Hosszabbításos vereséggel búcsúzott a női kézilabda válogatott

doszerk - 2024. augusztus 6. 19:25

Hiába Klujber Katrin tizenegy gólja, vereséget szenvedett a svédektől, így a negyeddöntőben búcsúzott a párizsi olimpiától a magyar női kézilabda válogatott.

A negyeddöntőkre a kézilabda helyet cserélt a kosárlabdával és a lille-i Stade Pierre Maury-ba költözött. Az eredendően az OSC Lille labdarúgócsapat otthonának számító többfunkciós stadion a negyedik legnagyobb Franciaországban, és mivel befedhető, számos sportág mérkőzéseinek lebonyolítására alkalmas. Rendeztek itt Davis Kupa-találkozót és kosárlabda Európa-bajnokságot is, utóbbi döntőjét több mint 27 ezer néző látta. A magyar válogatott kedvező előjelekkel léphetett pályára, hiszen Svédországot az áprilisi hazai olimpiai selejtezőtornán 28-25-re legyőzte. A tokiói játékokon a csoportmeccsek során szintén sikerült nyerni (26-23). Ugyanakkor a tavaly decemberi világbajnokságon, Svédországban a skandinávok nyertek 26-22-re. A svédek az A csoportból négy győzelemmel és egy vereséggel másodikként léptek tovább, megverték többek között a nagy esélyes Norvégiát.

A negyeddöntőre visszakerült a keretbe a kapus Janurik Kinga és az irányító Debreczeni-Klivinyi Kinga. A francia-német (26-23) meccs világcsúcsot jelentő 26 548 nézőjéhez képest alig voltak kevesebben a harmadik negyeddöntős találkozón, így a hangulatfelelős és a szurkolók - köztük nagyjából egyenlő számban a svédek és a magyarok - fantasztikus buzdítása közepette kezdtek a csapatok. Gól nélkül zárult az első magyar támadás, a másik oldalon viszont Roberts kétszer is betalált, közte Klujber lőtt kapufát. Gyors gólokkal és mindkét kapus részéről néhány jó védéssel telt az első öt perc, majd hetesből Klujber egyenlített (3-3), a svéd válasz után pedig Kuczora is bevette a kaput. Vámos kiállítása alatt a skandinávok nem tudtak betalálni, de aztán két hatástalan támadás után lerohanásból két góllal elléptek a 15. percben és Golovin Vlagyimir időt kért (6-8). Ez nem segített, a 18. percben már négy találat volt a különbség (7-11), Roberts mellett a győri Blohm is három gólnál tartott. Klujber hetesből ötödször is eredményes volt, de egy ideig állandósult a 3-4 gólos svéd vezetés. Aztán jó védekezéssel sikerült közelebb kerülni, majd Böde-Bíró védése után Vámos góljával feljönni egyre. Az utolsó percben pedig kétszer is kínálkozott alkalom az egyenlítésre, de végül az ellenfél mehetett egygólos előnnyel pihenőre (15-16).

Főoldali és belső képek forrása: MTI/Illyés Tibor

A második félidőből öt perc telt el, amikor Győri-Lukács egyenlített (18-18), majd a vezetést is megszerezte, először a mérkőzés folyamán (20-19). Ez azonban nem bizonyult tartósnak és 21-22-nél Golovin ismét időt kért. Vámos betörése hetest és kétperces kiállítást ért, előbbit Klujber értékesítette, a játékrész felénél így ismét döntetlen volt az állás (23-23). Füzi-Tóvizi beállóból betalált, amire a svéd kapitány időkéréssel reagált (25-24). A hajrát Simon Petra találata vezette fel, de a svédek rendre egyenlítettek. Négy perc volt hátra, amikor Füzi-Tóvizit kiállították és Hagman hetesével átvették a vezetést a skandinávok (28-27). Simon azonban ismét gólt lőtt, aztán kölcsönösen elrontott akciók után a győzelemért támadhatott a magyar válogatott. Golovin időt kért és Vámos bátor betörésével megvolt a 29-28, öt másodperccel a vége előtt azonban Koppang egyenlített, így következett a hosszabbítás.

A ráadás két svéd góllal indult, magyar találat nem esett, és csak Böde-Bíró védései akadályozták meg, hogy az ellenfél ne hárommal vezessen (29-31). A második öt perc elején a svédek levitték kapusukat, így heten támadtak, amit Koppang váltott gólra. Füzi-Tóvizi lövését védte Bundsen, Koppang pedig újra eredményes volt, aztán Blohm következett (29-34). Kuczora végre megtörte a magyar gólcsendet, aztán megint betalált, de Roberts válaszolt. Hetesből Klujber szépített, de többre már nem futotta, a 36-32-es végeredményt Lindqvist állította be. A kapusok közül Böde-Bíró 13, Bundsen 22 lövést védett. Ez volt a két fél 32. egymás elleni mérkőzése, magyar szempontból a mérleg 20 győzelem, 4 döntetlen és immár 8 vereség.

Svédország - Magyarország 36-32 (16-15, 29-29, 31-29) - hosszabbítás után

Magyarország: Böde-Bíró - Győri-Lukács 4, Klujber 11, Vámos 6, Füzi-Tóvizi 1, Kuczora 4, Szöllősi-Schatzl 3, cserék: Papp, Debreczeni-Klivinyi, Pásztor, Albek, Simon 3, Márton.

(MTI)

A rovat további hírei: Sport

Hajdu Jonatánék középfutamban az olimpián

Hajdu Jonatánék középfutamban az olimpián

2024. aug. 06.

Magabiztos versenyzéssel jutott be a kenu kettesek 500 méteres versenyszámának középfutamába Adolf Balázs és Hajdu Jonatán kettőse a párizsi olimpián.

Elkészült a labdarúgók őszi sorsolása

Elkészült a labdarúgók őszi sorsolása

2024. aug. 06.

Idegenben kezdi, majd hazai pályán fejezi be a Fejér Vármegyei I. osztály 2024/2025-ös szezonjának küzdelmeit a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.

Mihók Attila: "Nekünk itt dominálni kellett volna"

Mihók Attila: "Nekünk itt dominálni kellett volna"

2024. aug. 05.

A nagyobb vállalkozókedvet hiányolta az ausztrálok ellen elveszített mérkőzés után Mihók Attila, a női vízilabda válogatott szövetségi kapitánya.

Újra itthon Czifra Bettina Lili

Újra itthon Czifra Bettina Lili

2024. aug. 05.

A DKSE tornászai és városunk vezetése is köszöntötte a párizsi olimpiáról hazatért Czifra Bettina Lilit, aki a 21. helyen végzett a tornászok egyéni összetett versenyében.

Vereséggel, harmadik helyen zárta a csoportkört a női válogatott

Vereséggel, harmadik helyen zárta a csoportkört a női válogatott

2024. aug. 04.

Óriási küzdelemben, ötméteresek után szenvedett vereséget az ausztráloktól, így csoportjának harmadik helyén végzett a magyar női vízilabda válogatott a párizsi olimpián.

Bravúros továbbjutás a kupában

Bravúros továbbjutás a kupában

2024. aug. 04.

Remek második félidei játékkal aratott 3-1-es győzelmet a volt válogatott játékosokkal felálló Unione FC ellen a Dunaújváros FC labdarúgó csapata a Magyar Kupa első fordulójában.

Vereséggel zárta a csoportkört a női kézilabda-válogatott

Vereséggel zárta a csoportkört a női kézilabda-válogatott

2024. aug. 03.

A már biztos negyeddöntős magyar női kézilabda-válogatott 30-26-ra kikapott Hollandiától a párizsi olimpia szombati versenynapján, a csoportkör utolsó fordulójában.