Dunaújváros Hetilap

A Technikum városrész eredményeiről beszéltek, lehetőségeket, terveket egyeztettek

Fábos Zsolt - 2024. február 16. 10:00

Folytatta a város képviselőivel közös körzetbejárásait Pintér Tamás polgármester: a kedd délelőtti találkozó során ezúttal Szabó Zsolt, a 6-os választókerület képviselője számolt be az elmúlt évek eredményeiről, és vázolta fel a jövőre vonatkozó terveit is.

Pintér Tamás polgármester és Szabó Zsolt alpolgármester, a Technikum, azon belül is a 6-os választókerület képviselője a Kiskohász Étterem előtti parkolóban találkoztak, ahol elsőként az új közösségi pontot nézték meg, amit a környéken élők közül már nagyon sokan használnak. 

Példaértékű közösségi tér

Pintér Tamás polgármester szerint beváltak a város több pontjára is telepített utcabútorok, szeretik és használják a fiatalok és az idősebbek egyaránt, így a Technikumban is:
– Nagyon szeretek erre a környékre járni, mert olyan közösségi terek jöttek létre, amelyek példaértékűek. És ezt most szó szerint értem, ilyen és ehhez hasonló tereket szeretnék a közeli jövőben létrehozni a város más pontjain is. Ezek a helyek jók időtöltésre, jók közösséget formáló központokként is. Nagyon fontosnak tartom, hogy Szabó Zsolt itt él ebben a körzetben, itt él az emberek között. Amíg most itt voltunk és beszélgettünk ketten is megállították, hogy kérjenek, kérdezzenek tőle. Ezt nagyon fontosnak tartom, ez az igazi képviselet. Ráadásul Szabó képviselő úr mindig azt mondja, hogy az emberek nélkül ne szülessenek döntések. Ezzel pedig csak egyet tudok érteni.

Semmit róluk, nélkülük

Szabó Zsolt arról beszélt, hogy büszke azokra az eredményekre, amiket a városrészben élőkkel közösen értek el:
– Mindig azt mondom, hogy a választókörzetben élők nélkül ne hozzunk döntéseket, azaz, semmit róluk, nélkülük. Amiket elértünk, azt közösen értük el. A leglátványosabb fejlesztés itt történt, ezzel a közösségi térrel, ami egy modern, XXI. századi központtá változott. Látom, hogy működik az okospad, hiszen itt élek. Látom, hogy használják a könyvszekrényt. Ráadásul kezd egyfajta minőségi könyvcsere kialakulni. Nagyon büszke vagyok rá, nagyon örülök neki.
Szabó Zsolt szerint az elmúlt időszak másik nagy eredménye az illegális parkolás visszaszorítása és újak kialakítása volt. Hamarosan több helyen is napelemes lámpák segítik majd az éjszakai tájékozódást, növelik a biztonságérzetet. Szabó Zsolt azt is hangsúlyozta, hogy ez a választókörzet nem csak a Technikumból áll, hanem a Liget közből, a Görbe utcából és a piac környékéből, ahol hasonló fejlesztések történtek és fognak történni. Nemrég parkolókat létesítettek, most zajlik éppen a parkolók felújítása.  Még egy nagy tervéről beszélt Szabó Zsolt:
– A legnagyobb álmom, hogy a különböző generációk számára egy olyan zárt közösségi teret hozzunk létre, ahol fiatalok és idősek egymás mellett élve, szociális biztonságban közösségre lelhetnek.  
Miután egyirányú lett a Kallós

A körzethez tartozik a Kallós Dezső utca is, ahol két hete ideiglenes forgalomváltozás lépett életbe, ami megmozgatott bizonyos közösségi felületeket és sokan féltették a környék közlekedését a káosztól. Aztán gyakorlatilag napokon belül kiderült, hogy teljesen feleslegesen. Szabó Zsoltot  erről is kérdeztük:
– A Kallós Dezső utca egyirányúsítása egyfelől példaértékű, hiszen a lakókkal együttműködve, hatékonyan és határozottan tudtunk fellépni az otthonaik védelme érdekében. Másfelől viszont elképesztően kiábrándító, amit egyes hírportálok és politikusok megengedtek maguknak, mert a lakók otthonainak biztonsága nem lehet politikai csatározás terepe. Sajnálom, hogy ezt nem tartották tiszteletben.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A nyári ülésszünet előtti közgyűlés komolyabb vita nélkül zajlott le

A nyári ülésszünet előtti közgyűlés komolyabb vita nélkül zajlott le

2024. júl. 18.

A nyár kellős közepén is vannak fontos ügyek, ugyanúgy kell döntéseket hozni, ilyenkor is dolgozik városunk közgyűlése. Csütörtökön délelőtt tartották a testület rendes havi közgyűlését, ahol a képviselők 40 napirendi pontot tárgyaltak meg. 

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

2024. júl. 16.

Évek óta hallani arról, városvezetésünk azon dolgozik, hogy a Pentelén található szovjet katonai emlékművet áthelyezzék a kúria elől. Orosz Csaba a terület önkormányzati képviselője időről-időre beszámolt már a tárgyalások eredményeiről, és azt ígérte, hamarosan döntés születhet. Megszületett. Költözhet az emlékmű.

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

2024. júl. 16.

Bár egy hónappal ezelőtt voltak az önkormányzati választások és már sokan kielemezték az eredményeket, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester a jövőbeli uniós lehetőségeinkről tartott tájékoztatóján kitért a választás értékelésére is. 

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

2024. júl. 13.

Vannak helyek, ahol egészen jó a helyzet és bizony vannak olyan zöldterületek, ahol nagyon sok a bestia. A szúnyogokról van szó. A hét elején megint ment a szúnyogirtó autó, és közel ezer hektáron fújta ki a permetet. De a légi irtás engedélyeztetése egyelőre még várat magára.

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

2024. júl. 08.

Idén is csatlakozott városunk a Műanyagmentes július elnevezésű nemzetközi kihíváshoz. A megmozdulás célja, hogy ebben a hónapban az embereket az egyszer használatos műanyagok alkalmazásának csökkentésére ösztönözze.

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

2024. júl. 05.

Az egészségügyi dolgozók napján kórházunk közössége minden évben elismeri a kiváló dolgozókat-kollégákat, gazdára találnak a Szent Pantaleon emlékérmek is. Ez idén sem volt másképp, megemlékezést tartottak és ünnepeltek a szakemberek. 

Minden nap Dunaújvárosért, a dunaújvárosiakért

Minden nap Dunaújvárosért, a dunaújvárosiakért

2024. júl. 04.

A köztisztviselők napja alkalmából köszöntötte a közigazgatásban dolgozókat Barta Endre alpolgármester a Városházán múlt pénteken. Az ünnepi eseményen átadták a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat is.