Dunaújváros Hetilap

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Fábos Zsolt - 2024. május 21. 10:00

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.

Minden évben május 9-én ünnepeljük meg az Európa-napot, mely az európai békét és egységet állítja reflektorfénybe. Ehhez az évfordulóhoz, a megemlékezéshez csatlakozott most Dunaújváros is, amiről Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester beszélt:
– Azért vagyunk a Városháza előtt, mert az Európai Régiók Bizottságának volt egy felhívása, hogy ezen a napon a városházákon kapcsoljuk fel a villanyt, és ezzel hívjuk fel a figyelmet az Európai Unióra, hívjuk fel a figyelmet a pontosan egy hónap múlva esedékes választásokra. Nagyon sok múlik rajtunk, én azt szoktam mondani, hogy Európa olyan, amilyenné formáljuk. 
Ha esetleg időnként megfeledkeznénk arról, hogy ez az Európa, illetve EU, ami rengeteg pénzt jelentett hazánknak az elmúlt 20 évben. Ha csak pénzügyi szempontból tekintjük, akkor azt látjuk, hogy annyira megérte Magyarországnak az EU-ba való belépés, hogy enélkül 20 százalékkal alacsonyabb lenne hazánk GDP-je. 2004 és 2022 között több mint 83 milliárd euró (mai árfolyamon körülbelül 33 ezer milliárd forint) támogatást kapott Magyarország az EU-tól. Szabó Zsolttól azt kérdeztük, hogy szerinte nekünk mit jelent az EU:

–  Az elmúlt pár évben a "Rajta, Újváros!" városvezetésével bebizonyítottuk, hogy szívünkön viseljük a város fejlődését, nagyon fontos eszköz ebben a közvetlen európai uniós pályázatok rendszere. Büszkén jelenthetem, hogy az elmúlt pár évben 3 milliárd forint közvetlen forrásra pályáztunk, több pályázatot, amit már elbíráltak, megnyertünk. Ezen a napon meg kell becsülnünk a lehetőségeket, amikkel éltünk,  és emlékeznünk kell arra, hogy mit is köszönhetünk az Európai Uniónak.

Mint köztudott, az Európai Parlament képviselőinek választása az önkormányzati választásokkal egy időben és párhuzamosan,  június 9-én lesz.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

2024. jún. 20.

Bár a következő önkormányzati ciklus csak októberben kezdődik, a június 9-ei önkormányzati választás hivatalos része a megbízólevelek átadásával zárult le. A már jogerőre emelkedett választási eredmény ismeretében a nemzetiségi önkormányzatok és az új képviselő testület tagjai szerdán vették át megbízólevelüket dr. Hanák Tamástól, a Helyi Választási Bizottság elnökétől.

DSTV: történelmi időutazás

DSTV: történelmi időutazás

2024. jún. 20.

A település történetének fontos helyszíne, ezért is tervezi az önkormányzat, hogy megmenti és rendbe teszi a kistemető környékét, derül ki a DSTV összeállításából. A gazdátlan és veszélyes sírok elbontásával, parkosítással a területen sírkertet alakítanának ki – szóróparcellával. Hangkép.

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

2024. jún. 19.

Az önkormányzati választás utáni első ülését tartja a város közgyűlése a Városházán csütörtökön délelőtt. Természetesen még a régi testület dönt – a kiadott napirendek szerint harminc pontról.

DSTV: a panelok városában

DSTV: a panelok városában

2024. jún. 18.

A panellakásokról mindenkinek van pozitív vagy negatív véleménye derül kis a DSTV összeállításából. Szabó Imre főépítész a panelok építészeti megoldásairól beszél – és arról, milyen állagmegóvási technikák biztosíthatják időtállóságukat. Hangkép.

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

2024. jún. 15.

Dolgozói kezdeményezés nyomán támogatta a Hankook a Szent Pantaleon Kórház sebészeti osztályát, derül ki a DSTV összegzéséből. A segítség révén új nővérhívó rendszert állítottak szolgálatba – az ünnepélyes átadást a napokban tartották. Hangkép.

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

2024. jún. 14.

Az építőipari vállalkozások digitális átállását segítő BIM-rendszerről hallhatnak az érintett cégek képviselői a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK) előadásán. Az esemény kedden lesz – de már csak ma lehet jelentkezni!

Választottak a nemzetiségek is városunkban

Választottak a nemzetiségek is városunkban

2024. jún. 13.

Öt nemzetiség jelöltjei versengtek a voksokért az önkormányzati választáson – az alábbiakban nemzetiségek szerinti bontásban adjuk közre a jelölő szervezetek, valamint a mandátumot szerzett képviselők nevét.