Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bulira fel – újra itt a Rockmaraton!

doszerk - 2024. július 2. 10:00

Pár év kihagyás után idén ismét Dunaújváros ad otthont az idén 30 éves jubileumát ünneplő Rockmaraton Fesztiválnak, ami július 11-én nyitja meg kapuit a rock/metal zene rajongói előtt a Szalki-szigeten.

A négynapos rendezvényen több mint 80 zenekar lép fel, a stílus hazai nagyágyúi mellett idén igazi nemzetközi sztárokat is sikerült a szervezőknek elhozni a fesztiválra. 

Jeles jubileumhoz méltó névsor

A fesztivál első napján a skót kalóz metal koronázatlan királyai, az Alestorm zenekar koncertje fogja tesztelni a nagyszínpad hangerejét. Rumban és sörben ázott, fahordókon falábbal táncoló, dallamos folk metal mindenkinek bátran ajánlott, a vidámabb zenéket kedvelőktől kezdve egész a keményebb metalt favorizálókig.
Ha kíméletlen pusztítás és brutalizáció, akkor nem lehet megkerülni a Schmier vezette Destruction gépezetét. A gigászi teuton thrash négyes egyike Mike Sifringer gitáros távozása után is töretlen lendülettel, talán egy kicsit még fiatalosabban igyekszik mindenkit majd módszeresen elpusztítani a Szalki-szigeten. És ha már germán destrukciónál vagyunk, akkor bontás, ha bontás, akkor pedig Balls To The Wall. A fesztivál egyik legnagyobb húzóneve a szintén német Accept, akik a klasszikus ős-heavy metal egyik legeslegmeghatározóbb bandája, már az első este beizzítják a közönséget a jubileumi Rockmaraton őrületre. 

A pénteki nap legnagyobb izgalommal várt előadói közé sorolható a finn Amorphis. A melodikus death metal alapú zenekar népi és progresszív elemekkel, fülbemászó dallamokkal és hangszereléssel, valamint többek között a finn népi eposz, a Kalevala sorai által ihletett szövegekkel fogja elvarázsolni a közönséget. 
Max és Igor Cavalera, akik a Sepultura zenekar alapítói voltak, idén elhozzák a Szalki-szigetre a klasszikus thrash metal igazi ízét. Ha sok indulatot kell magadban tartanod a vmindennapokban, öreg hiba lenne kihagynod az őrületesnek és moshpittel telinek ígérkező Cavalera-koncertet.

Judas Priest – a csúcsrajáratás

A fesztivál csúcspontja a szombaton fellépő Judas Priest fellépése jelenti majd. A legendás brit zenekar Rob Halford vezényletével még mindig töretlen lendületben van, erre kiváló bizonyíték az idén megjelent legújabb Invincible Shield című nagylemezük is. Bizonyára a klasszikus dalok mellet némi ízelítőt kapunk a bivalyerős friss szerzeményekből! 
A Hypocrisy egy legendás név, talán keveseknek kell őket is bemutatni. A Peter Tägtgren vezette csapat a kilencvenes évek eleje óta aktív résztvevője a svéd extrém metal színtérnek. Kezdetben agresszív death metal, később progresszívebb és dallamvezéreltebb műfajban kezdet operálni. 

Sötét, háborgó vizekre evezünk: a Metal.hu Aréna a súlyosabb zenék kedvelőinek okozhat komoly meglepetést. A megállíthatatlan svéd hadigépezet Marduk ismét fellép a fesztiválon. 2019-es maratonos fellépésük sem a finomkodásról szólt; egy kegyetlen black metal destrukciónak lehettünk szem és fültanúi. A Rotting Christ más aspektusban tálalja a brutalitást: a görög okkultista death metal arcok igazi régi motorosnak számítanak a szakmában. Az amerikai Uada szintén a titokzatos black / death metal entitás olyan 10 éve borzolja a melodikusabb szerzemények kedvelők idegeit. 

Az idei buli tökéletes visszatérés lesz egy fantasztikus helyszínre – a rock/metal nemzetközi és hazai sztárjaival teszi felejthetetlen emlékké a stílus rajongóinak a jubileumi Rockmaraton Fesztivált!

(Forrás és fotó: Rockmaraton sajtó)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a névadó misztériuma

DSTV: a névadó misztériuma

2024. júl. 04.

Izgalmas történelmi és művészeti programra várta az érdeklődőket a Szent Pantaleimon iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. A görögkatolikus intézmény diákjai a névadóhoz kapcsolódó misztériumjátékot mutattak be. Hangkép.

ICA-D : több évtizedes pálya remekei csalogatnak (galériával)

ICA-D : több évtizedes pálya remekei csalogatnak (galériával)

2024. júl. 03.

Ékezetek címmel nyílt kiállítás a Múzeumok Éjszakája országos programsorozat keretében a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a tárlat vendégei Nemes Ferenc képzőművész csodásan gazdag és komplex életművébe nyerhetnek betekintést.

DSTV: gálákkal koronázott a Móricz

DSTV: gálákkal koronázott a Móricz

2024. júl. 02.

Három napon át tartó sorozattal búcsúzott a jubileumi tanévtől a Móricz Zsigmond Általános Iskola a közelmúltban. A Bartók színháztermében, zsúfolt ház előtt tartott ünnepi gálákról már beszámoltunk, most itt a DSTV összegzése. Hangkép.

DSTV: kőtábla lett a hónap műtárgya

DSTV: kőtábla lett a hónap műtárgya

2024. júl. 01.

Különleges kincset mutat be az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. A felújított múzeumkertben mutatják be Aurelius Salamas sírjának egy kőtábláját – a történelmi emlékről Buza Andrea régész-muzeológus beszélt. Hangkép.

Benépesült a római kori kőtár, egymást érték a foglalkozások a Múzeumok Éjszakáján (galériával)

Benépesült a római kori kőtár, egymást érték a foglalkozások a Múzeumok Éjszakáján (galériával)

2024. jún. 29.

Bár az időjárás kicsit ráijesztett a szervezőkre múlt szombaton délután – a kitelepülés előtt leszakadt az ég –, a folytatás már sokkal barátságosabban alakult: sok vendéget vonzott az Intercisa Múzeum immár hagyományos nyárköszöntő programja, az intézmény ezúttal is gazdag kínálattal várta a vendégeket.

DSTV: koncert a múzeumkertben

DSTV: koncert a múzeumkertben

2024. jún. 29.

Idézőjelben élesben is vizsgázott a felújított Intercisa Múzeum fedett kertje. Itt tartotta ugyanis az évadzáró koncertjét a Dunaújvárosi Vegyeskar – szép, színes repertoárral, két karnaggyal, magyarul, latinul, németül és olaszul. Hangkép.

DSTV: a másik Magyarország szomorú meséje

DSTV: a másik Magyarország szomorú meséje

2024. jún. 27.

Különleges filmélményt ígért a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) programja a napokban, derül ki a DSTV összeállításából. A vendégek a Másik Magyarország című dokumentumfilmet láthatták – majd Gyöngyössy Csaba beszélgetett Nagy Dénes rendezővel és dr. Martin Ferenc filmtörténésszel. Hangkép.