Lakástámogatási körkép 2024 – milyen lehetőségeink vannak?

Öcaline - 2024. március 14. 15:00

A KSH adatai alapján 2023-ban az ingatlanok ára kapcsán a stagnálás volt jellemző, illetve az ingatlanpiaci forgalom is hanyatlott. Ennek ellenére a szakértők fellendülést jósolnak 2024-re, ugyanis 2024-ben a korábbi családi otthonteremtési kedvezmények jelentősen átalakulnak. (X)

Ha lakásvásárlás előtt állunk, akkor érdemes alaposan tájékozódni a pénzügyek és a lakáspiaci támogatások kapcsán. Emellett a Genertel Biztosító lakásbiztosítása is hasznos lehet, ha szeretnénk otthonunk biztonságban tudni.

A városi CSOK megszűnt, a falusi CSOK bővült

Az egyik nagy változás, hogy 2024. január elsejétől az 5000 főnél nagyobb településeken a városi CSOK többé nem elérhető. Ellenben a falusi CSOK nem csupán megmaradt, hanem bővült is. 

Az új konstrukcióban új lakóház vagy használt lakás vásárlásakor is magasabb támogatási összeg igényelhető. Ez akkor is igaz, ha a vásárolt ingatlant szeretnénk korszerűsíteni vagy felújítani.

A falusi CSOK igénylői

A falusi CSOK, ahogy a neve is jól mutatja, a preferált kistelepüléseken, illetve a külterületi tanyákon érhető el. Az igénylők közé tartoznak a házastársak, élettársak, de akár a gyermeküket egyedül nevelő szülők is. 

A támogatást akár meglévő gyermek után is igénybe lehet venni, azonban, ha a jövőben születendő gyermek kapcsán szeretnénk plusz pénzhez jutni, akkor elengedhetetlen a házasság, valamint az egyik fél életkora a betöltött 40. év alatt kell legyen.

A gyermeknek egy háztartásban kell élnie a szülővel és nem rendelkezhet elegendő jövedelemmel az önálló megélhetéshez. Emellett a gyermeknek vagy gyermekeknek az igényléskor 25 év alatt kell legyen az életkora. Mindkét félnek büntetlen előéletűnek kell lennie és legalább az egyik félnek minimum egy év TB jogviszonnyal kell rendelkeznie.

CSOK Plusz lakáshitel

Habár a városi CSOK megszűnt, azonban a CSOK Plusz településmérettől függetlenül elérhető a gyermekvállalás előtt álló házaspárok számára. Ez azt jelenti, hogy a nagyvárosokban élők is igényelhetik. A támogatás felhasználható használt vagy új lakás vásárlásra, építkezésre, a már meglévő ingatlan bővítésére. Emellett a használt lakás vásárlásával egyidőben a bővítésre is költhető az összeg.

Az igényelhető összeg magasabb, mint a korábbi lakástámogatások esetében. Egy gyermek esetén 15, két gyermek esetén legfeljebb 30, míg 3 vagy több gyermek kapcsán maximum 50 millió forint igényelhető. A kamatozás fix, három százalékos. 

Miután megszületett az első gyermek, kérvényezhetjük a teljes törlesztés felfüggesztését 12 hónapos időintervallumra. Ha a futamidő alatt megszületik a második gyermek, akkor a fennálló tartozás 10 millió forinttal csökken. Ez minden új gyermek esetében igaz. Viszont az is fontos, hogy a vásárolt ingatlan értéke nem lehet több 150 millió forintnál, míg az építési költségnek 80 millió forint alatt kell lennie.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Területalapú támogatás: mire kell fókuszálni?

Területalapú támogatás: mire kell fókuszálni?

2024. júl. 18.

A területalapú támogatás sokszor nem kis fejtörést okoz a gazdáknak. Rengeteg a dilemma, hogy mit, hogyan érdemes csinálni ahhoz, hogy időben megkapják a szubvenciót. Emellett még itt van a nyakunkon a globális felmelegedés, ami jelentős mértékben befolyásolja a növénytermesztést. (X)

Színes és gazdag a táborélet Dunaújvárosban

Színes és gazdag a táborélet Dunaújvárosban

2024. júl. 18.

Ha körbe nézünk városunkban, akkor azt látjuk, halljuk, hogy több, vagy akár fogalmazhatunk úgy is, hogy sokféle tábor közül választhatnak az általános iskolás korú gyerekek és persze szüleik. Sőt, még most sem késő beiratkozni valahová, egy hétre. Vagy kettőre. 

Gépi mosáshoz használjunk vízlágyítót!

Gépi mosáshoz használjunk vízlágyítót!

2024. júl. 18.

Nézzük meg, hogy milyen előnyökkel jár ennek a terméknek a használata. A vízlágyítók a vízminőség javítására szolgálnak, és segítségükkel eltávolítható a víz ásványianyag-tartalmának egy része. (X)

DSTV: ringatóval csalogattak

DSTV: ringatóval csalogattak

2024. júl. 18.

Különleges foglalkozással várta a kicsiket és szüleiket a Fejér Vármegyei Pedagógia Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény munkatársai dalokkal, mondókákkal egybekötött ringató játszóházat szerveztek – nagy sikerrel. Hangkép.

Az utolsó simítások a közösségi nap előtt

Az utolsó simítások a közösségi nap előtt

2024. júl. 17.

Célegyenesbe fordul a szervező csapat, minden eddiginél nagyobb megmozdulást ígér a Jägermeister-gyűjtők idei, immár harmadik összetartása. Színes, változatos, a szó összes értelmében mozgalmas közösségi napra készülnek – mindenkit szeretettel várnak!

Kiderítettük, hogy mi az IT-biztonság 4 alapvető eleme

Kiderítettük, hogy mi az IT-biztonság 4 alapvető eleme

2024. júl. 17.

A biztonságos digitális világ ma már nem csak azt jelenti, hogy be van állítva a tűzfal. Sajnos ennél már korszerűbb védelemre van szükségük a nagyvállalatoknak, mert a kibertámadások valós fenyegetést jelentenek. (X)

Irigylésre méltó környezetben a táborozók

Irigylésre méltó környezetben a táborozók

2024. júl. 17.

A nyári napközis tábor központjának nem is lehetne ideálisabb helyszíne, mint az élményfürdő. Az idei esztendőben is itt tölthetnek el egy-egy hetet a dunaújvárosi kisiskolások. Az első tábori turnus július elején kezdődött és hat héten keresztül várja a gyerekeket.