Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Móricz 70 – jubileumi gálakoncert koronáz

Öcaline - 2024. május 23. 11:00

A minifesztivál sűrű programja után a Dunaújvárosi Egyetem sportcsarnokában rendez nagyszabású gálakoncertet az alapítása 70. évfordulóját ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola szombaton. A névadó unokáját is várják!

A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) rendezett móriczos minifesztivál múlt kedden performansz-bemutatóval és zeneszerzői műhelybeszélgetéssel, csütörtökön a Fiatal móriczosok koncertje című eseménnyel folytatódott, míg szombaton kortárs zenei koncertet rendeztek. A "Móricz 70" kiállítást május 25-ig láthatják az ICA-D vendégei, és az időzítés nem véletlen: ezen a napon rendezik a jubileumi eseménysorozatot koronázó gálakoncertet a Dunaújvárosi Egyetem sportcsarnokában. 
A hangverseny programjában a Móricz jelenlegi énekkarai (kiskórus, fiúkórus, nagykórus) mutatkoznak be, de több összkari produkció is színesíti a repertoárt. Újra közönség elé lép a Móricz Projektkórusa – így ismét hallhatja a közönség a Városházán rendezett gálán elhangzott A kabát című kórusművet az elsős diákok kiskórusának közreműködésével! Felcsendül még két, a Móricz közösségének dedikált darab – ősbemutatóként tapsolhat a közönség Sarok Károly Hej, rózsa, rózsa című kórusművének, de szerepel a repertoárban Subecz Tamás szerzeménye, a 70 ősz és tél című darab is. A bemutatók során szólót énekel Németh Irma, Sarokné Varga Anna és Subecz Tamnás. 
A közelmúltban Gyémánt Diplomát vett át Molnár Józsefné, Klári néni – őt is köszöntik az ünnepségen, míg a koncerten közönség elé lép Balogh Máté Quartettje, a Széchenyi István Gimnázium Kórusa Pocsai Mária dirigálásával, de bemutatkozik a Quintia zenekar is, valamint a Dunaújvárosi Vegyeskar Kurucz Gergely és Könyves Ágnes irányításával. Külön blokkot érdemelnek a Móricz néptáncosai is – a régi táncosok is szerepelnek! –, és Szigethy Adrienn igazgató a DO-nak elárulta, a jubileumi sorozat záróeseményére várják a névadó unokáját is. Kolos Virág a tervek szerint 11.30-tól vendégeskedik az iskolában, 12 órától nyilvános beszélgetésen vesz részt, amelyre szeretettel várják a volt móriczosokat is, hiszen a tervek szerint megosztja a nagyapjához fűződő családi emlékeket is.

De vissza a koncerthez: a programsort koronázó hangverseny 15 órakor kezdődik – mindenkit szeretettel várnak!

(Címlap- és nyitókép: DO-archív)

A rovat további hírei: Kultúra

Vegyeskari évadzáró koncert a múzeumban

Vegyeskari évadzáró koncert a múzeumban

2024. jún. 13.

Mind a helyszínt, mind a repertoárt illetően egyszerre lesz hagyományos és különleges a Dunaújvárosi Vegyeskar hangversenye az Intercisa Múzeumban szombaton délután. A koncert ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: pompás gálán a Violin

DSTV: pompás gálán a Violin

2024. jún. 13.

Színes és gazdag repertoárral mutatkozott be a Bartók színháztermében a Violin Alapfokú Művészeti Iskola közössége, derül ki a DSTV összeállításából. A műsor gerincét az intézmény táncosainak bemutatói adták volt, de színre léptek a többi tagozat növendékei is. Hangkép.

Könyvheti dedikálás a Lírában

Könyvheti dedikálás a Lírában

2024. jún. 12.

Folytatja a könyvünnepekhez kapcsolódó programjainak sorát a Líra Könyvesbolt Vasmű úti egysége: két szerző, Fábián Janka és Szilágyi Kiszler Adrienn dedikál pénteken, mindenkit várnak!

ICA-D: Másik Magyarország – töredékek egy falu hétköznapjaiból

ICA-D: Másik Magyarország – töredékek egy falu hétköznapjaiból

2024. jún. 09.

Filmvetítéssel folytatja társművészeti sorozatát a Kortárs Művészeti Intézet: Nagy Dénes filmje Bukta Imre művészetéről és falujáról szól, a kedd délutáni vetítést műhelybeszélgetés követi, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Betyár és a Kisasszony

2024. jún. 08.

Deák István fazekas remekeinek bemutatásával folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata. A Hónap műtárgya kollekciójában most a néprajzi gyűjtemény kincsei, a Betyár és a Kisasszony történetével ismerkedhetünk meg. Hangkép.

Egyre népszerűbb a MIKRO Fesztivál kínálata

Egyre népszerűbb a MIKRO Fesztivál kínálata

2024. jún. 06.

Szakmai berkekben is komoly rangot vívott ki a Bartók Kamaraszínház idén immár harmadszorra futó nyárköszöntő seregszemléje, a dunaújvárosi közönség is gyorsan szívébe zárta a MIKRO Fesztivált. A héten még tart a program, mérleget vonni korai volna – de a trend egyértelmű!

Pentelei Molnár János öröksége – képbemutatóval

Pentelei Molnár János öröksége – képbemutatóval

2024. jún. 06.

Különleges meglepetéssel várja a művészet szerelmeseit a Pentele Baráti Kör a Mondbach-kúriában ma délután: Pentelei Molnár János képeinek gyűjtője itt mutatja be kollekciójának új darabját.