Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Egyre népszerűbb a MIKRO Fesztivál kínálata

Öcaline - 2024. június 6. 16:00

Szakmai berkekben is komoly rangot vívott ki a Bartók Kamaraszínház idén immár harmadszorra futó nyárköszöntő seregszemléje, a dunaújvárosi közönség is gyorsan szívébe zárta a MIKRO Fesztivált. A héten még tart a program, mérleget vonni korai volna – de a trend egyértelmű!

Nem véletlenül a rajongás: a kínálat idén is biztonsággal egyensúlyoz az igényes szórakoztatás és magas szakmai minőség keskeny mezsgyéjén – és a színháztermi előadások viszonylag nagy száma mindennél fényesebben igazolja azt, hogy a közönség számára igen-igen vonzó kínálattal rukkolt ki a Bartók.

Kedvező visszhang

Mint Csadi Zoltán, a kamaraszínház művészeti igaztója, a MIKRO Fesztivál "házigazdája" a DSTV kamerája előtt is, majd a fesztiválrpogramot nyitó Barátaink, a színészek című kiállítás megnyitójában is hangsúlyozta, harmadszor futott neki a Bartók az eseménysorozatnak, és a szakmai berkekben egyre komolyabb rangot kap a fesztivál:
– Amikor Őze Áron igazgatóval először beszélgettünk a MIKRO Fesztivál tervéről, már lefektettünk bizonyos alapokat – az egyik, hogy igyekszünk a Kárpát-medence magyar színházainak termését is bemutatni, a másik, hogy a dunaújvárosi közönségnek kizárólag magas művészi színvonalú mikroprodukciókat kínálunk. Úgy érzem, mind a két törekvést sikerrel valósítja meg az idei fesztiválprogram is.

A kínálatból Csadi Zoltán a nyitó produkciót, vagyis a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadását, a névadó-színházcsináló életműve előtt tisztelgő Én így látom című darabot emelte ki, de mint mondta, sokan várják a Rózsavölgyi Szalon kínzóan aktuális sikerdarabja, a Diplomácia című produkció előadását, de telt ház várható Pokorny Lia című zenés önálló estjén, valamint világhódító szerelmes regény, a Büszkeség és balítélet „mikroszínházi” adaptációján is.  És ha már regény, különleges bemutatónak ígérkezik a Vígszínház vendégjátéka: A rendes lányok csendben sírnak című előadás a dunaszerdahelyi bűnözői kör sokáig néma tanúnak vallomásain alapul. Nagyon erős a gyerekeknek szánt előadások kínálata – szó szerint csodás előadással elevenített föl a repülés történetét a MárkusZínház –, de a lényeg: minden színházszerető megtalálhatja a számára kedves produkciót az egészen június 8-ig, azaz szombatig tartó fesztiválkínálatban.

"Remek sorozat, büszkék lehetünk rá!"

Az említett kiállításmegnyitó előtt elismerően nyilatkozott a MIKRO Fesztivál kínálatáról Pintér Tamás polgármester is:
– Hadd kezdjem egy kicsit messzebbről, hiszen az elmúlt hetekben több sikeres eseménynek adott otthont városunk: a Sugárúti Fesztivál, vagy a remek koncertekkel kiegészült Parázs-Varázs  egyaránt jelentős tömegeket vonzott, megérdemelten érdemelte ki a közönség elismerését. Más karakterű, de a műfaj szerelmesei számára nagyon vonzó és nagyon fontos eseménysor a MIKRO Fesztivál, amely immár harmadszorra igazolja, hogy igenis van igény egy ilyen volumenű programra. Ennek nyomán személy szerint is nagyon örülök, hogy Dunaújváros kulturális palettáján kap helyet a fesztivál. Remek sorozat, büszkék lehetünk rá!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

Szép évadzáró a Dunaújvárosi Vegyeskarral (galériával)

Szép évadzáró a Dunaújvárosi Vegyeskarral (galériával)

2024. jún. 21.

Remek repertoárral lepte meg, szép előadással varázsolta el a kórusmuzsika szerelmeseit a Dunaújvárosi Vegyeskar. Az évadzáró hangversenynek az Intercisa Múzeum immár befedett kertje adott otthont múlt szombaton – a koncert megérdemelten aratott nagy tapsokat.

Móricz 70: csodás gálákkal koronáztak (galériával)

Móricz 70: csodás gálákkal koronáztak (galériával)

2024. jún. 21.

Három, egyaránt teltházas gálával búcsúzott a jubileumi tanévtől az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. A monstre műsoroknak a Bartók színházterme adott otthont múlt csütörtökön, pénteken és szombaton. Csodás élmény az emlékezetes év végén!

DSTV: tárlatvezetés a kúriában

DSTV: tárlatvezetés a kúriában

2024. jún. 21.

Komoly érdeklődés övezi a Mondbach-kúria kiállításait, derül ki a DSTV összegzéséből. A felújított épületegyüttes a közelmúltban különleges meglepetéssel várta a vendégeket – a Pentelei Molnár János műveiből válogatott tárlat új kincsekkel bővült. Hangkép.

Gazdag lesz a Múzeumok Éjszakája – idén is több helyszínen!

Gazdag lesz a Múzeumok Éjszakája – idén is több helyszínen!

2024. jún. 20.

Folytatódik a népszerű kulturális és közösségi sorozat, városunkban az Intercisa Múzeum és a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) készül különleges programokkal szombaton. Minden program nyitott és ingyenesen látogatható – mindenkit szeretettel várnak!

ICA-D: rangos kurátori díjat kapott Deák Nóra

ICA-D: rangos kurátori díjat kapott Deák Nóra

2024. jún. 19.

A januári AICA-díjat követően a második rangos művészeti elismerést érdemelte a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D): Deák Nóra nyerte a második Jerger Krisztina-díjat – mégpedig Gróf Ferenc Beleértve a holdat és más égitesteket című kiállításáért. Gratulálunk!

Vegyeskari évadzáró koncert a múzeumban

Vegyeskari évadzáró koncert a múzeumban

2024. jún. 13.

Mind a helyszínt, mind a repertoárt illetően egyszerre lesz hagyományos és különleges a Dunaújvárosi Vegyeskar hangversenye az Intercisa Múzeumban szombaton délután. A koncert ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: pompás gálán a Violin

DSTV: pompás gálán a Violin

2024. jún. 13.

Színes és gazdag repertoárral mutatkozott be a Bartók színháztermében a Violin Alapfokú Művészeti Iskola közössége, derül ki a DSTV összeállításából. A műsor gerincét az intézmény táncosainak bemutatói adták volt, de színre léptek a többi tagozat növendékei is. Hangkép.