Kánikulával búcsúzik a naptári nyár

Öcaline - 2024. augusztus 26. 10:00

Folytatódik a tikkasztó hőség, csak kedden várható némi csapadék a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. Hivatalosan péntekig tart a hőségriasztás, de esélyes a hosszabbítás.

"Forró augusztus" – pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna egy ilyen hétindító előrejelzés augusztus 20. után, erre tessék; pont ezzel startol Krausz Mikes Miklósé. A Köpönyeg.hu meteorológiai portál szakértő szerkesztője szerint ma csak fátyol- és gomolyfelhők zavarják a forró augusztusi napsütést, csapadékra minimális az esély. Többfelé lesz élénk az északkeleti szél, délután 30-37 fokos országos hőség várható.
A folytatás némi változást ígér – legalábbis egy napra: a friss modellek szerint kedden a sok napsütés mellett magasra törnek a gomolyok. Főleg délutántól, este alakulhat ki zápor, zivatar – főként az északi hegyes-völgyes vidékek lakói reménykedhetnek hűsítő égi áldásban.  Élénk, zivatarok környezetében erős lesz a légmozgás – a hőmérsékleti étékek tekintetében nem számíthatunk érdemi változásra, 35 fok körüli forró idő várható. Minden tekintetben kánikulai szerdára készülhetünk sok napsütés, igazi strandidő valószínű. A délutáni gomolyokból csak elvétve fordul elő frissítő csapadék – és változatlanul marad a 33-3a fokos forróság.
A hét második felében is kitart a tikkasztó hőség a középtávú előrejelzések specialistája szerint – csütörtökön és pénteken is jobbára napos, száraz időre van kilátás. Minimális marad a csapadékhajlam, záporra, vagy pláne futó zivatarra alig van esély – 31 és 36 fok közötti rekkenő hőség valószínű. A hét utolsó napjaira némi változás jöhet: szombaton szeles idő várható, míg vasárnapra végre csapadékzóna érheti el térségünket. A hőmérséklet azonban nem csökken: szombaton 32-35, míg a hét utolsó napján 30-33 fok valószínű.

Vagyis a hét végén alig-alig enyhül a kánikula szorítása, újabb melegrekord-dőlésekre készülhetünk – és kinéz a hőségriasztás meghosszabbítása is a naptári nyár utolsó napjaiban. Aki teheti válassza a vizes élőhelyeket!

(Fotó: Így látjuk MI! – Rácz Lambada József felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: éjszakai csobbanás – újra az élményfürdőben

DSTV: éjszakai csobbanás – újra az élményfürdőben

2024. aug. 25.

A képes beszámolóval már jelentkeztünk, most itt a DSTV összeállítása: a Strandok Éjszakája sikere után újra hosszabb nyitvatartással várták a kikapcsolódni vágyókat az élményfürdőben múlt szombaton. A "Holdfényfürdő" ismét sikert aratott! Hangkép.

"Dínós" Játékfesztivál lesz az Útkeresésnél

"Dínós" Játékfesztivál lesz az Útkeresésnél

2024. aug. 24.

Folytatja az elmúlt esztendők szép hagyományát, idén is megszervezi közösségi eseményét az Útkeresés Segítő Szolgálat. A nyárbúcsúztató Játékfesztiválra jövő kedden várják a családokat – fontos mérföldkőhöz érkezik a jótét célú közösségi tanszergyűjtés is!

Hűsölésre fel – itt az újabb hőségriasztás!

Hűsölésre fel – itt az újabb hőségriasztás!

2024. aug. 24.

Ahogy a hét elején jósoltuk: az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján az ország egész területére vonatkozóan másodfokú hőségriasztást rendelt el ma nulla órától egészen jövő péntek éjfélig. Él a tűzgyújtási tilalom is!

Hogyan lehet kimaxolni a medenceszezont?

Hogyan lehet kimaxolni a medenceszezont?

2024. aug. 23.

Akiknek épített medencéjük van, sokáig csak az égiekhez tudtak fohászkodni a jó időért, a hosszú és meleg nyárért, hogy így minél tovább ki tudják használni a medencéjüket a fürdőzéshez. (X)

Az ünnephez méltó program csalogatott augusztus 20-án (galériával)

Az ünnephez méltó program csalogatott augusztus 20-án (galériával)

2024. aug. 22.

Ahogyan a korábbi években, idén is Szalki-szigeten emlékezett városunk államalapító Szent István királyra, az új kenyér ünnepére. Az önkormányzati rendezvény hivatalos része augusztus 20-án délután kezdődött az ünnepi beszéddel, majd sor került a kenyérszentelésre is.

Légzésfigyelővel a pihentető alvásért

Légzésfigyelővel a pihentető alvásért

2024. aug. 22.

A nyugtalan éjszakai alvás oka az elégtelen oxigénellátás is lehet, melyre jó megoldást jelent egy légzésfigyelő. (X)

A fémmegmunkáláshoz több berendezésre is szükség lesz

A fémmegmunkáláshoz több berendezésre is szükség lesz

2024. aug. 21.

A legjobb, ha a minőségi gyártók felhozatalából válogatunk. A fémmegmunkálást többféleképpen is meg lehet oldani, számtalan eszköz, berendezés és kiegészítő közül lehet választani. (X)