Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Jászberényi Sándor boldogtalan pokoljárása

Öcaline - 2024. szeptember 10. 16:00

Izgalmas beszélgetéssel folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) élő irodalmi antológiája: Jászberényi Sándor író, újságíró, haditudósító volt az Utószó vendége múlt kedden délután.

Háborús övezetek és kortárs próza, borzalmas élmények és szövegstruktúrák, életveszélyes kalandok és apai felelősség – minderről is szó esett az Utószó élő irodalmi antológia keddi eseményén.

Visszatérő vendég

A Kálvin János Református Gimnázium és Általános Iskola, valamint az ICA-D együttműködésében megvalósult program vendégeként Jászberényi Sándor író, újságíró, haditudósító mutatkozott be műveivel. Mint a beszélgetőtárs Gyöngyössy Csaba tanár, a Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriumi elnöke bevezetőjében – és a DSTV kamerája előtt is – említette, visszatérő vendéget köszönthettek: Jászberényi első, Az ördög egy fekete kutya című, több nyelvterületen is komoly sikert és kritikai visszhangot kiváltó kötetével tíz éve látogatott Dunaújvárosba.
Az életmű a kezdetek óta kiteljesedett – mint az alkotó kiemelte, realista íróként, Zola, Móricz Zsigmond és Hemingway tradíciói nyomán definiálja önmagát. 

Több szerep, több feladat

Mindezek mellett a beszélgetés során sok szó esett a műveit egyfelől inspiráló, másrészt az írói életművet kiegészítő munkájáról, életprogramként vállalt hivatásáról is. Jászberényi Sándor haditudósítóként pokoli terepek és pokoli helyzetek átélője volt (és várhatóan marad is), lényegében az elmúlt évtizedben nem volt olyan komoly válsággóc a Közel-Keleten és Afrikában, ahonnan ne tudósított volna. Jellemző életrajzi adalék, hogy immár évtizedek óta Kairóban él – saját állítása szerint nettó gazdasági megfontolásból.
Az irodalmi munkásság és a haditudósítói ténykedés mellett egy-egy utalás erejéig beúszott a családfői szerepvállalás – új élmény és új felelősség –, valamint a jobbára dokumentarista célzattal, az átélt borzalmakat egyrészt igazoló, másfelől azokra érzékenyen reflektáló fotók sorozata, amelyből a Tíz év háború című kötet is született (minden képhez egy-egy Jászberényi-tárcával).

A szerző mikrofonpróbaként a III. Richárd nagymonológját adta elő – a "S utálom e kor hiú gyönyörét." kínzóan aktuális sora lényegében előre jelezte a beszélgetés tónusát –, majd végig biztonsággal egyensúlyozott a már említett szerepek keskeny mezsgyéi között. Komoly dilemmák foglalkoztatják, életveszélyes terepeken jár – és bármennyire is állítja az ellenkezőjét, éppen e boldogtalan pokoljárás ad muníciót az írói életmű kiteljesítéséhez. Új kötetének címe Mindenki másképp gyászol – a könyv 2023-ban látott napvilágot, az ukrán-orosz háború borzalmai köszönnek vissza a lapokról.

Élő antológia a tanítás szolgálatában: így folytatják

A kortárs irodalom tanítását, mi több, a középiskolás diákok érettségire történő felkészülését is segíti az Utószó élő irodalmi antológia sorozata, így nem véletlen az intézményi szerepvállalás, hangsúlyozta az együttműködésről Gyurkity Katalin, a Kálvin János Református Gimnázium és Általános Iskola pedagógiai igazgatója. Fontos adalék, hogy a 2022 óta élő kollaboráció eseményein a Korom Károly által rögzített beszélgetéseket egy Utószó című YouTube csatornára tervezik feltölteni – jelenleg folyik az egyeztetés a sorozat vendégeivel, hogy vállalják-e a hangképes nyilvánosságot –, szintén a diákok felkészülését segítendő.

És amint a múlt keddi beszélgetés vendégei is hallhatták, már eldőlt a folytatás: a tervek szerint legközelebb Darvasi László, majd Boldizsár Ildikó vendégeskedik az Utószó sorozatában.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: városképi jelentőségű újrafestések

DSTV: városképi jelentőségű újrafestések

2024. szep. 10.

Osztatlan sikerű történetet elevenít fel a DSTV összeállítása arról, hogy egyre-másra szaporodnak városunkban az átfestett trafóházak. Amik eddig csúnyácskák voltak, azok mostantól kedvenccé váltak – a városképi jelentőségű kezdeményezés töretlenül folytatódik. Hangkép.

Balett is színesíti a Violin palettáját, a moderntáncos csapat már a vb-re készül

Balett is színesíti a Violin palettáját, a moderntáncos csapat már a vb-re készül

2024. szep. 08.

Új kurzussal bővül a Violin Alapfokú Művészeti Iskola képzési programja: az idei tanévtől a balett alapjaival is megismerkedhetnek a kurzust választó fiatalok. A moderntáncos közösség nagy terveket dédelget – a világbajnokságra készülnek a violinos fiatalok.

DSTV: népszerű volt a foltvarró remekek bemutatója

DSTV: népszerű volt a foltvarró remekek bemutatója

2024. szep. 06.

Sokak tetszését elnyerő eseményt idéz fel újra a DSTV összeállítása. Az MMK adott otthont annak a különleges kiállításnak, amely Arnótczki Zsuzsanna foltvarró munkából adott áttekintést. Hangkép.

Közösen ünnepel a könyvtár és az MMK

Közösen ünnepel a könyvtár és az MMK

2024. szep. 04.

Az 50 éves MMK és József Attila Könyvtár közös ünnepi rendezvényére szombaton várják a vendégeket. A tervekről már hírt adtunk, a teljes programterv itt, mindenkit várnak!

Ovisokat és alsósokat toboroz a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes

Ovisokat és alsósokat toboroz a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes

2024. szep. 04.

A címben említett korcsoportok mellett persze minden érdeklődőt vár az együttes a soraiba, de a felhívás elsősorban a fiataloknak szól. 

ICA-D: újranyitják a kiállítást és Utószóval is várnak

ICA-D: újranyitják a kiállítást és Utószóval is várnak

2024. szep. 02.

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) újranyitja Nemes Ferenc Ékezetek című átfogó egyéni kiállítását – a tárlatot a nyári szünet után keddtől szeptember végéig láthatja a közönség. Bónusz: a nyitónapon, azaz holnap folytatódik az Utószó élő irodalmi antológiai sorozata is!
 

DSTV: népdalosok találkoztak

DSTV: népdalosok találkoztak

2024. szep. 02.

Népszerű műfaj képviselői adtak randevút egymásnak és a közönségnek az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. A VII. Országos Népdalkör találkozó keretében a város és a környék együttesei léptek pódiumra a közelmúltban – a publikum nagy örömére. Hangkép.