Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

doszerk - 2024. június 25. 16:00

A villanybojler fűtőszála több okból is vízkövesedhet, főként a víz keménységének következtében, mely területenként változik, viszont előbb vagy utóbb mindenhol tüneteket produkálhat. (X)

Bár sok videót lehet találni az interneten, hogy miként lehet a fűtőszálat házilag megtisztítani, de komplikációk mindig akadhatnak, éppen ezért érdemes ilyenkor a profi bojler-vízszerelő csapatát hívni a villanybojler vízkőtelenítése céljából.

Mi okozza a vízkövet?

A kemény víz magas kalcium- és magnéziumion-tartalommal rendelkezik, mely ásványi anyag lerakódásként hajlamos kicsapódni. Ez a folyamat magas hőmérsékleten gyorsabban zajlik, ezért a vízkő lerakódása a villanybojlerben természetes, a fűtőszálon és annak környékén a legintenzívebb. Minél magasabb melegítési hőmérsékletet állít be, annál gyorsabban fog képződni a vízkő.

Természetesen az idő is ellenünk dolgozik, hiszen minél tovább használjuk – karbantartás nélkül a bojlert - annál vastagabb lesz a lerakódás.

Mik a jellemző tünetek?

A fűtőszál vízkövesedése idővel tüneteket is okoz, összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni.

A vízkő szigetelő hatással bír, ezért a fűtőszál egy idő után egyre kevésbé tudja átadni a hőt a víznek, így a bojlernek több időre és energiára lesz szüksége egységnyi meleg víz előállításához. Ha megnövekedett a villanyszámla, az intő jel lehet.

A lerakódással terhelt fűtőszál miatt a berendezés működése zajossá válhat. Ha zúgást, pattogást hall, érdemes azonnal szakemberhez fordulni.

Egy idő után már az is előfordulhat, hogy a bojler egyáltalán nem képes előállítani a kívánt hőmérsékletű vizet, pedig szinte folyamatosan dolgozik. Ennek következtében persze az egyéb alkatrészek is erősen kopnak, nagyban csökkentve a vízmelegítő várható élettartamát.

Éppen ezért érdemes a tüneteket nem megvárni, hanem rendszeres karbantartást beiktatni, hogy a fűtőszál sose kerüljön a fenti tüneteket és problémákat előidéző állapotba.

Cseréljünk anódot is!

Ha már karbantartáskor, fűtőszál tisztításakor amúgy is szét kell szerelni a bojlert, mindenképpen érdemes kicserélni egy másik fontos alkatrészt is, ez pedig az anód.

Az anód feladata, hogy megvédje a bojler tartályát a korróziótól. Ezek az alkatrészek jellemzően magnéziumból vagy aluminiumból készülnek, és az a feladatuk, hogy maguk korrodálódjanak a tartály fala helyett, éppen ezért fogyó alkatrésznek számítanak, időnként pótolni kell őket.

Az anód élettartama függ a víz keménységétől és még számos más tényezőtől is, de 2-3 évente érdemes cserélni. Ez pont olyan egyszerű karbantartási feladat, mint a vízkőtelenítés, mind a kettőt érdemes programszerűen hozzáértő segítséggel elvégeztetni, ezzel sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát, és a berendezés élettartamát is jelentősen meghosszabbíthatja.

Ez pont olyan nélkülözhetetlen beavatkozás, mint az autónál az olajcsere, ha elmulasztja, a következményekkel mindenképpen számolnia kell!
 

A rovat további hírei: Mozaik

Szép születésnap a Városháza téren (galériával)

Szép születésnap a Városháza téren (galériával)

2024. szep. 28.

Előadásokkal, kiállítókkal és sportos bemutatókkal ünnepelte első születésnapját a LEAF Kutyás Kutató-Mentő Sportegyesület a Városháza téren múlt hétvégén.

Újra itt a Horror Circus – vigyázz, borzongatóan jóó!

Újra itt a Horror Circus – vigyázz, borzongatóan jóó!

2024. szep. 27.

Visszatérő vendégként érkezik városunkba a Horror Circus interaktív bemutatója – az egyszerre garantáltan ijesztő és szórakoztató látványosság a jövő héttől lesz látható. Figyelem: ingyen jegyet is találsz a hajtás után!

Teraszok hatékony árnyékolására válassza a klasszikus napellenzőt!

Teraszok hatékony árnyékolására válassza a klasszikus napellenzőt!

2024. szep. 27.

A teraszok jelenthetik a nyári szezonban a második nappalit, az új életteret, ahol megfelelő árnyékolás mellett, valamint kényelmes és funkcionális bútorokkal berendezkedve a szabadidőnk nagy részét tölthetjük. (X)

DSTV: ezer és egy kéréssel keresik

DSTV: ezer és egy kéréssel keresik

2024. szep. 27.

Folytatta a hétköznapi igényekre szakosodott kismesterek bemutatását a DSTV. Az összeállítás révén a kulcsmásolást, késélezést, táska- és cipőjavítást vállaló Dózsa György úti pinceműhelyt, és vezetőjét, Lakatos Teréziát ismerhetjük meg. Hangkép.

10 éves a Máltai Játszótér – együtt ünnepelnek szombaton

10 éves a Máltai Játszótér – együtt ünnepelnek szombaton

2024. szep. 26.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 10 éve van jelen Dunaújváros szívében – ekkor nyitották meg a játszótér kapuit a családok előtt. Vidáné Varga Tímea intézményvezető összegzése a jubileumi ünnepség részleteit is tartalmazza.

Egy riasztó, amiben mindig megbízhat

Egy riasztó, amiben mindig megbízhat

2024. szep. 26.

Létezik egy olyan riasztómárka, amiben ön is maximálisan megbízhat, ha a biztonságáról van szó. (X)

Mikor jelent jó megoldást az egyszerűsített cégbejegyzés?

Mikor jelent jó megoldást az egyszerűsített cégbejegyzés?

2024. szep. 26.

Az üzleti környezet dinamikus változásai miatt gyakran előfordul, hogy egy vállalkozó vagy befektető gyorsan szeretne céget alapítani, hogy kihasználjon egy adódó lehetőséget. Ilyen esetekben az egyszerűsített cégbejegyzés nagyszerű megoldás lehet. (X)