Harmincéves lett a Pentelei iskola!

Fábos Zsolt - 2024. május 29. 9:30

Alapítása 30. évfordulóját ünnepli idén a Pentelei Mentál-higiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium. Ez alkalomból a közelmúltban Közös Hang címmel nagyszabású  szakmai napot rendeztek a Városháza "C" szárnyában.

A jeles jubileumot nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte a Pentelei iskola, és ezen a napon "házhoz hoztak" neves, országos hírű szakembereket, előadókat. 

Közösen gondolkodni, közös hangot találni 

Könyves Ágnes igazgató egy egyszerűen hangzó, ám annál bonyolultabb témát vetett fel:
– Óriási dolog, hogy meg tudjuk ünnepelni az eltelt 30 évünket. Amikor én az iskolával kapcsolatba kerültem, alig volt 30 diákunk, ma pedig közel 200 fiatal tanul nálunk és fantasztikus tantestület van a hátam mögött. Mindezek miatt is arra gondoltam, hogy ebből az alkalomból egy szakmai napot, egy komoly konferenciát rendezünk, ahová meghívtuk a város összes iskoláját és szociális intézményét. A mai napnak azt a címet adtuk, hogy „Közös hang”. Ez azt sugallja, hogy olyan konferenciát rendezünk, ahol szakemberek közösen gondolkodnak annak érdekében, hogy hogyan tudjuk a gyermekek, szülők, pedagógusok érdekeit, véleményüket egy közös hanggá formálni. Ezzel a témával egy országos szintű problémába nyúlunk bele, éppen ezért olyan szakembereket hívtunk előadónak, akik már sokat tettek le az asztalra és igazi szaktekintélynek számítanak. Örömmel köszöntjük köreinkben dr. Buda Lászlót, aki pszichiáter, pszichológus, aki a Mit üzen a lelked című könyve alapján fog előadást tartani. Ez az egész azért érdekes és fontos, mert foglalkoznunk kell a testi-lelki mentális egészségünkkel, és nemcsak a gyerekekével, hanem a kollégákéval is, sőt a szülőkével is. Tulajdonképpen ezért hívtuk életre ez a szakmai napot.

Szeretet és biztonság

A rendezvény fővédnöke Pintér Tamás Dunaújváros polgármestere volt, aki köszöntőjében arról is beszélt, hogy örömmel vállalta ezt a feladatot. 
– Kiemelten fontos minden intézmény, ahol nehezebb sorsú, vagy nehezebben kezelhető gyermekekkel foglalkoznak. Tisztelet és köszönet jár a jelenlévőknek azért, mert ennyire elhivatottak embertársaink segítésében. Ez a szakmai nap is az iskola, és az itt dolgozó pedagógusok hivatástudattal végzett munkáját jellemzi. Az ágazat és a benne dolgozók sosem voltak könnyű helyzetben, ezért is biztosítottam a jelenlévőket önkormányzatunk jövőbeli támogatásáról is.

Most 30 éves a Pentelei iskola, Könyves Ágnes igazgató kérdésünkre hangsúlyozta: a jövőre vonatkozóan nagy terveik vannak, elmondása szerint fontos szerepük van a városban, ugyanakkor szemléletváltásra is szükség van az oktatási rendszerben, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nevelésre. Az intézményvezető szerint orientációs programjuk erre kiválóan alkalmas, bebizonyosodott, hogy a szeretet és a biztonság "mindent visz a gyerekek számára. Szintén nem véletlen, hogy az alkalomra időzítve látott napvilágot A szeretet iránytűje című, az intézmény országos elismerést érdemelt Arany Iránytű című szakmai programját bemutató kötet, hiszen éppen a szeretet és biztonság függvényében lesznek taníthatók, nevelhetők a diákok, emelte ki az igazgató.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Oktatás

A könyvtár hősei

A könyvtár hősei

2024. jún. 20.

Remekül szerepeltek, szép elismerésekkel gazdagodtak a Szent Pantaleimon iskola 2.a osztályának diákjai a József Attila Könyvtár OlvasóPróba pályázatán.

Katonák a katedrán: osztály, vigyázzmenet!?

Katonák a katedrán: osztály, vigyázzmenet!?

2024. jún. 17.

Közös nyilatkozatban ítélte el az Orbán-kormány újabb, az oktatási intézményrendszert fenyegető lépését több szakmai és civil szervezet. Az 55 év feletti katonák katedrára vezénylésének lehetőségéről kritikusan nyilatkozott a CODE Civilek az oktatásért – Dunaújváros és környéke egylet képviselője is.

Városunk óvodapedagógusait is ünnepelték (galériával)

Városunk óvodapedagógusait is ünnepelték (galériával)

2024. jún. 13.

Dicséretre méltó hagyomány, hogy a Dunaújvárosi Óvoda pedagógusai megünneplik a pedagógusnapot.  Így volt ez hétfőn is, ahol az ünnepségen Barta Endre alpolgármester köszöntötte a vendégeket, majd a Dunaújvárosi Óvoda vezetése méltatta a jubiláló és nyugdíjba vonuló kollégákat. Az ünnepségen a „Dunaújvárosi Óvoda Érdemes Pedagógusa” díjat is átadták az arra érdemeseknek.

DSTV: digitális kalandorok a Móriczban

DSTV: digitális kalandorok a Móriczban

2024. jún. 12.

Komoly kihívásnak adott otthont a Móricz iskola, derül ki a DSTV összeállításából. Az intézmény az ország 30 helyszíne egyikeként rendezte a Nagy Digitális Kaland elnevezésű viadalt két általános iskolás korcsoportnak a fiatalok digitális nevelése és a biztonságos internethasználat érdekében. Hangkép.

DSTV: ballagtak a Szent Pantaleimon óvodásai

DSTV: ballagtak a Szent Pantaleimon óvodásai

2024. jún. 07.

Óvoda is működik a Szent Pantaleimon iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény első ballagóit köszönti – aki az iskolában folytatja, több mint 10 évet tölthet majd el ismerős környezetben. Hangkép.

DSTV: közel a természethez

DSTV: közel a természethez

2024. máj. 31.

Érdekes előadások színhelye volt a Baracsi úti Arborétum, derül ki a DSTV összeállításából. Orosz Csaba önkormányzati képviselő a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársainak közreműködésével ismét az oktatási intézmények csapatait várta természetközeli ismeretterjesztésre. Hangkép.
 

Csodás vizsga, nagy találkozás a Rostiban

Csodás vizsga, nagy találkozás a Rostiban

2024. máj. 24.

Bár az eredmény még nem ismert, már maga az esemény is csodával határos: digitális kultúra tantárgyból előrehozott érettségi vizsgát tett a súlyos izomsorvadásban szenvedő Lisztes Nárcisz a Rosti gimnáziumban. A 11. évfolyam végén, most először találkozott élőben az osztálytársaival.