Dunaújváros Hetilap

Milliárdok sorsáról döntött a közgyűlés

Fábos Zsolt - 2024. február 15. 16:00

Köszöntővel és díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, majd nyílt ülésen harmincegy témát tárgyalt meg a testület.

Sok fontos téma szerepelt a közgyűlésen ma délelőtt, az egyik legfontosabb, a város idei évi költségvetési rendeletének megalkotása és elfogadása volt, de a testület az ülés elején ünnepelt.

Köszönet és elismerés

A közgyűlés elején Pintér Tamás polgármester köszöntötte a nyugállományba vonuló dr. Jobbágy Lajos korábbi kórházi főigazgatót. Jobbágy doktor a betegek gyógyításáért végzett magas színvonalú munkájáért átvehette már a "Dunaújváros Díszpolgára" kitüntető címet. A nyugdíjba vonulása okán pedig jó egészséget kívánt neki Pintér Tamás polgármester.

A mai közgyűlésen ünnepélyes keretek között adta át Pintér Tamás polgármester a "Dunaújváros Sportjáért" Díjat is. Az elismerést az idei esztendőben Salamonné Szabó Éva, dunaújvárosi Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény gyógypedagógusa, a Mozdulj Diák Dunaújvárosi Sport Egyesület elnöke, a Speciális Olimpiai Szövetség torna szakág-vezetője vehette át. A díjazott tiszteletére Motyovszki Mátyás bizottsági elnök mondott pohárköszöntőt. Az ünnepi pillanatokat és a sport témakörét kihasználva Barta Endre humán alpolgármester emelte ki Mihók Attila, dunaújvárosi vízilabda edző teljesítményét, amivel vb-döntőig vezényelte a magyar pólóválogatottat. 
 
Bővíti a munkásszállóját a Hankook

Dunaújváros önkormányzatának hozzájárulását kérte és meg is kapta a Hankook Tire Magyarország Kft, mely szerint bővíteni szeretné az Ipari parkban található munkásszállóját. Pintér Tamás polgármester ezzel párhuzamosan megjegyezte, hogy a Hankook jelezte, hogy hozzá kíván járulni a Petőfi utcai orvosi rendelő (ahhoz a körzethez tartozik a munkásszálló) belső felújításához. 
A témához hozzászólt Orosz Csaba az érintett terület önkormányzati képviselője is, aki szerint a munkásszálló magas szintű szolgáltatást nyújt, és a környék életét sem zavarják az ott lakók. 

Elfogadta a testület a költségvetési rendeletet

Pintér Tamás polgármester és Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester is hozzászólt a költségvetés tervezetéhez. Mindkét városvezető megköszönte a büdzsé előkészítésében résztvevő hivatali, intézményi és városi cégek érintett vezetőinek, dolgozóinak munkáját. Elhangzott, hogy városunk költségvetéséhez bár kapunk állami normatívát, ám egyéb jogcímek kapcsán az elvonások miatt többet kell befizetnünk a központi kasszába, mint maga az állami normatíva.

Ettől függetlenül kisebb hitelállománnyal, feszes, de szociálisan érzékeny költségvetése lesz a városnak. És csak egy példa erre: még az idén minden dunaújvárosi számára havi százforintos buszbérletet ígér a városvezetés.

Újabb európai uniós pályázat és intézményi beszámolók

Döntött a testület egy újabb URBACT pályázati projektről, melyhez csatlakozni kíván városunk. Intézményi színtéren is fontos döntések születtek a közgyűlésen: többek között a kulturális intézmények tavalyi beszámolójának és idei munkatervének elfogadásáról, majd a közművelődési intézmények tavalyi beszámolójának elfogadásáról határoztak a képviselők. Barta Endre humán alpolgármester megköszönte valamennyi dunaújvárosi kulturális intézmény dolgozójának lelkiismeretes és magas színvonalú, a mai kor igényeinek megfelelő munkáját.
 

A rovat további hírei: Közélet

Hétfőn újra gyérítés

Hétfőn újra gyérítés

2024. jún. 22.

Hogy vannak, és jelen vannak, az nem kérdés. Hogy sok, vagy kevés, arról lehetne vitatkozni.  Természetesen a szúnyogokról van szó. Egy biztos, a tervek szerint hétfőn sor kerül városunkban a gyérítésükre. 

A választások után októberig a régi közgyűlés dolgozik és dönt

A választások után októberig a régi közgyűlés dolgozik és dönt

2024. jún. 21.

Kicsit furcsa, hogy az alig két hete hátunk mögött hagyott választás után úgy folytatta a munkáját közgyűlésünk most csütörtökön, mintha mi sem történt volna. Persze tudjuk, hogy az új ciklus csak októberben kezdődik, addig pedig a jelenlegi-régi képviselők munkájára van szükség. 

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

2024. jún. 20.

Bár a következő önkormányzati ciklus csak októberben kezdődik, a június 9-ei önkormányzati választás hivatalos része a megbízólevelek átadásával zárult le. A már jogerőre emelkedett választási eredmény ismeretében a nemzetiségi önkormányzatok és az új képviselő testület tagjai szerdán vették át megbízólevelüket dr. Hanák Tamástól, a Helyi Választási Bizottság elnökétől.

DSTV: történelmi időutazás

DSTV: történelmi időutazás

2024. jún. 20.

A település történetének fontos helyszíne, ezért is tervezi az önkormányzat, hogy megmenti és rendbe teszi a kistemető környékét, derül ki a DSTV összeállításából. A gazdátlan és veszélyes sírok elbontásával, parkosítással a területen sírkertet alakítanának ki – szóróparcellával. Hangkép.

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

2024. jún. 19.

Az önkormányzati választás utáni első ülését tartja a város közgyűlése a Városházán csütörtökön délelőtt. Természetesen még a régi testület dönt – a kiadott napirendek szerint harminc pontról.

DSTV: a panelok városában

DSTV: a panelok városában

2024. jún. 18.

A panellakásokról mindenkinek van pozitív vagy negatív véleménye derül kis a DSTV összeállításából. Szabó Imre főépítész a panelok építészeti megoldásairól beszél – és arról, milyen állagmegóvási technikák biztosíthatják időtállóságukat. Hangkép.

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

2024. jún. 15.

Dolgozói kezdeményezés nyomán támogatta a Hankook a Szent Pantaleon Kórház sebészeti osztályát, derül ki a DSTV összegzéséből. A segítség révén új nővérhívó rendszert állítottak szolgálatba – az ünnepélyes átadást a napokban tartották. Hangkép.