Dunaújváros Hetilap

Öt esztendő zárult le a szeptemberi üléssel

Fábos Zsolt - 2024. szeptember 19. 17:46

A 2019-2024-es önkormányzati ciklus utolsó közgyűlését tartották most csütörtökön a Városházán. Legközelebb októberben ül össze a közgyűlés, de akkor már az új összetételben, ahogy azt a dunaújvárosiak eldöntötték június 9-én.

A ciklus utolsó ülésére maradt bőven eldönteni való, hiszen a nyílt ülésen harminchárom téma, míg zárt ülésen egy kérdésben kellett állást foglalnia a képviselőknek. De a döntések előtt többen is szót kértek…

Az utolsó közgyűlés margójára

Dr. Székely Károly kezdte a sort, aki képviselői ciklusa utolsó ülését kezdte és el kívánt köszönni a testülettől, nyilvánosan a választóitól. Köszönetet mondott, hogy öt éven keresztül politikusként is szolgálhatta városát, a 8-as körzet lakóit. Azt mondta, büszke arra, hogy sikerült bebizonyítani, lehetséges egy valódi emberközeli politikát megvalósítani, ennek megfelelően látta el feladatait.
Lőrinczi Konrád is befejezte képviselői pályafutását, amit 17 évvel ezelőtt kezdett el. Ő is köszönetet mondott választóinak, elmondása szerint megtisztelő volt ezt a munkát végezni.

Pintér Tamás polgármester válaszul megköszönte az elköszönő képviselők munkáját. Dr. Székely Károlynak felajánlotta, a polgármester ajtaja mindig nyitva áll. Pintér Tamás így zárta köszönetnyilvánítását:
– Ebben a formában és ebben az összetételben utoljára ült össze a város közgyűlése. Ezúton is szeretném megköszönni valamennyi képviselőnek és bizottsági tagnak a munkáját, valamint sok sikert kívánok az új ciklusra a júniusban újraválasztott és megválasztott képviselőknek.

A ciklus végén egy 500 milliós csomag

Ezúttal három újabb EU-s pályázaton való indulásról döntött a közgyűlés, amelyek összértéke megközelíti az 500 millió forintot. Az első kettő a klímaváltozásra való felkészüléshez és alkalmazkodáshoz nyújt segítséget, külső árnyékolórendszerek kiépítéséhez, lakóépületek közti zöldfelületek rekonstrukciójához, vízvisszatartó megoldásokhoz ad támogatást. A harmadik az éghajlatváltozás nyomon követéséhez, a kockázatelemzéshez és vészhelyzeti tervek elkészítéséhez, alkalmazkodási stratégiák kidolgozásához.

Eredményes sportolóink jutalmazása

Közgyűlésünk döntött a párizsi olimpián részt vett dunaújvárosi sportolók, sportszakemberek, edzők eredményességi jutalmazásáról is. Egy korábbi önkormányzati rendelet alapján az a sportoló, aki egyéni versenyszámban, vagy csapatsportágban elsőtől a hatodik hely valamelyikét megszerzi, eredményességi jutalomban részesül. Így jutalomban részesült Hajdu Jonatán Dániel, világ- és Európa bajnoki bronzérmes kenus az olimpiai VI. helyezéséért, Garda Krisztina, Geraldine Mahieu, Kurucz-Gurisatti Gréta, és Horváth Brigitta a női vízilabda válogatott tagjai pedig az olimpiai V. helyért. Városunk jutalmazta edzőiket is, Molnár Gergelyt és Németh Szabolcsot, Hajdu Jonatán Dániel edzőit, és Mihók Attilát a magyar női vízilabda válogatott edzőjét. Valamint jutalmat kapott Trenka János edző, Czifra Bettina és Kovács Zsófia tornászok felkészítéséért.

Végh Zoltán felvételei

Döntések sorozata

Értékelte a közgyűlés a dunaújvárosi médiarendszer üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárást, amelyre a legjobb ajánlatot a DS Média Kft adta, így a következő három évben ez a cég végezheti a szolgáltatást.
Többségi jóváhagyást kapott a Dunaújvárosi Egyetem 1 millió forintos támogatási kérelme, amellyel gólyatáboruk megrendezéséhez kértek és kaptak egymillió forintot.
Önkormányzatunk megemelte a Dunanett Nonprofit Kft.-vel megkötött szolgáltatási szerződés keretét annak érdekében, hogy városunk közigazgatási területén a közterületeken végzett hulladékgyűjtés, övárok tisztítás, valamint kézi út és járdatisztítás, mint közszolgáltatás az év hátralevő időszakában zavartalanul biztosítható legyen.
Városunk egymillió forint összeget biztosított az orosz katonai emlékmű áthelyezésének munkálataihoz, ugyancsak forrást biztosított a Március 15. téren nyíló posta helyiségének bontási munkáihoz. Dunaújváros területén okos zebrák javításának elvégzésére 600 ezer forint összeget különített el a közgyűlés, a Szórád Márton út 6. előtti új gyalogos-átkelőhely egyesített tervének elkészítésére pedig közel 1 millió forint összeget biztosított.

A rovat további hírei: Közélet

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

2024. szep. 26.

Véget ért az Európai Mobilitási Hét, Dunaújvárosban is jól sikerültek az ennek apropóján szervezett programok. Az autómentes napon például parádés hangulat töltötte meg a Petőfi ligetet, minden korosztály talált magának elfoglaltságot még múlt pénteken. 

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

2024. szep. 24.

Közel kétezer részvevővel és több tonna hulladék összeszedésével zárták a takarítási világnapot múlt pénteken.  Az idén immár negyedszerre rendezett eseményen több oktatási intézmény képviseltette magát, akik a Decathlon Magyarország és a Jót, szívből – Dunaújvárosért csapatával karöltve tisztították meg az Erdei tornapálya és a Kádár-völgy területét a szeméttől. 

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

2024. szep. 22.

Éjjel kezdődött a tetőzés városunknál, holnaptól már lassú csökkenés várható – a Szalki-sziget víz alatt, de az ár szerencsére nem okozott komoly gondot a folyam városi szakaszán.

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

2024. szep. 22.

Egy héten keresztül Dunaújvárosban is kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés népszerűsítése, ugyanis idén is csatlakoztunk az Európai Mobilitási Héthez. Ennek egyik állomása a Városháza téren megrendezett Hivatali Zöld Nap volt.

Istentisztelettel adott hálát a közösség

Istentisztelettel adott hálát a közösség

2024. szep. 21.

Hálaadó istentiszteletet tartott a Dunaújvárosi Református Egyházközösség sikeresen lezárult templomuk felújítása alkalmából. A templom korszerűsítése 180 millió forintos beruházásból valósult meg.

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

2024. szep. 21.

A Dunaújvárosi Óvoda minden nevelési évet értekezlettel kezd, olyannal, ahová Pintér Tamás polgármester is meghívást kap. Ez idén is így volt, szerdán délelőtt a Lilla közi intézményben tárgyaltak.

DSTV: hétköznapi szükségletek

DSTV: hétköznapi szükségletek

2024. szep. 21.

Mint azt már korábban is említettük, vannak olyan élethelyzetek amikor az embernek sürgősen szüksége van egy szakemberre. Itt ezer és egy dologra gondolhatunk – mi most egy kulcsmásolással és késélezéssel is foglalkozó táska-cipő és más használati tárgyakat javító műhelybe látogattunk el. Hangkép.