyi György emléke előtt.

Szerződések, javaslatok

Az Október 23. téren lévő úgynevezett Máltai játszótér üzemeltetését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület végzi. Szerződés szabályozza, hogy évente szükséges a megállapodás felülvizsgálata, szükség esetén módosítása. A közgyűlés  szándéka, hogy a játszótér és sportpálya üzemeltetési feladatait továbbra is a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület lássa el.
A Magyar Vöröskereszt Fejér Vármegyei Szervezete az előző évben bérelte az Erdő sor 37/A szám alatti (volt Széchenyi Kollégium épületét) kivett kollégium és udvar megnevezésű ingatlant, ahol menekültügyi segítő tevékenységet látott el és azt befogadóhelyként működtette. Az idei évre szóló szerződést az önkormányzat jóváhagyta 2 millió forint/ hó bérleti díj ellenében. 
Lakossági megkeresés érkezett, Dunaújváros, 053 helyrajzi számú Önkormányzati közterületi út elnevezésére. Az Utcanév Munkacsoport a Sándorháza utca elnevezést javasolta, melyet elfogadott a közgyűlés.
Döntött a testület a város közterületi fasorainak növényvédelmi munkáiról, önkormányzati tulajdonú bérlakások felújításáról, valamint az autóbusszal végzett helyi személyszállítási közszolgáltatás kiegészítéséről és helyközi járatok integrálására hivatott megállapodás jóváhagyásáról.

Csatlakozunk az Interreg Duna Régió Programhoz

A közgyűlés döntése szerint önkormányzatunk pályázatot nyújt be és ezzel kifejezi csatlakozási szándékát az úgynevezett Interreg Duna Régió Programhoz. A felhívás szerint a pályázat a monofunkcionális ipari városoknak nyújt segítséget a hatékony és inkluzív munkaerőpiacok előmozdítása érdekében. Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester szerint lassan nincs olyan közgyűlés, hogy ne lenne a testület előtt valamilyen közvetlen EU-s pályázattal kapcsolatos döntés, örvendetes, hogy működik számunkra ez az út.
Az Interreg Duna Régió Program lényegét és jelentőségét Pintér Tamás polgármester fejtette ki:
– Folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amikor is közvetlenül pályázhatunk uniós forrásokra az önkormányzatunkkal. Ez egy olyan terület, ahol - hál’Istennek - már eddig is jelentős sikereket tudtunk felmutatni. Most egy olyan pályázatról döntött a közgyűlés, amely éppen a Dunaújvároshoz hasonló iparvárosok munkaerőpiaci, foglalkoztatási problémáinak megoldásához nyújt támogatást. A pályázat kiírói arra próbálnak nemzetközi tapasztalatok alapján válaszokat és támogatást adni, hogy az iparvárosok – mint mi – hogyan kezeljék a korábban monopolhelyzetben lévő nagyipari vállalatok bezárása, átalakulása, csődje miatt előállt munkaerőpiaci problémákat, feszültségeket. Mindezt modern, 21. századi megközelítéssel, mint például a digitális átállás, vagy kulturális, politikai szempontok figyelembevétele, környezetvédelem, fiatalok elvándorlása. A program modelleket állít fel és tesztel a közép-európai régió iparvárosaiban. Kilenc uniós ország kapcsolódhat be, az elnyerhető forrás másfél és 3 millió euró között van összesen, amiből önkormányzatunk 130-170 millió forintra pályázhat. A forrás felhasználható lesz tanulmányok, stratégiai elemzések, operatív tervek kidolgozására és végrehajtására, beruházások előkészítésére, hálózatépítésre és információcserére. Mivel a jövőben is fontosnak tartjuk, hogy minden lehetséges forrást, így közvetlen EU-s forrásokat is bevonjunk, ezért természetesen a pályázat benyújtása mellett döntöttünk. Ehhez volt szükségünk a közgyűlési jóváhagyásra, amelyet városvezetésünk meg is kapott.

Újabb 300 millió a sportcsarnokra

Anno nem volt könnyű lemondanunk a hatmilliárdos sportcsarnok felújításról, bár kénytelenek voltunk elfogadni a keserű tényeket. És úgy tűnik, hogy nehezebb és hosszabb úton haladva, de lépésről-lépésre csak előbbre juthatunk. Nem régen zárult egy 300 milliós tetőszerkezet felújítás, most pedig újabb 300 millió forintra pályázhat városunk, illetve a DKKA.  A Magyar Kézilabda Szövetség Országos Tornaterem Felújítási Programja keretében újabb felhívást fogalmazott meg, amely segítségével az önkormányzati tulajdonban lévő Dunaújvárosi Sportcsarnok felépítmény homlokzata újulhat meg, valamint a nyílászárók cseréje.
A közgyűlés jóváhagyta a pályázaton való részvételi szándékát, amely Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester szerint azt jelenti, hogy hamarosan valóban méltó körülmények fogadják az odalátogatókat:
– Múlt héten történt meg a Dunaújvárosi Sportcsarnok megújított tetőszerkezetének műszaki átadása. A Magyar Kézilabda Szövetség pályázatát elnyerve 300 millió forintból kapott új szigetelést a teljes tetőszerkezet. Ennek köszönhetően megszűnnek az eddigi beázások, amelyek több helyen a falakat és a csarnok parkettáját is megrongálták és akadályozták az edzéseket, sőt mérkőzések lebonyolítását is. Természetesen bőven van még teendő a csarnok körül, ezért szeretnénk folytatni a felújítási munkálatokat. Miután a Magyar Kézilabda Szövetség tornaterem felújítási programjához kapcsolódó pályázat idén is megnyílt, ezért önkormányzatunk úgy döntött, hogy ismét pályázik az önkormányzati tulajdonban lévő sportcsarnok felújításának folytatására. Ezúttal a homlokzat és a nyílászárók felújítása, illetve cseréje a pályázatunk tárgya, amelyre bruttó 300 millió forint nyerhető el. A pályázat beadásának határideje január 31-e, ezért idei első közgyűlésünkön kértünk és kaptunk jóváhagyást a pályázat benyújtására. Azt reméljük, hogy sportolóink hamarosan méltó körülmények között versenyezhetnek, a nézők pedig a megújult csarnokban zavartalanul szurkolhatnak kedvenceiknek.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.