Dunaújváros Hetilap

Európai Mobilitási Hét autómentes nappal – városunkban is újra!

doszerk - 2024. szeptember 15. 17:30

A zöld értékek, a klímavédelem és az élhető város pillérein alapul a hétfőn kezdődő programsor – itt a részletes tervezet, sok-sok közösségi programmal!

Idén is bekapcsolódik Dunaújváros az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap határokon átívelő programjába – a kontinens térségeit, városait összekötő közösségi kezdeményezés eseményeire szeptember 16-22. között, vagyis hétfőtől egészen jövő vasárnapig várják a városlakókat, tudatta a DO-val Petrovickijné dr. Angerer Ildikó, az önkormányzat környezetvédelmi vezető ügyintézője.
A kínálat ezúttal is egyszerre szolgálja a zöld értékek óvását, a klímavédelmet és az élhető város megteremtésének igényét – ennek a komplex tervnek rendelik alá az idei programokat is. Íme, a tervezet – napi bontásban!

szeptember 16-22., hétfőtől vasárnapig – "Tiszta utcák, tiszta terek – tegyél a helyemre"

Egész héten át tart a közösségeket megmozgató takarítási akció a városlakók bevonásával, közreműködésével.
Időpont: fakultatív
Helyszín: szabadon választott terület

szeptember 17., kedd – Klímavédelmi akciónap és hivatali zöld nap

A program során az érdeklődők betekinthetnek a hivatal "zöld" munkájába, valamint a klímavédelem és energiatakarékosság témakörben interaktív játékok, kreatív állomások, bemutatók, látványos kísérletek várják az érdeklődőket. Házi vulkán, lufi fújás szén-dioxiddal, parányi vízi élőlények mikroszkóp alatt, zajmérési bemutató is szerepel a kínálatban.
Időpont: 9-14 óra között
Helyszín: Városháza tér, esős idő esetén a Városháza földszinti díszterme

szeptember 20., péntek – "Európai Autómentes Nap" 

Az idei kínálat is változatosnak ígérkezik, többek között kerékpáros ügyességi pálya, a Dunaújvárosi Egyetem bemutatója érdekes kísérletekkel, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság állomása, óvodások aszfaltrajzversenye, a Polgármesteri Hivatal interaktív állomása, klímavédelmi és környezetvédelmi rejtvények várják az érdeklődőket. Emellett totók, kvízjátékok, és bringás ajándékok az ügyeseknek – belépés csak autómentesen!
Időpont: 8-13 óra között
Helyszín: Petőfi liget

Figyelem, fontos: az autómentes napon, vagyis jövő pénteken pompásan buszozhatunk – a helyi buszközlekedés ingyenes lesz!

(Archív fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Az "Acélvárosról" szólt a múzeumi rendezvény

Az "Acélvárosról" szólt a múzeumi rendezvény

2024. szep. 15.

Acélgyártás és Acélváros címmel tartottak rendezvényt az Intercisa Múzeumban még múlt csütörtökön, ahol többek között a magyar vaskohászat múltja mellett a reményteljes dunaújvárosi acélgyártás reorganizációjának a kérdései is felmerültek.

Dolgoznak a város parkjain – és mi is segíthetünk

Dolgoznak a város parkjain – és mi is segíthetünk

2024. szep. 14.

Vágják a fákat, bokrokat, cserjéket a város szinte minden pontján. És bizony előfordul, hogy ezek közel vannak utakhoz, járdákhoz, parkolókhoz. Ezek nyírását azzal is segíthetjük, ha nem vagyunk útban. A GESZ ezekre a helyekre szalagot húz, kis táblát helyez ki – ám sokszor előfordul, hogy hiába.

Az esőzés nyomán nagyon komoly árhullám jöhet

Az esőzés nyomán nagyon komoly árhullám jöhet

2024. szep. 13.

A Duna vízgyűjtő területein folyamatos a csapadék utánpótlása – városunkat várhatóan jövő kedden éri el az az árhullám, amely végül a júniusinál is közel egy méterrel magasabb vízállással fenyeget.

Emléktábla is hirdeti, hogy ezen a helyen példás összefogás történt

Emléktábla is hirdeti, hogy ezen a helyen példás összefogás történt

2024. szep. 13.

A Horgásztanya épületében és annak környezetében jelentős és látványos felújítások történtek az elmúlt évek során. Idén pedig teljesen megújult az udvar, mégpedig példás összefogás segítségével. Az elvégzett munkáknak, de leginkább ennek az összefogásnak állítottak most emléket.

A segítségnyújtás nem időszakhoz vagy évszakhoz kötött

A segítségnyújtás nem időszakhoz vagy évszakhoz kötött

2024. szep. 12.

Dunaújváros vezetése számos területen igyekszik segítséget nyújtani a rászorulóknak, szem előtt tartva a szociális érzékenységet, a rászorultak segítését, hogy városunk jó példát mutathasson ezen a területen is.

Még belegondolni is durva, de nyakunkon a fűtési szezon!

Még belegondolni is durva, de nyakunkon a fűtési szezon!

2024. szep. 11.

Pár napja még meg akarunk főni, de a naptár nagy úr – hivatalosan vasárnaptól elvi lehetőség adódik a fűtésre. Itt a DVG közleménye – minden fontos tudnivalóval!

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2024. szep. 10.

Amint arról már beszámoltunk, általános-és középiskolásoknak nyújt egyszeri, 6 ezer forintos támogatást az önkormányzat. A támogatási igényeket folyamatosan, egészen október 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Humán Szolgáltatási Főosztály Szociális Osztályán, ügyfélfogadási időben.