Szeretve gondozott "mesekert" az Ivó utcában

Terdik Péter - 2024. július 10. 18:00

Néha egészen különleges élményben lehet része azoknak, akik megláthatják, mit rejt a település "vidékies" része. Szántai Lajos az Ivó utcában gondozza a kertjét – gyönyörű virágok, növények sokaságáról gondoskodik 79 évesen. 

A belvárosban elképzelhetetlen lenne az a környezet, amelyet Szántai Lajos alakított ki. Pompázik a kert – sok munka van benne. 

Közel a természethez

A 79 éves Lajos bácsi fiatalokat megszégyenítő lelkesedéssel és büszkeséggel mesélte, hogy világ életében igazi vidéki gyerek volt. Szolnok vármegyéből származik, mindig is szép kertjük volt. Felesége két éve hunyt el, egykor ketten foglalkoztak a kerttel – míg ö leginkább a virágokat gondozta, a felesége a kert többi részén a zöldségekkel munkálkodott. Mára ezt a munkát is ő végzi, egyedül. Csak a locsolás reggelente két órát vesz igénybe, de Lajos bácsi szerint megéri fáradozni: kilépve a házból rögtön a természetben találja magát. 

Minden szép és virágzik, a beköltöző madarak pedig szüntelen csiripelnek. A virágok közül egyébként nagyon sokat és gyakran elajándékoz – értékes növényekről beszélünk, így mindenki örömmel veszi ezt a kedvességet. 

Nehéz összeszámolni 

Mikor Szántai Lajostól azt kérdeztük melyik növényére a legbüszkébb, rögtön rávágta, hogy mindegyikre. Nehéz is lenne kiválasztani egy-egy virágot, hiszen (és ez csak néhány említés) tizenöt dézsa kerti hortenziáról, öt dézsa rhododendronról, és számos más virágról gondoskodik – ezek a kert igazi díszei. Nem beszélve szépen növekvő szőlőfürtökről és a kertben díszelgő paradicsomokról. A növények javarésze egyébként jól bírja a telet és a hideget, leginkább a tűző napfény jelent gondot – meg persze nyáridőben sok-sok locsolásra van szükség, de Szántai Lajos számára a feladat nem munka, a teendő pedig nem gond. 

Látogatásunk alkalmával elkísért bennünket Orosz Csaba önkormányzati képviselő is – ő mutatta be nekünk régi jó barátját, Szántai Lajost, akinek búcsúzóul csak annyit mondott: "benne leszel az újságban, Lajos! " Hát, így is lett. 

Orosz Csabának köszönjük, Lajos bácsinak pedig gratulálunk, a munkájához pedig sok erőt és kitartást kívánunk!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Mozaik

Folyamatos a szúnyoggyérítés

Folyamatos a szúnyoggyérítés

2024. júl. 27.

Az országos központi szúnyoggyérítés program részeként az elmúlt napokban az ország több pontján, köztük Dunaújvárosban is volt irtás – az idei évben már hatodik alkalommal. Fontos, hogy a lakosság is tehet a vérszívók tömeges megjelenése ellen.

DSTV: élménytábor a Duna partján

DSTV: élménytábor a Duna partján

2024. júl. 26.

A hírről már beszámoltunk e hasábokon, most következzen a DSTV összegzése. A hónap elején nyitotta meg kapuját, és egészen augusztus legvégéig várja a táborozó diákokat a DESE Duna-parti szabadidőparkja. Élményekkel teli heteket ígérnek! Hangkép.

Hogyan csatlakozz vezetőként gyorsan és hatékonyan az új céghez: 5 tipp a sikeres kezdethez

Hogyan csatlakozz vezetőként gyorsan és hatékonyan az új céghez: 5 tipp a sikeres kezdethez

2024. júl. 25.

Amikor új vezetőként csatlakozol egy céghez, az első hetek és hónapok kulcsfontosságúak a hosszú távú sikered szempontjából. Ez az időszak még egy tapasztalattal rendelkező szakembernek is megpróbáltatás lehet. (X)

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

2024. júl. 24.

Csatlakozott a Strandok Éjszakája című országos kezdeményezéshez, így hosszabbított nyitvatartással, DJ Matkovics zenés bulijával csalogatja a vendégeket az Aquantis Élményfürdő szombaton. Kánikula is lesz, úgyhogy duplán megéri a csobbanást választani! Flyer.

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

2024. júl. 24.

Bármilyen kertről is legyen szó az öntözés kulcsfontosságú, ha szép és egészséges növényeket szeretnénk nevelni. A mindennapos kézi locsolás sokszor megterhelő és nem is biztos, hogy mindenki számára kivitelezhető, ám a szakember által kiépített öntözőrendszerek se adják meg mindenkinek az optimális megoldást a borsos áruk miatt. (X)

A növényvédelemhez permetező is kell!

A növényvédelemhez permetező is kell!

2024. júl. 23.

Akinek van kertje, az nap mint nap növényvédelmi feladatokkal találja szembe magát, amihez speciális eszközökre – például permetezőkre is szükség lehet. (X)

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

2024. júl. 23.

Vannak olyan esetek, amikor szeretnénk megszabadulni régi holmijainktól, különösen nagy figyelmet igényel a nagyobb tárgyak, bútorok lomtalanítása. Mit tehetünk, hogy a lehető legegyszerűbb legyen ez a folyamat? (X)