Dunaújváros Hetilap

A választások után októberig a régi közgyűlés dolgozik és dönt

Fábos Zsolt - 2024. június 21. 9:30

Kicsit furcsa, hogy az alig két hete hátunk mögött hagyott választás után úgy folytatta a munkáját közgyűlésünk most csütörtökön, mintha mi sem történt volna. Persze tudjuk, hogy az új ciklus csak októberben kezdődik, addig pedig a jelenlegi-régi képviselők munkájára van szükség. 

Az önkormányzati választás utáni első ülését tartotta városunk közgyűlése, a nyílt ülés napirendjén 32 téma, míg zárt ülésen egy téma szerepelt.

Minden  itt élőt képviselnek!

A napirendek megtárgyalása előtt egy mini ünnepségre is sor került, hiszen a korábbi városi pedagógusdíj átadáson nem tudott jelen lenni Orosz Kinga pedagógus, így Pintér Tamás most adta át neki a Pedagógus Életpályáért Érmet.
Pintér Tamás néhány mondat erejéig kitért a június 9-ei választásokra is. Elmondta, hogy a választáson a Rajta, Újváros! Egyesület jelöltjeit választotta Dunaújváros döntő többsége, de munkájukat úgy fogják végezni, hogy minden városlakót képviseljenek. Pintér Tamás köszönetet mondott mindazoknak akik munkájukkal segítették a választás lebonyolítását. Szepesi Attila (Fidesz) is szót kért a közgyűlésen, aki a választások kapcsán azt mondta, hogy az eredményt mindenkinek tudomásul kell vennie. Az új polgármesternek és az új közgyűlésnek pedig jó munkát, és több állami pénzt kívánt.
Pintér Tamás köszöntötte Deák Nórát, a KMI igazgatóját is abból az alkalomból, hogy átvehette a Jerger Krisztina-díjat „Gróf Ferenc: Beleértve a holdat és más égitesteket” című kiállításáért.

Összegzések zöld jelzése

Több fajsúlyos téma is szerepelt a napirenden: többek között módosították a költségvetési rendeletet, valamint az önkormányzat gazdálkodásának rendjéről szóló rendeletet is, illetve elfogadták az önkormányzati intézmények költségvetési előirányzatainak módosítását célzó javaslatot is. Döntöttek a képviselők az önkormányzati alapítású egészségügyi és szociális célú, illetve a kulturális alapítványok és közalapítványok beszámolóiról, és külön soron született döntés több más alapítvány tavalyi beszámolójáról is. 

Beszámoltak az egyenruhások is a képviselőknek

Beszámolt a rendőrség is a tavalyi évben végzett munkájáról. Beszámolójuk szerint az előírt feladatukat elvégezték. A bűnügyi tevékenység főbb mérőszámát tekintve a 2023-ban elért nyomozáseredményességi mutató 68,9 %, mellyel teljesítették a kitűzött nyomozási hatékonyságot. A mutató az előző évhez képest nőtt, 55,3 %-ról 68,9 %-ra, mely a ciklus legjobbja. Az elmúlt évben a közlekedésrendészeti tevékenység területén több kategóriában is csökkent a balesetek és a sérültek száma is. A kulturált, szakszerű, határozott rendőri intézkedés továbbra is folyamatos elvárás volt. Megítélésük szerint javult a lakosság szubjektív biztonságérzete, az állampolgárok bizalommal fordultak a Rendőrkapitánysághoz. 
A lánglovagok beszámolójából kiemelendő, hogy a tűzoltó-parancsnokság tevékenysége tűzoltási-műszaki mentési feladatokra terjed ki, egységeit saját területre 1159 esetben riasztották, melynek legnagyobb hányada műszaki mentésre irányult. Tűzeset miatti kivonulásra 192 alkalommal, műszaki mentésre 559 esetben, segítségnyújtásra 162 esetben került sor, illetve egyéb kivonulás 264 esetben történt.

Bravó, Jonatán!

Városunk az olimpiai részvételi jogot szerzett dunaújvárosi sportolókat jutalmazni szokta.  Legutóbb a DKSE Kajak-kenu szakosztály versenyzője, Hajdu Jonatán szerzett olimpiai kvótát, így Jonatán egy éven keresztül havi 150 ezer forint jutalomban részesül.

Lesz körforgó, már biztos!

Pintér Tamás jó egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy körforgót fog építeni a város a Batsányi János utca, a Martinovics Ignác utca és a Római körút kereszteződésébe. Az indoklásban a balesetek elkerülése, a megnövekedett forgalom szerepelt, hiszen ezen a területen több parkoló kialakítása történt meg, új játszótér létesült, itt épült meg a város legnagyobb kutyafuttatója, sokan jönnek erre egyébként is, eleve nagy a forgalom A mostani közgyűlés a körforgalmú csomópont tervezésére vonatkozó vállalkozási szerződés megkötéséről döntött már.
 

A rovat további hírei: Közélet

Újabb 10 parkolóhely szabadult fel a városban

Újabb 10 parkolóhely szabadult fel a városban

2024. jún. 27.

Újabb adag üzemképtelen, helyfoglaló autót szállított el Dunaújváros önkormányzata. 10 új parkolóhely szabadult fel júniusban a roncsautók elszállításának köszönhetően. A 2019-ben útjára indított akció a lakosság bevonásával továbbra is folytatódik. 

Ma is aktív hagyományőrzőt köszöntött az önkormányzat

Ma is aktív hagyományőrzőt köszöntött az önkormányzat

2024. jún. 27.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Lemák Jánosné Anna nénit a 90. születésnapja alkalmából Barta Endre alpolgármester az otthonában köszöntötte a közelmúltban. 

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

2024. jún. 27.

Mindig van valami szép abban, amikor nem várt helyről érkezik támogatás egy-egy intézmény vagy közösség részére. Ez esetben azonban nem teljesen pontosan van így, hiszen a dunaújvárosi BMW-sek többször gondoltak már másokra is.

Végre nyithat a szabadstrand – péntektől lehet csobbbanni!

Végre nyithat a szabadstrand – péntektől lehet csobbbanni!

2024. jún. 26.

A dunai árhullám levonulása után a felügyeleti szervek rendben találták a szabadstrand vizéből beküldött vízmintát, így a hét végén esedékes tikkasztó kánikula idejére már birtokba vehetik a fürdőzők a kedvelt Szalki-szigeti bázist. 

90 évesen is fiatalosan, lendületesen

90 évesen is fiatalosan, lendületesen

2024. jún. 25.

Kiss Lajos bácsi még május végén ünnepelte családja körében a 90. születésnapját. Barta Endre alpolgármester a jeles alkalomból otthonában látogatta meg a rendkívül fiatalos és jó egészségnek örvendő szépkorút.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2024. jún. 24.

Általános-és középiskolásoknak nyújt egyszeri, 6 ezer forintos támogatást az önkormányzat. A támogatási igényeket július 1-jétől október 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Humán Szolgáltatási Főosztály Szociális Osztályán, ügyfélfogadási időben.

DSTV: véradás a Garázsvásáron is

DSTV: véradás a Garázsvásáron is

2024. jún. 24.

Különleges alkalmakat is megragad a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi csapata a véradások szervezéséhez, derül ki a DSTV összegzéséből. A közelmúltban az újtelepi Garázsváráson biztosítottak lehetőséget a csapolásra az önkénteseknek. Hangkép.