Hasonlítsuk össze a kábelvágók típusait

doszerk - 2024. január 15. 8:30

Villanyszerelés során a kábelvágó szerszámok jó kiválasztása és helyes használata kulcsfontosságú, ezt mondanunk sem kell. Alábbi cikkünkben összehasonlítjuk hát a különböző eszközöket, bemutatjuk azok előnyeit és hátrányait. (X)

Ha villanyszereléssel vagy elektromos műhelymunkával foglalkozunk, nem hiányozhat a szerszámosládánkból. A konkrét feladat és a kábel mérete fogja azonban meghatározni, hogy a kábelvágó szerszámok közül milyen típusút és mekkora méretűt használjunk. Csak így tudjuk majd hatékonyan és biztonsággal elvégezni a munkánkat. A Penta Elektriknél kapható kábelvágókat három csoportba sorolhatjuk, léteznek kábelvágó ollók, racsnis kábelvágók és - átmeneti eszközként - a kábelvágó fogók is.

Amit a racsnis kábelvágóról tudni érdemes

A vastagabb, nagyobb átmérővel bíró kábeleket, elsősorban földkábeleket érdemes ezzel a fogóval átmetszeni. Előnyei közé tartozik, hogy nagyobb vágási kapacitása miatt ez a legsokoldalúbb ilyen szerszám, gyorsabban dolgozhatunk vele, ezért időt takaríthatunk meg, és vágás során kevesebb erőt kell kifejtenünk. Ez utóbbit a mechanikus előtoló rendszer adja számunkra, amelynek köszönhetően nem fárad el hamar az ember keze.

Hátrányai közé tartozik viszont, hogy a felsorolt okok miatt pontatlanabbak lehetnek ezek a kábelvágók, így amikor finommunkáról van szó, jobb, ha hanyagoljuk. Valamint súlyuk kissé nagyobb, mint a kábelvágó ollóké, ezért nem tudunk velük nagyon sokáig dolgozni a kényelmetlenség miatt.

Ilyen a kábelvágó olló

A racsnis kábelvágóhoz képest a kábelvágó egy kis méretű, könnyű szerszám, mely ott lóg minden villanyszerelő szakember övén, a hozzá tartozó tokban. Előnye, hogy

– pontosan vág, könnyen kezelhető, ezért finom elektronikai munkák során a legtökéletesebb választás.
– könnyen lehet használni, kis méreténél fogva nem kell nagy erőt kifejteni a vágások során.
– minimálisra csökkenthető a kábelkárosodás kockázata, persze csak akkor, ha megfelelő módon használják.

De hátránya is van, mint mindennek a világon. Elsősorban az, hogy nagy méretű kábelt nehezen tudunk átmetszeni vele, nagyobb erőkifejtés szükségeltetik - nem is ajánljuk ezt a módszert. Inkább vékony vezetékekhez ajánlott, így ha többféle átmérővel dolgozunk, kelleni fog egy másik eszköz is.

Az átmeneti kategória

Ahogy a bevezetésben már említettük, a racsnis fogók és az ollók között egyfajta átmeneti eszközként képviseltetik magukat a kábelvágó fogók, melyekkel kisebb és nagyobb vezetékeket is elmetszhet a szakember. Szigetelt és nem szigetelt kábelek, vezetékek, drótok és szálak kettévágására is használható.

Mielőtt kábelvágásba kezdenél, fontos azonban, hogy ellenőrizd, nincs-e feszültség alatt, és figyelj oda, hogy a környező többi kábelt, drótot ne bántsd. Tartsd tisztán a szerszámokat a hatékony munkavégzés érdekében, óvd meg őket a rozsdától és szennyeződésektől azért, hogy sokáig hatékonyan működhessenek még.
 

A rovat további hírei: Mozaik

A gyermekkori miópia lassításának egyik eszköze

A gyermekkori miópia lassításának egyik eszköze

2024. júl. 19.

A miópiát más néven rövidlátásnak, de köznyelvben "mínuszos" dioptriának is hívják, jellemzően gyermekkorban kezdődik. Ez egy olyan látászavar, amikor a távoli tárgyak képe nem éles, hanem homályos, elmosódott. (X)

DSTV: álomvilágban a táborlakók

DSTV: álomvilágban a táborlakók

2024. júl. 19.

Folytatódott Polgár Lilla játékos foglalkozásainak sora az MMK tábora keretében, derül ki a DSTV összegzéséből. A Társasjátéktábor résztvevőit igazi varázsvilágba kalauzolta el – az élménydús foglalkozás az Álmodjuk meg együtt címet kapta. Hangkép.
 

"... a Rockmaraton szereti Dunaújvárost" (galériával)

"... a Rockmaraton szereti Dunaújvárost" (galériával)

2024. júl. 18.

Zúzda és jókedv négy napon át, még alig ért véget, de már hiányzik a Rockmaraton kavalkádja a Szalki-szigeten – a fesztivál félidejében volt egy fontos interjú, ezzel még adósak vagyunk. Ja igen,meg a zárónap képeivel!

Területalapú támogatás: mire kell fókuszálni?

Területalapú támogatás: mire kell fókuszálni?

2024. júl. 18.

A területalapú támogatás sokszor nem kis fejtörést okoz a gazdáknak. Rengeteg a dilemma, hogy mit, hogyan érdemes csinálni ahhoz, hogy időben megkapják a szubvenciót. Emellett még itt van a nyakunkon a globális felmelegedés, ami jelentős mértékben befolyásolja a növénytermesztést. (X)

Színes és gazdag a táborélet Dunaújvárosban

Színes és gazdag a táborélet Dunaújvárosban

2024. júl. 18.

Ha körbe nézünk városunkban, akkor azt látjuk, halljuk, hogy több, vagy akár fogalmazhatunk úgy is, hogy sokféle tábor közül választhatnak az általános iskolás korú gyerekek és persze szüleik. Sőt, még most sem késő beiratkozni valahová, egy hétre. Vagy kettőre. 

Gépi mosáshoz használjunk vízlágyítót!

Gépi mosáshoz használjunk vízlágyítót!

2024. júl. 18.

Nézzük meg, hogy milyen előnyökkel jár ennek a terméknek a használata. A vízlágyítók a vízminőség javítására szolgálnak, és segítségükkel eltávolítható a víz ásványianyag-tartalmának egy része. (X)

DSTV: ringatóval csalogattak

DSTV: ringatóval csalogattak

2024. júl. 18.

Különleges foglalkozással várta a kicsiket és szüleiket a Fejér Vármegyei Pedagógia Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény munkatársai dalokkal, mondókákkal egybekötött ringató játszóházat szerveztek – nagy sikerrel. Hangkép.