A gyermekkori miópia lassításának egyik eszköze

doszerk - 2024. július 19. 8:30

A miópiát más néven rövidlátásnak, de köznyelvben "mínuszos" dioptriának is hívják, jellemzően gyermekkorban kezdődik. Ez egy olyan látászavar, amikor a távoli tárgyak képe nem éles, hanem homályos, elmosódott. (X)

A dioptria akkor változik a legkevésbé, ha mindig a megfelelő korrekciót hordjuk, így érdemes gyermekeknél félévente ellenőriztetni. Amíg a testünk fejlődésben van, úgy a szemünk is változik, így a dioptria folyamatosan növekedhet, általában 23-24 éves korig. Nem mindegy hol áll meg a korrekció, mivel egy -6,0 dioptria esetében már sokkal magasabb a kockázata a szemfenéki szövődményeknek.
Kifejlesztettek egy olyan lencsét, amellyel még gyermekkorban hatékonyan lehet a rövidlátás fokozását csökkenteni, hogy idővel ne alakuljon ki nagyfokú miópia. Bemutatjuk az új miópia kontrol lencsét, a Stellest-et.

A forradalmian új Stellest lencsék

Az Essilor olyan szemüveglencséket fejlesztett ki, amelyek igen nagy mértékben képesek akadályozni a miópia előrehaladását. Látásvizsgálat után, melyet optometrista vagy szemész orvos végez, meg tudják mondani, hogy van-e már kialakult rövidlátás, vagy sem. 

Kialakult, kialakulóban lévő rövidlátás esetén is ajánlott ezeknek a lencséknek a viselése, de ugyanígy javasolt a viselésük akkor is, ha ugyan még nem beszélhetünk miópiáról, viszont a magas fokú kockázata fennáll.

A Stellest lencsék napi 12 órás viselés mellett is 67%-kal hatékonyabban lassítják a miópia progresszióját más egyfókuszú lencsékhez képest. A látásélességet pedig ugyanúgy képes biztosítani, mint más szemüveglencsék. 

Hogyan működik egy ilyen szemüveg?

Mivel a rövidlátás elsődleges oka az, hogy a szem tengelyirányú növekedése túl gyors, így ezek a lencsék lassítják ezt a növekedést. Ezt a fény fókuszálásával érik el, mellyel képesek üzenni az agynak, hogy lassítsa a növekedést.

A hagyományos szemüvegek, melyeket rövidlátás esetén viselnek, csupán a látást korrigálja, hogy a páciens éles képet kaphasson a távoli tárgyakról is. Ezek az új kialakítású lencsék azonban jelentősen lassíthatják a miópia előrehaladását. 

Mi a rövidlátás?

A rövidlátás egy fénytörési hiba, nem pedig betegség. Kialakulásában szerepet játszik, hogy gyermekkorban a szemgolyó túlságosan hosszúra növekszik, és ebben az esetben a fény nem tud a szem hátsó részén található retinán összpontosulni, hanem már előtte koncentrálódik, és ettől látszódnak a távoli tárgyak homályosan. A rövidlátókat mínuszos, úgynevezett szórólencsékkel korrigáljuk.

Jelenleg a látásromlás leggyakoribb okaként tartják számon a rövidlátást a 40 évnél fiatalabbak körében, sőt egyes feltételezések szerint 25 év múlva már a lakosság felét fogja érinteni. 

Kialakulásának oka egyrészt genetikai, másrészt a sok közeli tevékenységgel járó életmódunknak köszönhető, amitől szemfáradtság alakul ki. Mivel rengeteg időt töltünk különböző képernyők előtt - már gyermekkorban is -, olvasunk, az iskolában is sokat kell közelre, munkatávolságra nézni, és ez mind-mind olyan tényező, ami a szem fáradását okozhatja. 

Kezelésében a szemüvegen túl a binokuláris látás edzése, a friss levegő és napfény jótékonyan hatnak a progresszió tekintetében, ezért azt javasoljuk, hogy a gyermekek minél több időt töltsenek a szabadban és minél kevesebb közeli tevékenységet végezzenek.

A miópia ellen gyermekkorban hatékonyan fel tudunk lépni a napjainkra elérhetővé vált, speciálisan erre a célra kifejlesztett szemüveglencsékkel. Ezek a lencsék lelassítják a szem hosszirányú növekedését, mely ebben az életszakaszban jellemzően a rövidlátás fő oka. Ezenfelül a szem fáradásánk csökkentésére javasolt fokozottan odafigyelni, mely magába foglalja a képernyők nézésének csökkentését.

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: álomvilágban a táborlakók

DSTV: álomvilágban a táborlakók

2024. júl. 19.

Folytatódott Polgár Lilla játékos foglalkozásainak sora az MMK tábora keretében, derül ki a DSTV összegzéséből. A Társasjátéktábor résztvevőit igazi varázsvilágba kalauzolta el – az élménydús foglalkozás az Álmodjuk meg együtt címet kapta. Hangkép.
 

"... a Rockmaraton szereti Dunaújvárost" (galériával)

"... a Rockmaraton szereti Dunaújvárost" (galériával)

2024. júl. 18.

Zúzda és jókedv négy napon át, még alig ért véget, de már hiányzik a Rockmaraton kavalkádja a Szalki-szigeten – a fesztivál félidejében volt egy fontos interjú, ezzel még adósak vagyunk. Ja igen,meg a zárónap képeivel!

Területalapú támogatás: mire kell fókuszálni?

Területalapú támogatás: mire kell fókuszálni?

2024. júl. 18.

A területalapú támogatás sokszor nem kis fejtörést okoz a gazdáknak. Rengeteg a dilemma, hogy mit, hogyan érdemes csinálni ahhoz, hogy időben megkapják a szubvenciót. Emellett még itt van a nyakunkon a globális felmelegedés, ami jelentős mértékben befolyásolja a növénytermesztést. (X)

Színes és gazdag a táborélet Dunaújvárosban

Színes és gazdag a táborélet Dunaújvárosban

2024. júl. 18.

Ha körbe nézünk városunkban, akkor azt látjuk, halljuk, hogy több, vagy akár fogalmazhatunk úgy is, hogy sokféle tábor közül választhatnak az általános iskolás korú gyerekek és persze szüleik. Sőt, még most sem késő beiratkozni valahová, egy hétre. Vagy kettőre. 

Gépi mosáshoz használjunk vízlágyítót!

Gépi mosáshoz használjunk vízlágyítót!

2024. júl. 18.

Nézzük meg, hogy milyen előnyökkel jár ennek a terméknek a használata. A vízlágyítók a vízminőség javítására szolgálnak, és segítségükkel eltávolítható a víz ásványianyag-tartalmának egy része. (X)

DSTV: ringatóval csalogattak

DSTV: ringatóval csalogattak

2024. júl. 18.

Különleges foglalkozással várta a kicsiket és szüleiket a Fejér Vármegyei Pedagógia Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény munkatársai dalokkal, mondókákkal egybekötött ringató játszóházat szerveztek – nagy sikerrel. Hangkép.

Az utolsó simítások a közösségi nap előtt

Az utolsó simítások a közösségi nap előtt

2024. júl. 17.

Célegyenesbe fordul a szervező csapat, minden eddiginél nagyobb megmozdulást ígér a Jägermeister-gyűjtők idei, immár harmadik összetartása. Színes, változatos, a szó összes értelmében mozgalmas közösségi napra készülnek – mindenkit szeretettel várnak!