Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: Másik Magyarország – töredékek egy falu hétköznapjaiból

Öcaline - 2024. június 9. 17:30

Filmvetítéssel folytatja társművészeti sorozatát a Kortárs Művészeti Intézet: Nagy Dénes filmje Bukta Imre művészetéről és falujáról szól, a kedd délutáni vetítést műhelybeszélgetés követi, mindenkit szeretettel várnak!

Bukta Imre képzőművész, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja, több mint húsz éve költözött vissza szülőfalujába, a Heves megyei Mezőszemerére, hogy ott szemléletmódjával, jelenlétével lehetőséget teremtsen önmaga és a közösség számára a megújulásra, egy új identitás meglelésére. A Másik Magyarország című film is ennek az identitáskeresésnek a lenyomata, cizellált helyzetfelismerés: hol tartunk, mink van, és mit tudunk ezzel kezdeni? Nem mentes az öniróniától, a humortól és az abszurdtól. Ugyanakkor rendkívül kemény látlelet a falu hagyományos kultúrájának megszűnése és felemás modernizációjának következtében kialakult világról. Nagy Dénes alkotását június 11-én, kedden 17 órától vetítik a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D).
Az ICA-D ajánlója az alábbi gondolatokkal csalogatja az érdeklődőket a vetítésre: "A nemzetközi művészeti életben is elismert alkotó teljesítménye ismeretlen Mezőszemerén. Élet és művészet: elkülönülő zárványok. Pontosabban a művész merít élettapasztalataiból, de művei nem érnek el azokhoz, akikről szólnak. Mi tölti ki a hiteles művészet és kultúra űrjét itt? Nagy Dénes ezt egy nagyon erőteljes, expresszív montázsszekvenciával érzékelteti. Gyorsan pergő képeken láthatjuk a gazdagok ízléstelenül díszes, hivalkodó házait, kertjeikben giccses mesefigurák, a köztereken az állami emlékezetpolitika történelmi személyiség- és tárgykultuszának hatásvadász szobrai virítanak. Aztán mellbevágó képek következnek az elsorvadó vallásos hitről: az útszéli kőkeresztről hiányzik Jézus, egy másik talapzatról pedig már a feszület is eltűnt. A szoborcsonkok kiáltó jelei a szakralitást nélkülöző, a megváltás reménytelenségével terhes, pusztulás felé tartó életnek. Hasonlóan vélekedik Bukta Imre is. A falusi életforma eltűnik, semmivé lesz — mondja a rendezőnek. Noha lenne lehetősége más városokban, országokban letelepedni és alkotni, marad falujában. Nem tekinti magát kívülállónak, vállalja a sorsközösséget a falusiakkal. Szerinte az őszintén megélt életből születik az autentikus művészet. Úgy gondolja, sorsa része az általános válsághelyzetnek: áldozata a darabjaira törő, megsemmisülő világnak és kultúrának."
A szöveg részlet Martin Ferenc filmtörténész Alig létezés és reménytelenség a magyar ugaron című elemzéséből – a teljes szöveg itt olvasható!
A film után műhelybeszélgetés várja az érdeklődőket: Nagy Dénes filmrendezővel és dr. Martin Ferenc filmtörténésszel Gyöngyössy Csaba kuratóriumi elnök beszélget.

A belépés díjtalan – mindenkit szeretettel várnak!

(Fotó: ICA-D – facebook)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Szép évadzáró a Dunaújvárosi Vegyeskarral (galériával)

Szép évadzáró a Dunaújvárosi Vegyeskarral (galériával)

2024. jún. 21.

Remek repertoárral lepte meg, szép előadással varázsolta el a kórusmuzsika szerelmeseit a Dunaújvárosi Vegyeskar. Az évadzáró hangversenynek az Intercisa Múzeum immár befedett kertje adott otthont múlt szombaton – a koncert megérdemelten aratott nagy tapsokat.

Móricz 70: csodás gálákkal koronáztak (galériával)

Móricz 70: csodás gálákkal koronáztak (galériával)

2024. jún. 21.

Három, egyaránt teltházas gálával búcsúzott a jubileumi tanévtől az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. A monstre műsoroknak a Bartók színházterme adott otthont múlt csütörtökön, pénteken és szombaton. Csodás élmény az emlékezetes év végén!

DSTV: tárlatvezetés a kúriában

DSTV: tárlatvezetés a kúriában

2024. jún. 21.

Komoly érdeklődés övezi a Mondbach-kúria kiállításait, derül ki a DSTV összegzéséből. A felújított épületegyüttes a közelmúltban különleges meglepetéssel várta a vendégeket – a Pentelei Molnár János műveiből válogatott tárlat új kincsekkel bővült. Hangkép.

Gazdag lesz a Múzeumok Éjszakája – idén is több helyszínen!

Gazdag lesz a Múzeumok Éjszakája – idén is több helyszínen!

2024. jún. 20.

Folytatódik a népszerű kulturális és közösségi sorozat, városunkban az Intercisa Múzeum és a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) készül különleges programokkal szombaton. Minden program nyitott és ingyenesen látogatható – mindenkit szeretettel várnak!

ICA-D: rangos kurátori díjat kapott Deák Nóra

ICA-D: rangos kurátori díjat kapott Deák Nóra

2024. jún. 19.

A januári AICA-díjat követően a második rangos művészeti elismerést érdemelte a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D): Deák Nóra nyerte a második Jerger Krisztina-díjat – mégpedig Gróf Ferenc Beleértve a holdat és más égitesteket című kiállításáért. Gratulálunk!

Vegyeskari évadzáró koncert a múzeumban

Vegyeskari évadzáró koncert a múzeumban

2024. jún. 13.

Mind a helyszínt, mind a repertoárt illetően egyszerre lesz hagyományos és különleges a Dunaújvárosi Vegyeskar hangversenye az Intercisa Múzeumban szombaton délután. A koncert ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: pompás gálán a Violin

DSTV: pompás gálán a Violin

2024. jún. 13.

Színes és gazdag repertoárral mutatkozott be a Bartók színháztermében a Violin Alapfokú Művészeti Iskola közössége, derül ki a DSTV összeállításából. A műsor gerincét az intézmény táncosainak bemutatói adták volt, de színre léptek a többi tagozat növendékei is. Hangkép.