Dunaújváros Hetilap

Átadták a Zengő-Bongó Bölcsőde felújított épületét

Fábos Zsolt - 2024. február 22. 10:15

Pintér Tamás polgármester és Mezei Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője kedden átadták a Zengő-Bongó Bölcsőde felújított épületeit. Óriási munkát végeztek el a kivitelezők, ami rá is fért az épületre, hiszen 1963-as átadása óta nem történt nagyobb felújítás.

A Technikum városrészi Zengő-Bongó Bölcsőde épületét 1963-ban adták át, vagyis az épület elmúlt 60 éves, nagyon ráfért a felújítás. 

Kívül-belül megszépült az épület

1,1 milliárd forint összegből, a mostani munkálatok eredményeként 48 férőhellyel 4 csoportszobával bővült a bölcsőde, egy 260 négyzetméteres igazgatósági épület épült. Ennek következtében 8 kisgyermeknevelő és 2 dajka alkalmazása vált lehetővé és szükségessé. A munkálatok befejeztével Pintér Tamás polgármester és Mezei Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője kedden átadták a Zengő-Bongó Bölcsőde felújított épületeit. Pintér Tamás szerint szép munkát végeztek a kivitelezők:
– Nagyon nagy öröm számomra egy olyan beruházást átadni, ami a gyerekek érdekeit szolgálja. Gyakorló apukaként tudom, hogy mennyire fontos, hogy kikre bízzuk gyermekeinket, éppen ezért városvezetőként az is fontos volt, hogy a beruházás minél előbb és minél jobb színvonalon készüljön el. Jelen beruházás egy jelentős energetikai fejlesztéssel és férőhelybővítéssel járt együtt, ami még munkahelyeket is teremt. Meggyőződésem, hogy ebben a minden szempontból megújult környezetben színvonalas nevelőmunka folyhat majd a kisgyerekek, és szüleik legnagyobb megelégedésére.

Új épületbe költözött az igazgatóság

Az átadáson elhangzott, hogy a 48 fős férőhelybővítésnek köszönhetően mostantól 130 kisgyermeket tudnak majd fogadni itt. Az épület É-K-i részén található öt darab pavilonból korábban három pavilonban történt a gyermekgondozás. A két másik pavilont raktározásra, illetve irodai célra használták, itt működött a Bölcsődék Igazgatóságának a központja. A projekt során visszaállították a Vörösmarty utcai két pavilon eredeti funkcióját, a raktározási, illetve irodai funkciókat a Bólyai utca és a Vörösmarty utca sarkára épült 260 négyzetméteres új épületbe helyezték át. A pályázat keretében megtörtént az épület energetikai fejlesztése, nyílászárókat cseréltek, felújították az elektromos hálózatot és a külső homlokzatokat. Mezei Zsolt, a körzet képviselője szerint igazán esztétikus lett a régi-új bölcsőde:
– Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült felújítani a bölcsődei épületet. Ezt mondom alpolgármesterként, mondom a körzet képviselőjeként és mondom úgy is, hogy idejárt az első unokám és remélem ide fog majd a második is. Azt látjuk, hogy szép munkát végzett a kivitelező, kiváló a színválasztás, igazi kisgyermekes hangulat van, jó ránézni. Azt kérem mindenkitől, hogy vigyázzunk is rá!
A két teljesen felújított pavilonba minden új, bútorok, eszközök, játékok, éppen most rendezik be a csoportszobákat. Annyira új minden, hogy a hatvanéves épületnek még érezhető felújítás illata van. Vida Dóra igazgató szerint mindenki örömére készültek el a munkálatok.
– Én is mint intézményvezető nagyon hálás vagyok a kivitelezőnek a munkálatokért, nagyon hálás vagyok azért a látványért, ami már fogad bennünket. Köszönöm a sok segítséget, amit menet közben kaptunk. Most már az utolsó simításokat végezzük, az új csoportszobák berendezése zajlik. Gyakorlatilag kész vagyunk. Köszönjük szépen! 

UPDATE: korrigáltuk az első átadás évszámát

Több olvasónk jelzésére, valamint a József Attila Könyvtár archívumából kapott korabeli cikk nyomán korrigáltuk az összeállításban tévesen szereplő évszámot. Az intézményt nem 1953-ban, hanem 1963-ban vehették először birtokba a bölcsisek. Mindenkinek jár a köszönet, aki szólt!

A rovat további hírei: Közélet

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.