Dunaújváros Hetilap

Sokat segít sokaknak, Humanitárius település címet nyert Dunaújváros

Fábos Zsolt - 2024. június 2. 10:00

A Magyar Vöröskereszt országos vezetősége Dunaújváros részére a civil segítő szervezet hatékony működése terén végzett tevékenysége  elismerésként a Humanitárius település címet adományozta. Az elismerést  Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi  Területi Szervezetének vezetője, és Orosz Csaba, a közbiztonsági és környezetvédelmi bizottság elnöke vette át a napokban.

Minden esztendőben kiírják a humanitárius települések pályázatát és ebben az esztendőben Dunaújváros is elnyerte ezt az elismerést. Az elismerés elsősorban az ezen a területen végzett munkáról, illetve az önkormányzat és a helyi vöröskereszt együttműködésének minőségéről szól.

Csak együtt tudunk  sikereket elérni

A "Humanitárius település" címhez gratulált Pintér Tamás polgármester is, aki szerint ez egy szakmai elismerés és visszaigazolás Dunaújváros számára: 
– Nagyon örülök és nagyon büszke vagyok erre az elismerésre, erre a csapatra, de azt is el kell mondanom, hogy ez nem kizárólag az önkormányzat és a Vöröskereszt érdeme, hiszen az itt élő, segítő szándékú dunaújvárosiak nélkül egyik kezdeményezés sem valósult volna meg. Végtelenül hálás vagyok az intézményeink dolgozóinak, a civil szervezeteknek és minden dunaújvárosinak, hogy részt vett a közös munkában. Ez a közösségünknek szóló díj, legyünk rá valamennyien büszkék.

Méltó és rangos elismerés

Az idei esztendőben 36 település pályázott és ebből 14-et ítéltek sikeresnek, ráadásul Feth Katalin a helyi Vöröskereszt vezetője szerint a vármegyéből egyedüliként Dunaújvárost ismerték el:
– Az önkormányzattal való együttműködésünk a véradásoktól kezdve nagyon sok rendezvényen, eseményen át különböző támogatásokon keresztül az anyagi segítségig terjed. Ha esetleg én eddig hiába mondtam volna, hogy Dunaújváros hozzáállása, együttműködése, szociális és humanitárius tevékenysége elismerésre méltó, akkor talán eme oklevél láttán kétség sem fér hozzá. Én nem is tehetek mást, mint hogy köszönetet mondjak és bízom abban, hogy a jövőben is kiváló partnerek lehetünk majd. 
Mi, dunaújvárosiak tudjuk, akár oklevél nélkül is, hogy humanitárius város vagyunk és segítő emberek lakják, de mostantól mások is láthatják, hogy milyen kiemelkedő tevékenység folyt itt az elmúlt időszakban – fogalmazott Orosz Csaba:
– Mi most először pályáztunk és nyertünk és azt gondolom nem kellett sokat gondolkodni azon, hogy mit is írjunk a pályázatunkba. Szerencsére nagyon sok mindent el lehetne mondani, én csak néhány dologról beszélnék. Már 26. éve szervezzük meg a Rendvédelmi rendezvénysorozatot, melynek immár 3. alkalommal része az újraélesztési Guinness rekordkísérlet is. A katasztrófavédelem által szervezett mentőcsoportok hazai, illetve nemzetközi gyakorlatainak aktív támogatásában is részt vett önkormányzatunk a dunaújvárosi vöröskereszttel karöltve. Dunaújváros közterületein, intézményeiben, üzemeiben összesen 21 defibrillátor található. És talán az egyik legfontosabb, hogy a vöröskereszttel együttműködve nyitottuk meg 2022. márciusában, az ukrán háború kirobbanása után a Humanitárius Menekült szállót, amelynek üzemeltetését 2022. június 1-től a Magyar Vöröskereszt Fejér Vármegyei Szervezete vette át. A menekültek befogadása, teljes körű ellátása a mai napig tart.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: történelmi időutazás

DSTV: történelmi időutazás

2024. jún. 20.

A település történetének fontos helyszíne, ezért is tervezi az önkormányzat, hogy megmenti és rendbe teszi a kistemető környékét, derül ki a DSTV összeállításából. A gazdátlan és veszélyes sírok elbontásával, parkosítással a területen sírkertet alakítanának ki – szóróparcellával. Hangkép.

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

2024. jún. 19.

Az önkormányzati választás utáni első ülését tartja a város közgyűlése a Városházán csütörtökön délelőtt. Természetesen még a régi testület dönt – a kiadott napirendek szerint harminc pontról.

DSTV: a panelok városában

DSTV: a panelok városában

2024. jún. 18.

A panellakásokról mindenkinek van pozitív vagy negatív véleménye derül kis a DSTV összeállításából. Szabó Imre főépítész a panelok építészeti megoldásairól beszél – és arról, milyen állagmegóvási technikák biztosíthatják időtállóságukat. Hangkép.

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

2024. jún. 15.

Dolgozói kezdeményezés nyomán támogatta a Hankook a Szent Pantaleon Kórház sebészeti osztályát, derül ki a DSTV összegzéséből. A segítség révén új nővérhívó rendszert állítottak szolgálatba – az ünnepélyes átadást a napokban tartották. Hangkép.

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

2024. jún. 14.

Az építőipari vállalkozások digitális átállását segítő BIM-rendszerről hallhatnak az érintett cégek képviselői a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK) előadásán. Az esemény kedden lesz – de már csak ma lehet jelentkezni!

Választottak a nemzetiségek is városunkban

Választottak a nemzetiségek is városunkban

2024. jún. 13.

Öt nemzetiség jelöltjei versengtek a voksokért az önkormányzati választáson – az alábbiakban nemzetiségek szerinti bontásban adjuk közre a jelölő szervezetek, valamint a mandátumot szerzett képviselők nevét.

Pintér Tamás: hála és szolgálat

Pintér Tamás: hála és szolgálat

2024. jún. 12.

Rövid tájékoztató keretében mondott köszönetet a választók bizalmáért Pintér Tamás polgármester a "Rajta, Újváros!" egyesület önkormányzati választáson elért elsöprő sikere nyomán.