Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Közös ünnep és programözön lesz az ötvenéves évfordulón

Terdik Péter - 2024. augusztus 28. 17:30

Az új városban 1974-ben még egy intézményként bontott zászlót a könyvtár és a művelődési ház. Azóta eltelt ötven év, és különálló, ám egymástól mégsem elválasztható intézményként működik a József Attila Könyvtár és a Munkásművelődési Központ.

Programözönnel készül az intézmények jubileumára a JAKD és az MMK csapata szeptember 7-én – ismét átjárható lesz az épület! Az ünnepi előkészület célegyenesére fordulva Tóth Éva és Kováts Rózsa intézményvezetők számoltak be a részletekről. 

Ötven éve már 

A közösen ünnepelt évforduló apropóján a két intézmény vezetője idézte fel, a könyvtár és a művelődési ház 1974 és 1994 között egy zászló alatt működött. '94 év végén azonban, ha az épület jellege miatt fizikailag nem is, de külön utakon folytatták a munkát. 
Mindkét történet ismert. A könyvtár csapata igyekezett érdekesebbnél érdekesebb programokkal bebizonyítani, az intézmény több egy tárolónál és olvasópontnál. Az MMK-ból pedig az évek során igazi közösségi bázis vált. Településünk szeretett intézményei éves szinten több tízezer látogatót fogadnak. 

Programözön az ünnepen 

A lényeg: szeptember 7-én, vagyis jövő szombaton valóságos majálishangulat várható az intézményben. A keresztségben Köz-Tér címet kapott eseménysor délután kettőkor kezdődik a megnyitóval, majd Kiss Péter és Farkas Erik jóvoltából zenés program következik. Közös olvasásra invitálják a látogatókat az olvasás világnapja alkalmából. Bábjáték és bábszínház szórakoztatja majd a gyerekeket, de nem marad el a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes fellépése és Marcsi néni élőszavas esti meséje sem. Két színpad lesz egyébként, egy a gyerekeknek, egy pedig valójában mindenkinek: a nagyszínpad programsora Kelemen Angelika Jazz Quartettjével ér véget. 
Ezen felül persze egész nap lesznek "intézményspecifikus" programok, mint például a pincétől a padlásig a könyvtárban, vagy épp a kézműves foglalkozások és a méltán népszerű csillámtetoválás a gyerekek nagy örömére. A paravánokon-képernyőkön pedig felelevenedik a múlt: az elmúlt 50 évet felölelő videó és képi anyaggal is kedveskednek majd a látogatóknak. Mindkét intézmény nyitva lesz (és átjárható), gazdag programkínálat várja a látogatókat miközben a színpadokon is zajlik a móka.

Együtt és tovább 

A program beharangozója alkalmával Kováts Rózsa és Tóth Éva egyébként kiemelték, jó érzés volt újra együtt dolgozni. Mindkét intézmény egyébként csekély létszámú dolgozóval üzemel, de mindenki kivette a részét a hónapok óta tartó előkészületekből – meg persze szerepet vállal majd a lebonyolításban is. 
S ha már dolgozók: az esemény egy fontos része, hogy mind a könyvtár, mind pedig a művelődési ház meghívta az egykori dolgozókat-igazgatókat a jubileumi ünnepségre. Elmondásuk szerint a múltidézés egy fontos része, hogy közösen ünnepeljenek azokkal az emberekkel, akik mind tettek azért, hogy ezek az intézmények méltó helyet kapjanak a városlakók szívében. 

Isten éltessen, MMK, boldog szülinapot, József Attila Könyvtár – jövő szombaton ünnepeljünk együtt!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Múltidéző és jövőbe mutató a Magyar Papírmúzeum új időszaki kiállítása

Múltidéző és jövőbe mutató a Magyar Papírmúzeum új időszaki kiállítása

2024. okt. 03.

A Magyar Papírmúzeumban új kiállítás csalogatja a vendégeket. Az intézmény időszaki bemutatója az egykori dobozgyárnak állít emléket, illetve a látogatók megcsodálhatják lézervágott papír művészi alkotásait is. 

DSTV: a régi játékok világa

DSTV: a régi játékok világa

2024. okt. 03.

A csengős mozdony lett a hónap műtárgya az Intercisa Múzeum sorozatában, derül ki a DSTV összegzéséből. A riport a régi játékok világába repít – ami pár évtizede még a gyerekszobák féltett kincse volt, mára a múltról mesél a múzeumban. Hangkép.

Ünnepeljük együtt a zene világnapját!

Ünnepeljük együtt a zene világnapját!

2024. szep. 30.

Hol másutt, a Sándor Frigyes Zeneiskolánál! Az ünnepi invitációt az intézmény tolmácsolta, a koncerttel és közös jelképes növényültetéssel körített eseményt kedden délután rendezik.

Színes kínálattal csatlakozik az országos programhoz a József Attila Könyvtár

Színes kínálattal csatlakozik az országos programhoz a József Attila Könyvtár

2024. szep. 28.

Az Országos Könyvtári Napok helyi rendezvényeit tartják a József Attila Könyvtárban: előadásokkal, kiállítással, mesével, játékkal készül az intézmény szeptember 30. és október 6. között, azaz jövő hétfőtől vasárnapig. Találkozzunk a könyvtárban!

DSTV: elkezdődött a színházi évad

DSTV: elkezdődött a színházi évad

2024. szep. 24.

Az intézményi tradíciókhoz híven társulati üléssel startolt a szezon a Bartók Kamaraszínházban, derül ki a DSTV összegzéséből. A nagy sikerre tekintettel három produkciót is műsoron tartanak, az évad terveiben hét új bemutató szerepel. Hangkép.

DSTV: koncerttel startolt a tanév

DSTV: koncerttel startolt a tanév

2024. szep. 23.

Minden visszatért a régi kerékvágásba a nyári szünet után a Sándor Frigyes Zeneiskolában, derül ki a DSTV összeállításából. A növendékek megkapták az az órarendjüket, elkészültek a beosztások, kezdődött a tanév – méghozzá egy nem különleges koncerttel! Hangkép.

DSTV: ötödik képregényfesztivál

DSTV: ötödik képregényfesztivál

2024. szep. 22.

Immáron ötödik alkalommal rendezték meg a Dunaújvárosi Képregényfesztivált, aminek ezúttal is az MMK adott otthont. A múlt szombati esemény ismét rengeteg látogatót vonzott: a szervezők pazar kínálattal és fergeteges látványvilággal várták a képregények szerelmeseit. Hangkép.