Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: rangos kurátori díjat kapott Deák Nóra

Öcaline - 2024. június 19. 17:30

A januári AICA-díjat követően a második rangos művészeti elismerést érdemelte a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D): Deák Nóra nyerte a második Jerger Krisztina-díjat – mégpedig Gróf Ferenc Beleértve a holdat és más égitesteket című kiállításáért. Gratulálunk!

Idén immár másodszorra adták át a Jerger Krisztina-díjat; ezúttal a 2022-2023-as évben bemutatott kiállítások kurátori munkáit méltatta a szakmai grémium – pazar dunaújvárosi vonatkozású eredménnyel.

Nyitott, újító, formakereső

Az elismerés a 2020-ban elhunyt művészettörténész, kurátor, Jerger Krisztina sokrétű és gazdag életművének állít emléket: amint az a díjátadón is elhangzott, a kitüntetés olyan kiállításrendezői munkákat díjaz, mely új formákat és vizuális kereteteket hoz létre, mellyel a nézőket gondolkodásra, átélésre és véleményformálásra ösztönzi. Már a nominálás is rangos eredménynek számít, hiszen az elismert kurátori teljesítmények Jerger Krisztina "nyitott, újító, formakereső és formateremtő" megoldásait követik – amelyek célja a rendre a kapcsolatteremtés, méghozzá a művek, a hely, az alkotók és a nézők között. 
A díj célja ennek a törekvésnek az elismerése – annak tudatában, hogy a kiállításrendezés kísérletező, egyben szerzői tevékenység, írják az elismerés hivatalos weboldalán. (A díjat a Jászi Galéria alapította 2021-ben; az elismerés mellett Jerger Krisztina szakmai tevékenységének és kreatív világának is emléket állít.)

A világűrszerződés nyomában

Az első díjazott Szalai Borbála, a Trafó Galéria Nyitott Műterem című online sorozatának kurátora volt 2022-ben, míg az idei elismerést Deák Nóra hódította el Gróf Ferenc Beleértve a holdat és más égitesteket című kiállításáért.

Az ICA-D 2002 második felében mutatta be Gróf Ferenc tárlatát – a kutatásalapú kiállítás az 1967-ben született Világűrszerződés utáni, napjainkban szárnyaló iparágra, a NewSpace mozgalomra fókuszál. A világűrszerződés a világűr kutatásáról és javainak kihasználásáról szólt, a NewSpace mozgalom kibontakozásával azonban – amikor a világűrt egy kiváltságos kör, a tőke használja ki – jelentéktelenné vált. Mint a méltatás is felidézi, a háromterű kiállítás komplex értelmezési kísérlet volt, egymásra reflektáló, párbeszédbe kerülő művekkel. Fontos tényező, hogy a tárlat nemcsak egy egymásra épülő folyamat – az ICA-D és a művész három éve tartó közös munkájának – eredménye volt, de a művek pozíciója és pozicionálása meghatározó. Mivel a város egyfelől helyszín, másrészt vállaltan a művek gondolati terévé is vált, a közeg magába a munkába beépült – a vas- és acélszobrok, plasztikák Dunaújvárosban jöttek létre. 

Egy éven belül két fontos országos elismerés – jár a gratuláció Deák Nórának, és persze az ICA-D közösségének is!

(Fotó: DO-archív – Végh Zoltán felvételei)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a másik Magyarország szomorú meséje

DSTV: a másik Magyarország szomorú meséje

2024. jún. 27.

Különleges filmélményt ígért a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) programja a napokban, derül ki a DSTV összeállításából. A vendégek a Másik Magyarország című dokumentumfilmet láthatták – majd Gyöngyössy Csaba beszélgetett Nagy Dénes rendezővel és dr. Martin Ferenc filmtörténésszel. Hangkép.

DSTV: fókuszban a papírkészítés

DSTV: fókuszban a papírkészítés

2024. jún. 26.

Több mint 60 éves, még működő papírkészítő gép is színesíti a Magyar Papírmúzeum állandó kiállításának kínálatát, derül ki a DSTV összegzéséből. A látogatók testközelből ismerkedhetnek a papírkészítés titkaival – még papírmerítő foglalkozáson is részt vehetnek. Hangkép.

DSTV: inspiráló érzések az MMK-ban

DSTV: inspiráló érzések az MMK-ban

2024. jún. 23.

Új kiállítás csalogatja az érdeklődőket a Munkásművelődési Központba, derül ki a DSTV összegzéséből. A vendégek Dorogi József képeiből láthatnak válogatást Inspirációk címmel a közelmúltban nyílt tárlaton. Hangkép.

Szép évadzáró a Dunaújvárosi Vegyeskarral (galériával)

Szép évadzáró a Dunaújvárosi Vegyeskarral (galériával)

2024. jún. 21.

Remek repertoárral lepte meg, szép előadással varázsolta el a kórusmuzsika szerelmeseit a Dunaújvárosi Vegyeskar. Az évadzáró hangversenynek az Intercisa Múzeum immár befedett kertje adott otthont múlt szombaton – a koncert megérdemelten aratott nagy tapsokat.

Móricz 70: csodás gálákkal koronáztak (galériával)

Móricz 70: csodás gálákkal koronáztak (galériával)

2024. jún. 21.

Három, egyaránt teltházas gálával búcsúzott a jubileumi tanévtől az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. A monstre műsoroknak a Bartók színházterme adott otthont múlt csütörtökön, pénteken és szombaton. Csodás élmény az emlékezetes év végén!

DSTV: tárlatvezetés a kúriában

DSTV: tárlatvezetés a kúriában

2024. jún. 21.

Komoly érdeklődés övezi a Mondbach-kúria kiállításait, derül ki a DSTV összegzéséből. A felújított épületegyüttes a közelmúltban különleges meglepetéssel várta a vendégeket – a Pentelei Molnár János műveiből válogatott tárlat új kincsekkel bővült. Hangkép.

Gazdag lesz a Múzeumok Éjszakája – idén is több helyszínen!

Gazdag lesz a Múzeumok Éjszakája – idén is több helyszínen!

2024. jún. 20.

Folytatódik a népszerű kulturális és közösségi sorozat, városunkban az Intercisa Múzeum és a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) készül különleges programokkal szombaton. Minden program nyitott és ingyenesen látogatható – mindenkit szeretettel várnak!