"Iskolára Hangoló": játékos foglalkozásokat szervez augusztusban a Máltai Játszótér

Öcaline - 2024. július 12. 10:30

Különleges programsorozattal rukkol ki a Máltai Játszótér/Játszóház: a felső Duna-parti bázison augusztus elejétől a leendő első osztályosoknak szerveznek játékos foglalkozásokat.

A keresztségben Iskolára Hangoló címet kapott program célja, hogy felkészítse az iskolai élettel járó kihívásokra a szeptembertől már iskolás gyerekeket. 

Hatalmas ugrás előtt

A program házigazdája és vezetője Kelemen-Nagy Annamária gyógypedagógus-terapeuta, a Duna-parti központ munkatársa lesz – mint kérdésünkre elárulta, a jelenleg is sikerrel futó „totyogó” sorozat (lásd illusztrációinkat) után egy újabb korosztályt céloznak az augusztusban kezdődő, és egészen a szeptemberi iskolakezdésig tartó sorozattal:
– A leendő kisdiákok számára az óvodai foglalkozások, a sok-sok szabad játék után hatalmas "ugrás" az iskola. Felnőttként ritkán gondolunk bele, pedig valóban teljesen más világ, amikor a gyermeknek az általános iskola első osztályában többször 45 percet egy helyben ülve, koncentráltan figyelve kell teljesen új dolgokat elsajátítania. Közhely, de igaz, az eredményes, hatékony tanuláshoz rengeteg alap-és részképesség megfelelő fejlettségi szintjére, emellett ezek összehangolt működésére van szükség. Legyen elég egy példa: nagyon egyszerűnek hangzik, de egy kisgyerek számára hatalmas kihívás, mégis ritkán gondolunk bele, hogy a betűk sorrendjének felismerése mennyire fontos az olvasás elsajátításához. Márpedig a sorba rendezés képessége, valamint egyéb, szintén fontos részképességek is jól fejleszthetőek játékos keretek között. 

Tervezési szakban

Az Iskolára Hangoló című program éppen ezeket a képességeket hivatott játékos formában, 4-5 fős csoportokban fejleszteni: a program deklarált célja, hogy a résztvevők sok-sok játékkal, de "észrevétlenül" fejlődjenek, és nem mellékesen hangolódjanak is rá az iskolai tanulás speciális kihívásaira, magyarázta a program vezetője:

– A játszótér vezetője, Vidáné Varga Tímea ötlete volt, hogy augusztusban kezdjünk „hangoló” foglalkozásokat – ha jól emlékszem, egy ismerőse jelezte, hogy érdekelné az ilyen foglalkozás. Örömmel vállaltam a kihívást: azért érzem fontosnak, mert hatalmas mérföldkő a gyermekek fejlődésében, amikor befejezik az óvodát és megkezdik az iskolai éveket. A másik igen nyomós ok, hogy sajnos több cikkben is szembe találkoztam azzal, hogy sok első osztályos bukott meg az elmúlt tanévben. Ezt nagyon elkeserítőnek tartom, véleményem szerint az első osztály legfőbb feladata az lenne, hogy a gyermekek megtanulják az alapokat – de úgy, hogy ennek során sikerélményt szereznek, vagy minimum megmarad bennük a minden gyermekben meglévő tanulási kedv. Szeretnék a magam eszközeivel ehhez hozzájárulni ezekkel a foglalkozásokkal is.

Már lehet jelentkezni!

Mindezek után lássuk a praktikus információkat: a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A foglalkozásokra előreláthatólag minden szerdán és csütörtökön kerül sor, az alkalmak száma a jelentkezések függvényében alakulhat – ha 10 gyerek jelentkezik, akkor heti két foglalkozást terveznek (naponta két csoportban), ha a létszám meghaladja ezt, akkor heti egy foglalkozás várja a leendő elsősöket. Az már biztos, hogy az első foglalkozást augusztus 7-én, szerdán tartják.
Jelentkezni személyesen vagy a 30/985-6665-ös telefonszámon, illetve a jatszoterdunaujvaros@gmail.com e-mail címen lehet– figyelem, fontos, a jelentkezési határidő július 31.

Hangolj az iskolára – szeretettel várják a leendő első osztályos kisgyermekeket!

(Illusztrációk: Máltai Játszótér)
 

A rovat további hírei: Oktatás

ICA-D: életpályák, karrierutak a Móriczból

ICA-D: életpályák, karrierutak a Móriczból

2024. aug. 01.

A Móricz 70 kiállítás keretében készítette a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) azt a videóinstallációt, amely fotóportrék segítségével mutatja be az intézményből induló sokszínű és izgalmas életutakat, egyéniségeket, professzionális karrierutakat. A gyűjtemény nyomán által rácsodálkozhatunk arra, hány tehetséges ember indult a dunaújvárosi iskolából. A Móricz-network tegnap élesedett a nagy videós felületen – itt a helye. Hangkép.

DSTV: kipróbáltuk a néptáncot

DSTV: kipróbáltuk a néptáncot

2024. júl. 22.

A tanév végén a Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai közreműködésével a DSTV stábja is kipróbálta, mi zajlik egy-egy foglalkozáson. Ezúttal a néptáncoktatás műhelye a bázis – Bálint Kristóf a kalauz. Hangkép.

DSTV: búcsú a tanévtől az Aranyban is

DSTV: búcsú a tanévtől az Aranyban is

2024. júl. 17.

Sikeres évet zárt az Arany János Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. A remek oktatási és versenyeredmények mellett arra a legbüszkébbek, hogy az intézmény elnyerte az Állatbarát Általános Iskola címet – sokat tettek érte. Hangkép.

DSTV: évet zárt a Vasvári iskola is

DSTV: évet zárt a Vasvári iskola is

2024. júl. 14.

A Vasvári iskola tanévzárójába enged bepillantást a DSTV összeállítása. Gálosfai Tímea igazgató jóvoltából egy picit összegezni is tudjuk a magunk mögött hagyott tanévet – természetesen vasváris szemmel. Hangkép.

DSTV: tanévzáró a Szabó Magda iskolában

DSTV: tanévzáró a Szabó Magda iskolában

2024. júl. 11.

A ballagás után a BIROK Szabó Magda Tagintézménye tanévzárójáról is tudósított a DSTV összeállítása. Mindenkire ráfér a pihenés, de nem lesz egyszerű megszokni a "csendesebb" mindennapokat a nyári szünetben. Hangkép.

DSTV: elballagtak az "aranyos" diákok is

DSTV: elballagtak az "aranyos" diákok is

2024. júl. 10.

A tanév végének egyik meghatározó eseménye a ballagás – nem volt ez másként az Arany János Általános Iskolában sem, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény két nyolcadikos osztálya vett búcsút az alma matertől a napokban. Hangkép.
 

DSTV: elballagtak a Szabó Magda iskola diákjai is

DSTV: elballagtak a Szabó Magda iskola diákjai is

2024. júl. 08.

Két osztály diákjai búcsúztak iskolájuktól, derül ki a DSTV összegzéséből. A református intézmény igazgatója szerint nemcsak a tanulmányi eredményeikre lehetnek büszkék, hanem arra is, hogy a jövőben méltón képviselik az iskola hagyományait és szellemiségét. Hangkép.